DOLAR

32,5931

0.35%
EURO

34,8110

0.2%
ALTIN(gr)

2.499,14

0,60%
BİST 100

9453.14

0,60%
Türkiye Venezuela İlişkilerinde Kara Gün Dostu Vurgusu

Türkiye Venezuela İlişkilerinde Kara Gün Dostu Vurgusu

ABONE OL
09:41 - 09/06/2022 09:41
Türkiye Venezuela İlişkilerinde Kara Gün Dostu Vurgusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’nin “kara gün dostluğu” mesajı verdiği Venezuela’yla, uluslararası finans sistemindeki yaptırımlara karşı iki ülke merkez bankası arasında bir mutabakat imzalandı. Mutabakatın içeriği hakkındaysa bilgi paylaşılmadı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD tarafından Küba ve Nikaragua’yla birlikte “diktatör” suçlamasıyla, Amerikan Devletleri Örgütü toplantısına davet edilmemesi ardından bugün Türkiye’ye geldi. Maduro, Esenboğa Havalimanı’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in karşılandı. Madura karşılamaya dair fotoğraflarıyla birlikte resmi Twitter hesabından “Türkiye’nin güzel şehri Ankara’ya vardık… Kardeş milletin topraklarında bu uluslararası geziye başlamak içimi mutlulukla dolduruyor. Bize gösterdiğiniz sıcak karşılama ve sevgi için teşekkür ederim. Halklarımız arasındaki birlik ve iş birliği bağlarını pekiştireceğimize eminim” paylaşımını yaptı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ayağının tozuyla Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıktı ve burada da yine sosyal medya hesabından “Türk Kurtuluş Savaşı’nın önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarını ziyaret etmek ve onun bıraktığı kahramanlık mirasına şahit olmak ne büyük bir onur. Atatürk’ü saygıyla andığımız bu heybetli mekanda, Türkiye halkının tarihine duyduğumuz hayranlığı yeniden teyit ediyoruz” paylaşımında bulundu. Maduro, sonrasında eşi Cilia Flores de Maduro ile birlikte ev sahibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi törenle karşılandı.

Buradaki ikili ve heyetler arası görüşmeler sonrasında Venezuela ile Türkiye arasında anlaşmalar imzalandı. Bu kapsamda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Venezuela Merkez Bankası Başkanı Calixto Ortega tarafından “İşbirliği Mutabakat Zaptı”na imza koyuldu. Detayları paylaşılmayan mutabakat zaptı, “Uluslararası finans piyasasında yaptırımlar konusunda altın rezervi ve para transferi konularında Venezuela’ya kolaylıklar sağlayacak mı?” sorusunu gündeme getirdi.
Ayrıca “Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı’na Bağlı Venezuela Devlet Turizm Şirketi Venetur Arasındaki Mutabakat Zaptı” Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Venezuela Turizm Bakanı Ali Ernesto Padron Paredes tarafından imzalandı. “Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo tarafından imza altına alındı.

Erdoğan: İki ülke 3 milyar ticaret hacmi hedefliyor

İki ülke arasında anlaşmalar imzalandıktan sonra Erdoğan, Maduro ile kameralar karşısına geçtiğinde, “Türkiye ile Venezuela arasındaki dostluğun, gerçek anlamda bir ‘kara gün’ dostluğu olduğunu, böyle bir dostluğun tezahürü olduğunu tüm dünyaya gösterdik” dedi. Venezuela’nın maruz kaldığı çok yönlü kuşatmanın aşılmasında Maduro’nun güçlü ve cesur liderliğinin önemli payı bulunduğuna işaret eden Erdoğan, “Değerli dostum, tıpkı Simon Bolivar ve Hugo Chavez gibi ülkesinin bağımsızlık mücadelesine adını altın harflerle yazdırmıştır. Sayın Maduro’nun, Filistin meselesindeki duruşu da takdire şayandır. Bu vesileyle kendisini bir kez daha tebrik ediyorum” övgüsünde bulundu.

