“Türkiye İsveç ve Finlandiya’yla Biraraya Geleceğiz”

“Türkiye İsveç ve Finlandiya’yla Biraraya Geleceğiz”

ABONE OL
23:57 - 01/06/2022 23:57
“Türkiye İsveç ve Finlandiya’yla Biraraya Geleceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin başkenti Washington’da biraraya geldi. Toplantı sonrası ikili kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Blinken, NATO’nun bugün ve gelecekteki tehlikelere karşı hazırlıkları konularında fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Bunlar arasında internet ortamında yapılan korsan saldırılardan Çin’in silahlanmasını arttırmasına, iklim değişikliğiyle birlikte ortaya çıkan güvenlik konularından Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrasında Avrupa’da oluşan yeni duruma kadar farklı başlıklar olduğunu belirtti.

Blinken Rusya’nın Ukrayna saldırısı başladığından bu yana ABD’nin NATO doğu kanadını güçlendirmek adına 20 bin asker gönderdiğini hatırlattı ve benzer şekilde NATO üyesi ülkelerin de bölgedeki askeri varlıklarını güçlendirdiklerine dikkat çekti.

Yeni yardım paketiyle ABD’nin Ukrayna’ya askeri desteğinin sürdüğünü söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, amaçlarının Ukrayna’nın kendisini daha güçlü biçimde savunabilmesi ve Rusya’nın karşısında bir sonraki görüşmelerde masaya daha güçlü şekilde oturmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Başkan Joe Biden da bugün New York Times gazetesinde yer alan köşe yazısında aynı noktaya işaret etmişti. Blinken ayrıca Ukrayna’nın ABD’den aldığı silahları kesinlikle kendi topraklarını savunmak dışında Rusya topraklarını hedef almak amacıyla kullanmayacağı garantisini verdiğini söyledi.

“İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olmak için gerekenden fazlasına sahipler”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurusuna da değinen ABD Dışişleri Bakanı Blinken “Bu ülkeler liderlerinin dayatması nedeniyle değil vatandaşları istediği için NATO’ya üyelik başvurusu yaptılar” ifadesini kullandı.

Blinken “ABD, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmalarını güçlü bir biçimde destekliyor. Bu ülkeler en kısa sürede ittifakın üyesi haline gelebilmek için gerekli yeterliliklerden fazlasına sahipler. NATO bu ülkelerin katılımıyla güçlenecektir ve ABD olarak biz Finlandiya ve İsveç’in tarihin bu en güçlü ittifakının üyesi olmasını bekliyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de ABD’nin Ukrayna’ya verdiği desteğe dikkat çekti ve ABD’nin desteğinin Ukrayna açısından cephede her gün fark yaratmaya devam ettiğini söyledi. Stoltenberg, bugün ABD’nin Ukrayna’ya yapacağını açıkladığı yeni askeri yardım paketinden de memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri halihazırda NATO’nun Avrupa’da 100 binden fazla askeriyle havada ve denizde de varlığını güçlendirdiğine ve Moskova’nın yanlış hesaplar yapmasına engel olduğuna işaret etti.

Stoltenberg, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in yola daha az NATO varlığı hedefiyle çıktığını ancak bugün gelinen noktada Avrupa’da daha fazla NATO askeri ve daha fazla NATO üyesi ülkeyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç heyetleri Brüksel’de biraraya gelecek

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak için yaptıkları başvuruyu tarihi olarak nitelendiren Stoltenberg de bu iki ülkenin üyeliğinin NATO’yu daha da güçlendireceğini ifade etti.

Bu noktada üye ülkelerin güvenlik kaygılarına önem verdiğini söyleyen Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yakın temas halinde olduklarını ve soruna ortak bir çözüm bulunacağını söyledi.

NATO Genel Sekreteri “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç liderleriyle de yakın temastayım. Önümüzdeki günlerde bu üç ülkeden de temsilcilerle Brüksel’de biraraya geleceğiz” dedi.

Stoltenberg, Türkiye’nin konumu itibariyle de son derece önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve dile getirdiği sorunların çözümü için ittifak üyeleriyle masaya oturularak çözüm üretileceğini söyledi. Stoltenberg “Elbette ki PKK tehdidinden de bahsediyoruz. Bu bir terör tehdidi ve bunu son derece ciddiye alıyoruz. Başka hiçbir NATO ülkesinin Türkiye’den daha çok terör saldırısına maruz kalmadığını biliyoruz. Türkiye hem sınırları hem IŞİD’le savaştaki desteğiyle son derece önemli bir ülke. Karadeniz’e ve dolayısıyla Rusya’ya uzanan bir konumu var. Tüm bunlar Türkiye’yi son derece önemli bir ortak kılıyor” dedi.

NATO Genel Sekreteri zaman zaman ittifak içerisinde görüş ayrılıkları ve sorunlar yaşanmasının normal olduğunu ancak bunların her zaman çözüme kavuştuğunu dolayısıyla Türkiye’nin de bu noktada kaygılarının giderileceğine emin olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken da NATO’nun Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi ve arabuluculuk girişimlerinden son derece memnun olduğunu ve kısa zamanda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olacaklarına inandığını belirtti.

“Suriye’de bölgesel istikrarı bozacak saldırılara karşıyız”

Türkiye’nin Suriye’ye olası operasyonu hakkında değerlendirmeleri sorulan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bölgede istikrarı bozacak her tür girişime karşı olduklarını söyledi.

Blinken ”Bölgede mevcut ateşkes hatlarını destekliyoruz ve istikrarı bozacak, tansiyonu yükseltecek eylemlere karşıyız. Yeni herhangi bir saldırının bölgesel istikrarı bozacağı endişesini taşıyoruz. Bölgede ortaklarımızla IŞİD’e karşı savaşımıza devam ediyoruz ve IŞİD’i içerisine koyduğumuz kutuda tutmaya devam edecek çabaları tehlikeye atacak bir şey görmek istemiyoruz” dedi.

Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışıyla ilgili bir soruya da ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ve ABD’nin uzun yıllardır savunma işbirliği konusunda ortalık yaptıklarını ve bunun gelecekte de devam edeceğini söyleyerek yanıt verdi. Blinken, Türkiye’nin talepleri konusunda görüşmelerin devam edeceğini ifade etti.

VOA tarafından geçilen “Türkiye İsveç ve Finlandiya’yla Biraraya Geleceğiz” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye İsveç ve Finlandiya’yla Biraraya Geleceğiz” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye İsveç ve Finlandiya’yla Biraraya Geleceğiz” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.