DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Türkiye Siyasetinde “Ayçiçek Yağı” Tartışması

Türkiye Siyasetinde “Ayçiçek Yağı” Tartışması

ABONE OL
00:40 - 09/03/2022 00:40
Türkiye Siyasetinde “Ayçiçek Yağı” Tartışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir” sözüyle izlediği politika faizini düşürme yaklaşımıyla Türkiye’de gıda fiyatlarında yaşanan artış, Karadeniz’deki savaş atmosferiyle de tetiklenince “ayçiçek yağı” gündem başlığı oldu.

Erdoğan, bugün kadın muhtarlar ile buluşmasında, mutfaklarda temel ihtiyaç maddesi olmasına karşın fiyat artışıyla ülke gündeminde tartışılan ayçiçek yağıyla ilgili muhalefet partilerini suçladı. Muhalefet liderleri ve temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) satış noktalarında uygun fiyatlı olması itibariyle ayçiçek yağı almak için oluşan uzun kuyruklar nedeniyle Erdoğan ve AKP iktidarını eleştiriyordu. Erdoğan’ın “yağ meselesi” dediği gıda fiyatlarındaki artışlar içinse CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a hitaben “zammı geri çek” çağrısı yaptı. İyi Parti lideri Meral Akşener de, geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifasını anımsatarak, “Ayçiçek yağı kuyrukları da artık ülkemizin acı bir gerçeği. İşte size, üstün liyakat nişanını hak eden bir bakanlık performansı” yorumunda bulundu.

Erdoğan, “Son günlerde bir yağ meselesi çıkardılar. Bizim ayçiçeği, zeytinyağı böyle bir sorunumuz yok. Muhalefet, ülkemizi darda, zorda göstermek adına böyle bir kampanyayı yürütüyor” dedi. Muhtarlara ayçiçek yağıyla ilgili talimatını “bir isteği” olarak ifade eden Erdoğan, “Mahallenizdeki, köyünüzdeki marketlerde, bakkallarda gerçekten ayçiçeği yağı var mı yok mu? Ama ben istiyorum ki, gerekirse sizler İçişleri Bakanlığımız adına bunların depolarını bile takip edip bize ihbar edeceksiniz, bu stokçuların gereğini biz yapacağız. Buralarda birinci derecede sorumlu kimdir? Validir. Sizler, valinin o mahallelerdeki elisiniz, ayağısınız. Sizler İçişleri Bakanımın elisiniz, ayağısınız. Cumhurbaşkanının elisiniz, ayağısınız. Yani, bu devleti provoke etmeye çalışanlara gereken dersi vermek bizim boynumuzun borcudur. Bunlar stokçu, bunlar ayçiçeği yağını, zeytinyağını vesaire depoluyor ve utanmadan sıkılmadan rakamları yükseltiyorlar, ‘raflarda ayçiçeği yağı yok’ diyerek böyle bir kampanyayı da yürütüyorlar. İşte burada bir olacağız, beraber olacağız bu ahlaktan yoksun olanlara da gereken dersi vereceğiz. Hiç endişeniz olmasın” diye konuştu.

Ayçiçek yağı meselesini dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile konuştuğunu söyleyen Erdoğan, “Dedim ki, valileri seferber edeceğiz, nerede bu tür bir ahlaksız varsa stokçu varsa bunların gereğini yapacağız. Çünkü bizim böyle bir sıkıntımız yok. Böyle bir sıkıntımız olmadığı halde bu stokçuluğu yapanlar bunun hesabını verecek. Türkiye’yi diğer yol ve yöntemlerle dize getiremeyeceklerini görenlerin, konjonktürel gelişmeleri bahane ederek, bu gücümüze saldırmaları tesadüf değil, bilinçli bir eylemdir. Küresel sağlık, ekonomi ve güvenlik krizlerinin yol açtığı birtakım sorunları sadece ülkemize mahsus gibi göstermek suretiyle milletimizi karamsarlığa sürüklemek, insanlarımızı tahrik etmek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü de, iki gün önce uzun kuyruklarla ilgili paylaşımlar konusunda 45 sosyal medya hesabı hakkında “provakatif” olduğu iddiasıyla adli işlemlere başlandığını açıklamıştı.

Kılıçdaroğlu: “Önce zammı sen geri çekeceksin”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ayçiçek yağındaki fiyat artışları hakkında “Bu işler denetimle, sopayla olmaz. Önce zammı sen geri çekeceksin. Elektrik, doğalgaz, akaryakıta sen zam yapıyorsun vatandaşa ‘sen zam yapma’ diyorsun. Bu müfettiş, zabıta tayfasını geri çekeceksin” dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM’deki parti grubunda, “Zam üstüne zam yaptılar, enflasyon sopasını fakirin sırtında kırdılar. Asgari ücret 4250 lira. Açlık sınırı 4552 lira, yoksulluk sınırı 15 bin 139 lira Şubat ayı rakamları. Rakamları yayınladılar, ‘Türkiye yüzde 11 büyüdü’ diye. Kim yüzde 11 büyüdü? 5’li çete, oligarklar. Bu 5’li çete yüzde 300 büyüdü. milyonlar fakirleşirken onlar büyüdü. Bütün bunların sorumlusu kim? Kim yaptı bu zamları? Esnaflar niye kepenk kapatıyor? Çiftçi neden üretmiyor? Bir avuç büyüyor, vatandaşlar fakirleşiyor kim yaptı bunları?” diye konuştu.

