DOLAR

32,5740

0.09%
EURO

35,0302

0.53%
ALTIN(gr)

2.434,62

0,49%
BİST 100

9776.52

0,49%
Türkiye’de İşsizlik Sekiz Yıl Sonra Yüzde 10’un Altında

Türkiye’de İşsizlik Sekiz Yıl Sonra Yüzde 10’un Altında

ABONE OL
15:54 - 10/10/2022 15:54
Türkiye’de İşsizlik Sekiz Yıl Sonra Yüzde 10’un Altında
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı Ağustos ayındaki işsizlik oranını yüzde 9,6 olarak açıkladı.

Böylelikle Türkiye’de işsizlik 2014 yılının Mayıs ayından sonra ilk kez yüzde 10’un altına düşmüş oldu.

Son bir ayda işsizlik oranının yüzde 0,4 azalırken işsiz sayısı da 100 bin kişi düşüş göstererek 3 milyon 312 bine geriledi.

TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları, 2020 yılının Ağustos ayında yüzde 42,9 olan istihdam oranının da aradan geçen iki yıllık sürede beş puan artış göstererek yüzde 47,9’a yükseldiğini ortaya koyuyor.

Nebati: “İşsizlik oranını tek haneli seviyelere indirmiş bulunuyoruz”

İşsizlik oranlarındaki düşüşü Türkiye Ekonomi Modeli’ne bağlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verileri ışığında Türkiye’nin dünyanın geri kalanından pozitif ayrışmaya devam ettiğini söyledi.

Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye Ekonomi Modeli ile sağladığımız yüksek büyüme ve istihdam artışı sayesinde dünya ekonomilerinden pozitif yönde ayrışmaya devam ediyoruz. Bugün açıklanan işgücü verilerine göre işsizlik oranını tek haneli seviyelere indirmiş bulunuyoruz. Bu suretle, işsizlik oranı ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 9,6’ya gerilemiş ve 2014 Mart ayından bu yana en düşük seviyesine inmişti. Tarihi yüksek seviyelere ulaşan istihdam artış eğilimini uygulamaya koyacağımız politikalarla sürdürmekte kararlıyız. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedeflerimize bir bir ulaşarak vatandaşlarımızın refah seviyesini yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.

DİSK-AR: “Geniş tanımlı işsiz sayısı ise Ağustos 2022’de 7 milyon 337 bin kişi olarak gerçekleşti”

Ancak Türkiye’nin üç büyük işçi konfederasyonundan biri olan DİSK’in araştırma birimi DİSK-AR, TÜİK’in açıkladığı verilerde yer alan atıl işgücü oranının pandemi öncesi seviyelerinin üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

DİSK AR’dan yapılan açıklamada, “Ağustos ayında Geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) yüzde 19,8 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 ağustos ayında bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi oldu. DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise ağustos 2022’de 7 milyon 337 bin kişi olarak gerçekleşti” denildi.

TÜİK ve İŞKUR verileri arasındaki farklılık sürüyor

Birkaç aydır TÜİK’in açıkladığı işsizlik sayısı ile İŞKUR’un açıkladığı işsizlik ödeneği başvuruları arasındaki uyumsuzluk dikkat çekiyor.

TÜİK’e göre son bir yılda işsiz sayısı 560 bin azalırken İŞKUR’un verileri kayıtlı işsiz sayısının 148 bin arttığını gösteriyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da bu çelişkinin güvensizlik oluşturduğuna işaret ediyor.

Ağbaba, “Bir TÜİK komedisi adlı eserden ağustos ayı çalışması; TÜİK ağustos ayında işsizliğin bir önceki aya göre 100 bin kişi azalarak 3 milyon 312 bin kişi olduğunu iddia ediyor. İŞKUR’a göreyse ağustos ayında kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 343 bin kişi. Soru: 31 bin kişi nerede? Temmuz ile ağustos ayları arasında işsiz kaldıkları için işsizlik ödeneğine başvuranların sayısındaki artış 140 bin kişi ama TÜİK’e göre işsiz sayısındaki bir aylık azalma 100 bin kişi! TÜİK bir veri kurumundan çok artık işsizleri yok sayan bir illüzyon kurumuna dönüşmüş durumda” dedi.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de İşsizlik Sekiz Yıl Sonra Yüzde 10’un Altında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de İşsizlik Sekiz Yıl Sonra Yüzde 10’un Altında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de İşsizlik Sekiz Yıl Sonra Yüzde 10’un Altında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.