“Türkiye Gözlem Mekanizmasında Rol Almaya Hazır” 

“Türkiye Gözlem Mekanizmasında Rol Almaya Hazır” 

ABONE OL
21:56 - 30/05/2022 21:56
“Türkiye Gözlem Mekanizmasında Rol Almaya Hazır” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede Moskova ile Kiev arasında barışa zemin olacak adımlara ihtiyaç olduğunu vurguladığını bildirdi.

Açıklamaya göre, Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu aktaran Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlaması halinde, İstanbul’da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile biraraya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

“30 kilometre derinliğinde terörden arındırılmış bölge oluşturulmadı”

Erdoğan görüşmede, Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin Türkiye’ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğünü hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2019’daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Açıklamada, gıda krizine bir atıfta bulunulmadı; ancak geçen hafta üst düzey bir Türk yetkili Reuters haber ajansına, Türkiye’nin Ukrayna’dan tahıl ihracatı için bir deniz koridoru açma konusunda Rusya ve Ukrayna ile müzakere ettiğini söylemişti.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre ise Putin Erdoğan’a, Rusya’nın Ukrayna limanlarından gelen tahıllar dahil kargo yüklerinim, deniz yoluyla engelszi geçişini kolaylaştırmaya hazır olduğunu söyledi.

Açıklamada, Putin’in Erdoğan’a, Moskova’ya yaptırımların kaldırılması durumunda Rusya’nın önemli miktarda gübre ve gıda ihraç edebileceğini yinelediği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada ayrıca, “Ukrayna’daki durumun ele alınması sırasında, Karadeniz ve Azak denizlerinde güvenli seyrüseferin sağlanmasına ve sulardaki mayın tehdidinin ortadan kaldırılmasına vurgu yapıldı” denildi.

VOA tarafından geçilen “Türkiye Gözlem Mekanizmasında Rol Almaya Hazır”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye Gözlem Mekanizmasında Rol Almaya Hazır”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye Gözlem Mekanizmasında Rol Almaya Hazır”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.