Akşener: “Ayçiçek yağı ülkemizin acı bir gerçeği”

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Bekir Pakdemirli’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan istifasıyla ilgili, “Ayçiçek yağı kuyrukları da artık ülkemizin acı bir gerçeği. İşte size, üstün liyakat nişanını hak eden bir bakanlık performansı. Buradan tarımdaki bu enkazı devralan yeni bakana ‘hayırlı olsun’ diyor, kendisini acilen bazı adımları atmaya davet ediyorum” dedi.

Akşener, TBMM’deki parti grubunda, “Millet sözünü dillerinden düşürmeyip yaptıkları ve attıkları her yanlışla millete düşmanlık ediyorlar. Nazım Hikmet ne güzel ifade ediyor. ‘Onlar ümidin düşmanıdır sevgilim’ nitekim geçen hafta fakir köylü Hatçe kadına, ırgat Süleyman’a düşman olan tarım bakanı görevinden affedildi. Gelin Sayın Bakan’ın performansına bakalım. Mazot 20 lira, yemin kilosu 5,5 lira, kuru yonca 2,5 lira, çiftçimizin borcu 178 milyar lira. Süt, yem paritesi tarihte ilk defa birin altına düşmüş. Kurbanda yüz malı olan çiftçinin bugün 50 malı yok. Çiftçiden 2 lira 25 kuruşa alınan buğday neredeyse 6 liraya ithal ediliyor. Kışın ortasına gelmişiz hala buğday ihtiyacı karşılanmamış. Ayçiçek yağı kuyrukları da artık ülkemizin acı bir gerçeği. İşte size partili cumhurbaşkanlığı sisteminin tarımda oluşturduğu enkazın ibretlik resmi” ifadelerini kullandı.

Akşener, yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye yönelik de çiftçilerle ilgili şu çağrılarda bulundu:

“Sayın Bakan çiftçinin kışlık ekim için kullanamadığı gübreyi hiç olmazsa bahar gübresi olarak kullanabilmesi için ihtiyacı olan gübrenin yarısını karşılayın. Yapılandırması olan çiftçinin tarımda kalmasını sağlayın. Her ne kadar 2021 hak edişleri için konulmuş olsa da 2021 toplam destekleme tutarının en az yarısını avans olarak ödeyin. Çiğ süt fiyatını en az 1,30 paritesine güncelleyin. Süt üreticisine elektrik desteği sağlayın. Çiğ süt ve kırmızı et fiyatlarını belirli tarihlerde güncelleyin. Sayın üretici düşmanı bakana hayatta başarılar diliyor aynı ziyadesiyle feyz aldığı eski damat bakanın yaptığı gibi yandaş yayınlardan çıkaracağı 66 adımda Türk Tarımı isimli kitabı sabırsızlıkla beklediğimi ifade ediyorum. Sorumlu siyaset anlayışımızın bir gereği olarak size bazı önerilerde bulunacağım. Önce ekonomide güven ortamı oluşturacaksınız. Para ve maliye politikasını, koordineli ve etkin bir şekilde kullanacaksınız. Türk Lirası’na itibar kazandıracaksınız. Merkez Bankası’na müdahale etmeyeceksiniz. Politika faizini etkisizleştirmeyi değil, etkili kılmayı hedef alacaksınız. Sonrasında ise bütçede israfı, şatafatı, saray sefasını keseceksiniz. Hortumlamayı bırakacaksınız.”

Bahçeli: “Yağ stokları tüketeceği yalanı pompalandı”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan gibi stokçuluk iddiasıyla satış yapıldığını iddia etti. Bahçeli, “Beş litrelik yağın fiyatı bir gün içinde 150 liraya dayanmıştır. Ankara ve İstanbul’da kaydedilen ilkel görüntüler vicdanları sızlatmıştır. Sosyal medya üzerinden yaş stoklarının tükeneceği yalanı pompalanmıştır. Bakanlık bu yalanı tekzip etse de marketlerde izdiham oluşmuştur. Çok hassas dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde iç işgal şebekesinin toplumsal panik halini körüklemesi en hafif tabiriyle şerefsizliktir” dedi.

Bahçeli, TBMM’deki parti grubunda, “Buğday ithalatımızın yüzde 87’si Rusya ve Ukrayna’dan, doğalgazın yüzde 40’ı, petrolün yüzde 25’i Rusya’dan temin ediliyor. Bu ülkeden gelen 7 milyon turist ağırlanıyor. Savaşın sürmesi, uzaması, ticaret kanallarını tıkayacak, ülke ekonomilerini Corona virüsünden sonra öngörülmesi zor olan şiddetli bir türbülansa sokacak. Bugünkü riskli ve sisli gündem akışı içinde, bilhassa stokçuluk ve spekülasyon yaparak haksız kazancına haysiyetsiz kazanç eklemenin hesabını yapan damgalı ahlaksızların bitleri kanlanmıştır. Bunlarda vatan sevgisi, Allah korkusu, utanmaları yoktur. İnsanımızın refahına, gıda güvenliğine ket vuranların gözünün yaşına bakılmamalıdır. Stokçuluk ve spekülasyon yaparak haksız kazancına haysiyetsiz kazanç eklemenin hesabını yapan damgalı ahlaksızların tekrar bitleri kanlanmıştır. Bunlarda vatan sevgisi yoktur. Bunlarda Allah korkusu yoktur, bunların utanmaları kalmamıştır. Talebi kamçılayarak ayçiçek yağının fiyat artışını tetikleyen fırsatçılar rafların boşalmasıyla birlikte internette oluşan kara borsada sanki altın satar gibi yağ satanlar onurlarını satmışlardır” görüşlerini aktardı.

VOA tarafından geçilen Türkiye Siyasetinde “Ayçiçek Yağı” Tartışması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Türkiye Siyasetinde “Ayçiçek Yağı” Tartışması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Türkiye Siyasetinde “Ayçiçek Yağı” Tartışması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.