Erdoğan “Venezuela ile ülkemiz arasında ticaret, enerji, madencilik, müteahhitlik, sağlık, tarım ve turizm başta olmak üzere birçok alanda geniş iş birliği potansiyeli bulunuyor. Ekonomilerimizin birbirini tamamlayıcı niteliği, yeni iş birliği imkanları ve karşılıklı yatırımlar için çeşitli fırsatlar barındırıyor. 2019 senesinde 150 milyon dolar düzeyinde olan ticaret hacmimizi 2020’de 2 kat, geçtiğimiz yıl ise neredeyse 3 kat artırarak, 850 milyon dolar seviyesine çıkardık. Mevcut rakamlar, bu sene 1 milyar dolara rahatlıkla ulaşabileceğimize işaret ediyor. Hedefimiz, inşallah bu rakamı en kısa sürede 3 milyar dolara çıkarmaktır” dedi.

“Türk Hava Yolları, İstanbul-Caracas hattında haftada 7 sefer düzenleyerek aramızda adeta bir köprü vazifesi görmektedir” diyen Erdoğan, TİKA’nın bugüne kadar Venezuela’da eğitim, tarım, sağlık gibi alanlar başta olmak üzere yürüttüğü 20 projenin yanı sıra Caracas’ta Yunus Emre Enstitüsü’nün merkez kuracağını açıkladı. Erdoğan, Türkiye’nin eğitim olanağı sunduğu bugüne kadar 76 Venezeula’lı genç sayısını arttıracaklarını da kaydetti.

Maduro: “54 işbirliği anlaşması görüşüyoruz”

Maduro da Erdoğan’ın kendisine övgüsüne karşılık “Türkiye çok önemli bir potansiyele sahip. Yeniden doğan dünya için büyük bir potansiyel. Bir dünya ki biz buna çok kutuplu dünya diyoruz. Çok merkezli bir dünya diyoruz. Biz bu dünya için barışın tesis edilmesini, uluslararası hukukun tesisini istiyoruz. Bu dünya eş güdüm, iş birliği dünyası olmalı. Birlikte var olabilmenin dünyası. Yine medeniyetler arasındaki diyaloğun, dinlerin, kültürlerin dünyası olmalı. Bu anlamda Türkiye bizim için bir örnek teşkil ediyor. Dünyayı jeopolitik olarak değerlendirdiğinizde Türkiye çok önemli bir rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

En zor anlarda, salgın döneminde Türkiye’nin Venezuela’nın yanında olduğunu söyleyen Maduro, “Venezuela artık kendini toparlamaya başlıyor. Bizim bütün ülkemizin vücudu bir işkenceye maruz kaldı. Bütün tehditlere, yaptırımlara, blokajlara maruz kaldı ama artık bu vücut şaha kalkıyor, yola çıkıyor. Bizim için bu, artık kendini toparlama süreci. Biz mütevazı bir ülkeyiz ama önemli bir özelliğimiz var. Biz (dünyada) petrolde ilk sıradayız” dedi.

İki ülke arasında 54 işbirliği anlaşmasını görüştüklerini belirten Maduro, Türk iş dünyasına seslenerek, “Türkiye’nin bütün yatırımcıları Venezuela’ya gelsin. Turizm, madencilik, endüstri, lojistik için gelsinler yine bankacılık alanı için, petrol için, gaz için, altın için, kömür için Türk yatırımları Venezuela’ya gelsin. İşte o an bu an. Sizlere garantisini verebilirim. Yasal zeminimiz hazır. Bütün ekonomik, politik zeminlerimiz hazır. Bütün garantiyi ben size veriyorum. Bu bizim için artık bir açılım süreci. İki ülke arasındaki ilişkilerin açılım sürecindeyiz” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Türkiye Venezuela İlişkilerinde Kara Gün Dostu Vurgusu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye Venezuela İlişkilerinde Kara Gün Dostu Vurgusu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye Venezuela İlişkilerinde Kara Gün Dostu Vurgusu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.