DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Türkiye yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi

Türkiye yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi

ABONE OL
14:54 - 01/01/2024 14:54
Türkiye yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye, ekonomide etkili olan yüksek enflasyon nedeniyle yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi.

1 Ocak itibariyle vergi, harç ve cezalar yüzde 58,46 oranında arttı. Trafikte kırmızı ışıkta geçme cezası 1510 lira oldu. Alkollü araç kullanma cezası ise 6 bin 735 TL’ye çıktı.

Yurtdışından getirilen cep telefonlarının kayıt ücreti 31 bin 692 TL oldu. Cep telefonu IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı ya da imalatçı için tahsis edilen hesap ile gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar IMEI kaydı yapamayacak.

Motorlu taşıtlar vergisi ise yeni yılda yeniden değerleme oranı doğrultusunda yüzde 58,46 arttı. 1 yıllık pasaport harcı ise 2 bin 396 TL, A sınıfı sürücü belgesi harcı da 1308 TL oldu.

Bugünden itibaren ayrıca, TL dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı açılamayacak ve mevcut hesaplar vade sonunda yenilenmeyecek.

Lokanta ve kafeler bugünde itibaren kapı önlerine fiyat listesi koymak zorunda. Liste ayrıca masaların üzerinde de yer alacak. Yazılar ve fiyat, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir olacak.

Bugünden itibaren turizm amaçlı konut kiralamalarında da yeni dönem başladı. Kayıt dışılığı engellemek amacını taşıyan düzenlemeyle konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik sözleşmeden önce izin belgesi alınacak.

İzin belgesi bulunmadan konutlarını bu amaçla kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmek için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan kiralamaya devam edenlere 500 bin TL idari para cezası kesilecek.

Bu arada 3 Ocak’ta enflasyon rakamı sonrası memurlar ve memur emeklilerinin maaş zammının yüzde 50 olması bekleniyor. Yılbaşından önce asgari ücretteki zam oranı açıklanmış ve 17 bin 2 TL’ye yükseltilmişti.

Şimşek’ten kararlılık mesajı

Ülkedeki yeni ekonomi yönetimi yüksek enflasyonla mücadele için göreve geldiğinden beri faizi kademeli olarak yükseltti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz-yüksek kur politikasından geçen yıl yapılan genel seçimden sonra vazgeçmesinin ardından Mehmet Şimşek başkanlığındaki yeni ekonomi yönetimi faizi 2023 sonuna kadar toplam 3 bin 400 baz puan yükseltti. Politika faizi, 21 Aralık 2023 itibariyle yüzde 42,5 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek 2023’ün son günü ekonomi programını kararlılıkla uygulamaya devam edecekleri mesajını verdi.

Programın olumlu sonuçlarını yeni yılda almayı sürdüreceklerini kaydeden Şimşek sosyal medya hesabından, “Yıllık enflasyonda düşüşün başladığı, rezerv yeterliliğinin daha da arttığı, kur korumalı sistemin sonlandığı, cari açıkta kalıcı iyileşmenin başladığı, bütçe disiplininin tesis edildiği, sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerinin güçlendiği bir yıl olacaktır” diye yazdı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 2,9 büyüyeceği tahmininde bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Türkiye yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.