DOLAR

32,4778

-0.2%
EURO

34,9419

0.27%
ALTIN(gr)

2.436,09

0,54%
BİST 100

9716.77

0,54%
Türkiye’de Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor

Türkiye’de Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor

ABONE OL
17:36 - 05/04/2021 17:36
Türkiye’de Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de enflasyon durdurulamıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün açıkladığı verilere göre Mart ayında TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) bir önceki aya göre yüzde 1,08 artarak yıllık bazda yüzde 16,19’a yükseldi.

2018 yılı Ekim ayında yüzde 25,14 ile son 15 yılın en yüksek seviyesini gören enflasyon, sonraki aylarda düşüşe geçerek 2019 yılı Eylül’ünde yüzde 8,55’e kadar gerilemişti.

En yüksek enflasyon ulaştırma ve haberleşmede

TÜİK’in TÜFE verilerine bakıldığında bir yıllık enflasyon artışı ağırlıklı olarak ulaştırma, ev eşyası ve sağlıktan kaynaklanıyor.

Ulaştırmada artış yüzde 24,85 ile zirvede yer alırken, onu yüzde 23,64 ile ev eşyası, yüzde 21,49 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 19,17 ile sağlık takip ediyor.

Ana harcama gruplarında en düşük artışlar ise yüzde 2,87 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 7,43 ile giyim ve ayakkabıda gözlemleniyor.

Aylık bazda en yüksek artışın yüzde 3,70 ile sağlıkta olduğu görülürken onu yüzde 2,77 ile eğitim ve yüzde 2,60 ile lokanta ve oteller takip etti.

Üretici enflasyonu yüzde 30’un üzerine çıktı

Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artış işe TÜFE ile mukayese edildiğinde çok daha yüksek.

Mart ayında bir önceki aya yüzde 4,13 artış gösteren üretici enflasyonu, yıllık olarak yüzde 31,20’ye ulaştı.

2018 yılı Eylül’ünde yüzde 46,15’i gören ÜFE, 2019 yılı Ekim ayında yüzde 1,70’e kadar geriledikten sonra yine yükselişe geçmişti.

ENAG: “Mart ayı enflasyonu yüzde 3,36”

Eylül ayından beri enflasyon verileri yayınlayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonun (TÜFE) TÜİK’in açıkladığının üç katı olduğunu iddia ediyor.

ENAG’ın verilerine göre Mart ayı enflasyonu yüzde 3,36 olurken 9 aylık enflasyon ise yüzde 27,89 olarak ölçüldü.

ENAG ana harcama grupları arasında aylık bazda en yüksek artışın yüzde 17,82 ile haberleşme ve yüzde 10 ile giyimde olduğunu belirtti.

ENAG önümüzdeki aylarda enflasyon artışının süreceğini öngörüyor.

CHP’li Öztrak: ‘‘Aynı ligde bulunduğumuz ülkeler, Nijerya, Etiyopya, Haiti’’

Açıklanan verilerin makyajlanmış olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye’nin dünyanın en yüksek enflasyona sahip 14 ülkesinden biri haline geldiğini belirtti.

CHP Sözcüsü, ‘‘Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Zulüm zam olup milletimizin üstüne yağmış. TÜİK’in makyajlı rakamlarına göre bile, durum felaket. Mart’ta 12 aylık enflasyon ise yüzde 16,2’ye çıkmış. Bu, 2019’dan bu yana gerçekleşen, en yüksek 12 aylık Mart enflasyonu ve bu enflasyonla Türkiye, dünya üzerinde en yüksek enflasyona sahip 14. ekonomi oldu. Aynı ligde bulunduğumuz ülkeler, Nijerya, Etiyopya, Haiti. ‘Erdoğan Şahsım Hükümetinin’ yarattığı tablo işte bu. Son bir yılda, benzinli otomobil yüzde 110, televizyon yüzde 89 zam görmüş. Mutfaktaki yangın da korkunç. Son bir yılda, yumurta yüzde 64, ayçiçek yağı yüzde 60, tavuk eti yüzde 44 zam görmüş. Bunlar da TÜİK’in makyajlı rakamları. Pazardaki, marketteki yangın daha da büyük’’ dedi.

