Türkiye Libya’da Ateşkes Umudunu Koruyor

Türkiye Libya’da Ateşkes Umudunu Koruyor

ABONE OL
15:04 - 15/01/2020 15:04
Türkiye Libya’da Ateşkes Umudunu Koruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin’in geçtiğimiz hafta Türk Akımı’nın açılış töreninde Libya’da çatışan taraflara yaptıkları ateşkes çağrısı, karşılık bulmuş değil.

Türkiye, Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni ateşkese ikna ederken Pazartesi günü Moskova’da yapılan görüşmelere rağmen General Hafter’in liderliğini yaptığı Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu çeşitli gerekçeler öne sürerek ateşkesi kabul etmiyor.

Akar: “Muhatap Rusya, Putin ve ekibinin çalışmalarının sonucunu bekliyoruz’’

Bugün Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaşananlar nedeniyle “Libya’da ateşkes çöktü’’ demek için ‘‘erken’’ olduğunu söylerken General Hafter’in ateşkesi imzalamama gerekçesi olarak isim vermeden ona destek veren ülkeleri gösterdi.

Akar, ‘‘Geçtiğimiz pazartesi Moskova’ya gittik. Orada hem Sarrac tarafı ile hem Rusya tarafı ile görüştük. Onlar imzaladı. Metinlerde sorun yok. Hafter tarafının ‘zaman’ istediği yansıdı. Orada bazı haberler çıktı ‘ateşkes bitti’ diye. Sahada karşılığı yok. Sosyal medyadaki iddialara inanmamak lazım. Hafter’in de sözde de olsa resmi bir mekanizması var. Sayın Putin ve ekibinin çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyoruz. Muhatap Ruslardır. Türkiye’nin Rusya ile birlikte olayı domine etmesi, bazıları tarafından pek hoş karşılanmadı. Hafter’e herhalde bazı vızıldamalar oldu, ipi koparmadılar, ‘bekle’ dediler. Herhalde Berlin’de bir araya gelecekler. Trump dışında liderler katılacak. Hafter de var, Sarrac da var. Oradan bir sonuç çıkacaktır. Biz ateşkesten, barıştan siyasi çözümden yanayız. Bizim olayın devamı gibi bir bakış açımız yok. Ateşkesin sağlanması ile işe güce bakılmalı’’ dedi.

Milli Savunma Bakanı’nın işaret ettiği Berlin’deki Libya Konferansı 19 Ocak’ta yapılacak. Almanya Başbakanı Angela Merkel, söz konusu konferansla ilgili ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Türkiye, Mısır, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Kongo Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Ligi’ne davette bulundu.

Akar: ‘‘Askeri muhtıra çerçevesinde Libya’da personelimiz var, Türk ve Libyalı askerlerin bilgi alışverişi devam ediyor’’

Türkiye’nin tarihsel ve coğrafi bağları nedeniyle Libya’ya duyarsız kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan Milli Savunma Bakanı, Türkiye’nin ülkedeki askeri varlığı ile ilgili bilgi verdi.

Akar, ‘‘Orası yıllarca vatan toprağı olarak kullanıldı. Türk asıllı bir nüfus var. A, B, C ülkeleri kendi ülkelerinden kilometrelerce uzak yerlere gidiyor. Libya burnumuzun dibinde, denizden sınırdaşımız, bizim duyarsız kalmamız söz konusu olamaz. İlkeli olarak baktığınızda BM’yi referans alıyoruz. BM Güvenlik Konseyi tarafından tanınmış bir hükümetten bahsediyoruz. Biz de doğal olarak onun yanında yer alıyoruz. Askeri muhtıra çerçevesinde sayısı zamanla değişen personelimiz var. Eğitim veriyorlar, danışmanlık yapıyorlar. Bu tamamen askeri eğitim işbirliği. Bu tür anlaşmamız 76, 77 ülke ile var. Bu anlaşmanın içinde savunma ve güvenlik işbirliği ofisinin kurulması var. Türk ve Libyalı askerler yan yana gelmek suretiyle bu konuda bilgi alışverişi devam ediyor’’ diye konuştu.

Çatışmalar sürdükçe Türkiye’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne askeri desteği sürecek

Libya’da en kötü senaryoyu ‘mücadelenin sürmesi’ olarak gösteren Milli Savunma Bakanı, çatışmalar devam ettikçe Türkiye’nin ‘Libya Eğitim İşbirliği Timi’ aracılığıyla gereken desteği sağlayacağını belirtti.

Akar, ‘‘Libya uçaksavar aldı mı?’’ şeklindeki soruya ‘‘Libya’nın kendi hükümeti var. Talepleri olabilir, gerekli yardım desteğini arkadaşlar veriyor. Paraları kendine ait, kararları kendine ait’’ yanıtını verdi.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.