Türkiye’den Beklenen 84 Tonluk Malzeme Hala İngiltere’ye Ulaşmadı

Türkiye’den Beklenen 84 Tonluk Malzeme Hala İngiltere’ye Ulaşmadı

ABONE OL
15:24 - 21/04/2020 15:24
Türkiye’den Beklenen 84 Tonluk Malzeme Hala İngiltere’ye Ulaşmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’den geleceği söylenen 84 tonluk koruyucu malzeme hala İngiltere’ye ulaşmış değil. Topluluklar ve Yerel Yönetimler Bakan Robert Jenrick Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında 400 bin önlük dahil İngiltere hastanelerinde çok ihtiyaç duyulan bol miktarda koruyucu malzemenin Türkiye’den geleceğini bildirmişti. Ancak haftasonunda İngiltere’ye gitmesi beklenen malzemelerin sevkiyatında gecikme olduğu açıklanmıştı. Malzemeler hala İngiltere’ye ulaşmadı.

İngiltere’de basınında yer alan sağlık çalışanı ölümlerine dair haberler de gözlerin bu sevkiyata çevrilmesine neden oldu. İngiliz sağlık hizmetleri, NHS’in yöneticisi Nail Dickson “Keşke hükümet, böyle bir açıklama yapmamış olsaydı, dedi.

Hükümet, görev başında kaptığı Corona’dan ölen doktor ve hemşireleri 27 kişi olarak açıklamıştı. Ancak Guardian Gazetesi’nin çevrimiçi sayısı; fotoğrafları, nerede görev yaptıkları, ölüm tarihleriyle, 91 kişilik bir liste yayınladı. Haberde, “Bunlar şimdilik ulaşabildiklerimiz” ifadesi kullanıldı.

Daily Express gazetesinin birinci sayfasındaysa yine fotoğraflarıyla birlikte “Kendini feda eden 104 sağlık kahramanın onuru” manşeti atıldı.

Bu ölümlere neden olarak gösterilen sağlık personeline kişisel koruma malzemesi eksikliğine hükümet, Cumartesi akşamüstü Pazar gününü işaret ederek, “Acil ihtiyaç olan 400 bin önlük dahil, Türkiye’den 84 ton malzeme bekliyoruz, şeklinde bir açıklama yapmıştı. Herkesin malzeme beklediği Pazar günü, hükümet sözcüsü sevkiyatın ertelendiğini söylemiş, ‘‘Önümüzdeki günlerde gelmesini umuyoruz” demişti.

Malzemeler nerede?

Pazartesi sabah, haber bültenlerinin birinci haberi olan “Türkiye’den büyük sevkiyat olacak” bilgisi, zaman geçtikçe yerini, “ne zaman gelecek”, “kesin gelecek mi”, “malzemeler nerede” sorularına bıraktı.

Sevkiyatın gecikmesinin ardından hafta başında basına açıklama yapan bakanlar “uçaklarımız teslim almak için kalkışa hazır, Türkiye’den onay bekliyoruz, bugün gelecek” şeklinde bilgiler paylaşmıştı. Pazartesi akşamüstüne kalan uçuşun eğer sipariş hazırsa dahi en erken Salı sabahı İngiltere’ye ulaşabileceği hesaplanıyordu.

Gecikme devam ettikçe hükümet üzerindeki baskı artıyor, Corona’yla ön cephede savaşan sağlık personeli arasında endişelerin yükseldiği haberleri gelmeye devam ediyor.

Basına göre İngiliz hükümetinden bazı kaynaklar, Türkiye’deki üreticinin malzemeleri haftasonundan beri hazır ettiğini, ancak çıkan pürüzler nedeniyle Türk yetkililerden yardım istendiğini söylemişti. Dahası İngiltere’den, yine isimsiz bir kaynak, gecikmeyi evrak işlerine ve kalite kontrol mevzuatına bağladı.

Ancak Türkiye’deki yetkililer konuyla ilgili farklı açıklama yaptı. Türkiye’de ismini açıklamayan kaynaklar, İngiltere’den Pazar gününe kadar sevkiyat için gelmiş bir başvuru olmadığını, gelince de işlemlerin hemen halledildiğini söylemişti.

Bu açıklamaya göre İngiltere’yle temastaki üreticinin, bu sevkiyat için Pazartesi gününe kadar herhangi bir izin başvurusu yapmadığı anlaşıldı.

İngiltere’de Pazar günü gelmesini beklenen malzemenin Türkiye’deki işlemleri, Türk yetkililere göre Pazartesi başlamıştı.

Türkiye daha önce iki kez İngiltere’ye yardım amaçlı malzeme göndermişti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.