DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Türkiye ve Körfez ülkeleri serbest ticaret anlaşması için görüşmeler başlıyor

Türkiye ve Körfez ülkeleri serbest ticaret anlaşması için görüşmeler başlıyor

ABONE OL
22:36 - 21/03/2024 22:36
Türkiye ve Körfez ülkeleri serbest ticaret anlaşması için görüşmeler başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerini başlatmak üzere bir anlaşma imzaladıklarını söyledi. Bakan Bolat’ın açıklamasına göre, Ankara bölgeyle ekonomik bağları genişletme çabalarını hızlandırdı.

Yıllar süren gerginliğin ardından Türkiye, 2020 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleriyle ilişkilerini düzeltmek için diplomatik bir süreç başlattı.

Ankara’nın BAE ile kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşması olarak adlandırılan bir ticaret anlaşması halihazırda mevcut.

O zamandan bu yana Ankara, güçlü bağlara sahip olduğu Katar da dahil Körfez ülkeleriyle milyarlarca dolar değerinde anlaşmalar imzaladı.

Bolat sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, “Anlaşma, mal ve hizmet ticaretini serbestleştirecek, yatırımların ve ticaretin kolaylaştırılmasını sağlayarak ülkemizin bölgeyle ticaretini ve ülkemize Körfez Bölgesinden yatırımları çok daha üst seviyelere çıkaracaktır” dedi.

Ankara’nın, görüşmelerin mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağına inandığını belirten Bolat, anlaşmanın Türkiye ile KİK üyeleri arasında toplam değeri 2,4 trilyon doları bulan “dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından birisini” oluşturacağını söyledi.

KİK, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn’den oluşuyor.

KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi de yaptığı açıklamada, STA görüşmelerinin başlatılmasına yönelik anlaşmanın “KİK ülkeleri ile Türkiye arasındaki sağlam ve stratejik ortaklığın bir göstergesi olduğunu” ifade etti.

Casim Muhammed el-Budeyvi, anlaşmanın KİK ve Türkiye arasında ticaret, ekonomi ve finans dahil çeşitli alanlarda başarılı bir işbirliği olduğunu gösterdiğini söyledi.

İlişkiler geliştikçe, Körfez Arap ülkeleri ekonomilerini petrolden uzaklaştırmak için gösterdikleri iddialı çabalarda yerel sanayilerini geliştirmek ve teknoloji transferi için Türkiye’den yardım istiyorlar.

Geçtiğimiz hafta Türkiye ve İngiltere de, mal ve hizmetleri de kapsayacak şekilde genişletilmiş bir STA için görüşmelere başlayacaklarını açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen Türkiye ve Körfez ülkeleri serbest ticaret anlaşması için görüşmeler başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye ve Körfez ülkeleri serbest ticaret anlaşması için görüşmeler başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye ve Körfez ülkeleri serbest ticaret anlaşması için görüşmeler başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.