Türkiye’de Irak’ın Çatışma Alanına Dönüşmesi Endişesi Var 

Türkiye’de Irak’ın Çatışma Alanına Dönüşmesi Endişesi Var 

ABONE OL
12:59 - 06/01/2020 12:59
Türkiye’de Irak’ın Çatışma Alanına Dönüşmesi Endişesi Var 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye, Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından ABD’yle İran arasında artan gerilimin azaltılması için çaba harcıyor.

Bugün 2019 yılı değerlendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kapsamda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Tani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la kendisinin de İran, Rusya, ABD, İngiltere ve Pakistan dışişleri bakanlarının dışında BM Genel Sekreteri’yle görüştüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, ‘‘Süleymani’nin öldürülmesi, bölgemizin barışı için ciddi bir risk oluşturdu. ABD-İran gerginliğinin diplomasi yoluyla azaltılması için yoğun çaba içindeyiz. Bölgemizde barışla ilgili atılacak her adımda, Türkiye liderlik rolü üstlenmiştir. Bu sorunun çözülmesi ya da gerginliğin azaltılması için önümüzdeki günlerde diğer ülkelerle de görüşeceğiz. Çarşamba günü Putin, İstanbul’a geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konuyu ele alacak. Hepimizin ortak endişesi Irak’ın üçüncü ülkeler için çatışma alanına dönüşmesi. Bu, Irak ve bölgesel ülkeler açısından büyük risktir. Irak’la da temaslarımız devam ediyor. Berhem Salih’in de aynı endişeler içinde olduğunu gördük. Bu şiddet sarmalının azalması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz’’ dedi.

‘‘ABD’yle sorunlu bir yıl oldu, Kongre’deki negatif hava sürüyor’’

Dışişleri Bakanı, toplantıda Türkiye ve Rusya ilişkilerinin değerlendirmesini de yaptı. Çavuşoğlu, ‘‘2019, ABD’yle sorunlu bir yıl oldu. Aynı zamanda diyaloğun çok yoğun olduğunu siz de gördünüz. Neden sorunlu bir yıl oldu? Sebepleri belli. S-400’ün Rusya’dan alınması, diğer taraftan YPG/PKK’ya yönelik Suriye’de başlattığımız harekat. Bu iki sebepten ötürü ciddi bir gerginlik oldu. Bir taraftan Trump yönetimiyle görüştüğümüz zaman sağduyulu olduklarını, Türkiye’yle ilişkilere önem verdiklerini görüyoruz. NATO içinde Türkiye’nin öneminin farkında olduklarını görüyoruz. Özellikle Kongre’de negatif bir havanın devam ettiğini görüyoruz. Amerika’nın iç siyasetinin karışık olduğunu, özellikle azil sürecinde olumsuz gelişmeleri birlikte gördük yaşadık’’ dedi.

Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Çarşamba günü açılışı yapılacak Türk Akımı Projesi ve Akkuyu Nükleer Santrali nedeniyle Rusya’yla iyi ilişkileri olsa da Suriye, Kırım ve Libya’da anlaşmazlık yaşadığını ifade etti.

Çavuşoğlu, ‘‘Rusya’yla ticari ilişkilerimiz özellikle turizm işbirliğinde önemli bir yıl oldu. Türk Akımı Projesi’nin açılışını da 8’inde İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Rusya’yla Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi devam ediyor. ‘Rusya’yla her şey iyi gidiyor mu?’ diye sorarsanız anlaşamadığımız noktalar var. Gerek Suriye içinde gerekse Kırım, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü gibi konularda ve Karadeniz’de anlaşamadığımız noktalar vardır. Libya’da iki ülke önemli aktör haline geldi. Anlaşamadığımız konularda diyalog yürütüyoruz. Libya’da ateşkesin sağlanması konusunda Rusya’yla çalışmalarımız ikili düzeyde sürdürüyoruz. Ukrayna da önümüzdeki dönemde desteğimiz devam edecek” dedi.

‘‘İdlib’de rejimin saldırganlığını sürdürmesi endişe kaynağı, 100 bin kişi sınırımıza yürüdü’’

2019 yılında gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekatı’yla Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde toplamda 8 bin kilometrekare alanı YPG’den temizleyerek terör devleti oyununu bozduğunu söyleyen Çavuşoğlu, yalnız askeri alanda değil Suriye’de siyasi sürecin tesisinde de ana aktör haline gelindiğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı, ‘‘Uzun süre anayasa komisyonu kurulması için çaba sarf ettik. Komisyon kuruldu, ilk toplantı başarılı geçti ama ikinci toplantıda rejim yüzünden tıkanıklık yaşandı. Hem BM hem de Astana garantörleriyle çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki süreçte, ikili, üçlü hatta dörtlü düzeyde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. NATO zirvesi marjında Almanya, Fransa, İngiltere’yle dörtlü toplantı gerçekleştirmiştik. Bu toplantının ikincisini Şubat ayında Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Daha önce Türkiye, Rusya, Almanya Fransa’nın katıldığı zirveyi de Türkiye’de yapmıştık. Bu zirvenin de ikincisini gerçekleştirmek için, başka ülkeler de dahil edilebilir, görüşmelerimiz devam ediyor. Hepimiz için en büyük endişe, İdlip’de rejimin saldırganlığını devam ettirmesi. Son dönemde 300 binden fazla Suriyeli yerinden edildi, 100 bini bizim sınırımıza yürüdü. Ateşkesi, sükuneti korumak için Rusya’yla temaslarımız devam ediyor’’ diye konuştu.

Türkiye’nin özellikle Brexit nedeniyle zemin kaybetmesine rağmen Avrupa Birliği reform sürecini sürdürdüğünü vurgulayan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’den Göç Mutabakatı’nın gereğini yapmasını, vize serbesti sağlamasını ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesini beklediğini belirtti.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.