Son bir ayda Türk Lirası’ndaki değer kaybının arttığını dikkat çeken Öztrak, enflasyonun önümüzdeki aylarda da kaçınılmaz olarak artacağını ifade etti.

VOA tarafından geçilen Türkiye’de Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye’de Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye’de Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Gazetecilik, birilerinin yazılmasını istemediği şeyleri yazabilmektir.
    Gazetecilik yazılamayanları yazabilmektir.
    Geri kalan her şey halkla ilişkilerdir..
    Aziz Nesin’in türk halkı’nın %60 aptal dediği gibi, inat ve ısrarla futbol takımı tutar gibi siyasi görüşünün doğru olduğunu söyleyerek bunlara oy verenler, işte çalıyorlar çırpıyorlar ama çalışıyorlar, yol yaptılar, köprüler yaptılar, çeşmeler yaptılar diye Türk milleti kadar aptal geri zeka bir toplum varmı?
    Her ülkede olduğu gibi, olmazsa olmaz bir devletin görevidir bunları yapmak.
    Avrupa ülkelerinde halk arasında böyle bir söz hiç duydunuz mu?
    Hiç bir zaman böyle söz telaffuz edilmemiştir.
    Dünya geneline baktığınızda hiç bir ülkede halkına size yollar ve köprüler yapacağım, yada yaptım diyen bu şekilde hitap eden bir siyaset adamı hiç gördünüzmü göremezsiniz.
    Genelde gelecekten ilerisi için sosyal haklardan konuşurlar, vergiden, herkese iş, aş, ekmek, toplumda Ailelerin geleceğinde, refah düzeyini artıracaklarından söz etmişlerdir.
    Oysa bizde, hazine garantisinden 5’li çetelere, sen bendensin değilsin diyerek rant devşirmeye, işsizlikten, yoksulluğa, Pazar yerinde yerden çürük sebze meyve toplayandan çöp konteynerinde eşinen yaşlı kadına kadar ülkenin hali ortadayken, halen AKP oy vereceğim diyenin, Allah’ın laneti de onların üzerine olsun.
    AKP’li kardeşim, senin işin tıkırında, her işin fıstıksa, uçkuruğunla ceviz kırıyorsan, neden bir başkasının geleceğiyle, bir başkasının yuvasıyla işi, aşı, ekmeğiyle oynarsın?

    (Bakara)
    16. İşte onlar, hidayete karşılık sapıklığı satın almış kimselerdir. Bu yüzden alışverişleri onlara kâr getirmemiş ve (sonuçta) doğru yolu bulamamışlardır.

    17. Onların durumu, (geceleyin) ateş yakan kimsenin durumuna benzer: Ateş tam çevresini aydınlattığı sırada Allah ışıklarını yok ediverir de onları göremez bir şekilde karanlıklar içinde bırakıverir.

    18. Onlar, sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Artık (hakka) dönmezler.

    19. Yahut onların durumu, gökten yoğun karanlıklar içinde gök gürültüsü ve şimşekle sağanak hâlinde boşanan yağmura tutulmuş kimselerin durumu gibidir. Ölüm korkusuyla, yıldırım seslerinden parmaklarını kulaklarına tıkarlar. Oysa Allah, kâfirleri çepeçevre kuşatmıştır.

    20. Şimşek neredeyse gözlerini alıverecek. Önlerini her aydınlatışında ışığında yürürler. Karanlık çökünce dikilip kalırlar. Allah dileseydi, elbette onların işitme ve görme duyularını giderirdi. Şüphesiz Allah, her şeye hakkıyla gücü yetendir.

    Yanıtla
    +0
    -0