“Türkiye AB’ye Karşı Maalesef Tek Taraflı Adımlar Atmıştır”

“Türkiye AB’ye Karşı Maalesef Tek Taraflı Adımlar Atmıştır”

ABONE OL
22:13 - 11/12/2020 22:13
“Türkiye AB’ye Karşı Maalesef Tek Taraflı Adımlar Atmıştır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin Türkiye ile ilgili sonuç bildirisiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, 30’ncu paragraftaki Doğu Akdeniz ile ilgili değerlendirme bölümünü işaret etti.

Meyer-Landrut, “Burada ‘Maalesef, Türkiye tek taraflı bazı adımlar atarak AB’ye, birlik üyelerine ve AB liderlerine karşı tek taraflı bazı adımlar atmıştır. Doğu Akdeniz’de bu çerçevede bazı adımlar atmıştır’ diye değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra AB Konseyi, Oruç Reis’in geriye çekilmesi ile ilgili adımı da kayıt altına almış durumda” dedi.

Sonuç bildirgesinde “birincisi değerlendirme ve ikincisi beklentiler” konularında görüşlerin dile getirildiğini anlatan Büyükelçi Meyer-Landrut, AB’nin Doğu Akdeniz gerilimindeki beklentisini özetle “Burada gerilimin azaltılması ile doğrudan Türkiye ve Yunanistan arasında görüşmelere izin verecek şekilde adımların atılması beklentileri ifade ediliyor” şeklinde açıkladı.

Büyükelçi, sonuç bildirgesinde üçüncü olarak AB–Türkiye ilişkileriyle ilgili görüşlere yer verildiğini işaret etti. İkili ilişkiler konusunda AB Konseyi’nin yaklaşımının olumlu olduğunu belirten Meyer-Landrut, “AB ile Türkiye arasında işbirliğine dayalı, karşılıklı çıkarlara dayalı ilişkilerin geliştirilmesi ile ilgili 31’inci paragrafta açık bir biçimde, pozitif biçimde Türkiye-AB gündeminin masada halen konuşulan bir konu olduğu ifade ediliyor. Bu tabi ki aynı zamanda daha önce belirtilmiş olan Ekim’deki beklentiler doğrultusunda da devam eden bir konu” diye konuştu.

AB Konseyi 1 Ekim’deki zirve toplantısında Doğu Akdeniz geriliminde Türkiye aleyhine aldığı kararlar çerçevesinde Ankara’ya “uluslararası hukuka uymama” uyarısında bulunmuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, ayrıca Türkiye’yle ilgili AB Konseyi’nin Mart ayına kadar sunulacak rapor ile yeniden değerlendirme yapacağını ancak öncesinde gerilimin azaltılması beklentisi olduğunu ifade etti.

Meyer-Landrut, “Dikkatinizi çekmek istediğim 4’üncü nokta ise birinci paragraftaki değerlendirmeden yola çıkarak yine stratejik şekilde diyaloğun işbirliği çerçevesinde yürütülmesini dikkate alarak, AB Konseyi’nin iki görev belirlemiş olduğu. AB tarafı, bu çerçevede koordinasyona hazır olduğunu aynı zamanda bu çerçevede işbirliğine açık olduğunu ifade ediyor. AB Konseyi bu çerçevede, Mart ayına kadar bir rapor sunulmasını bekliyor. Dolayısıyla AB Konseyi’nin bir sonraki aşamada değerlendirme yapacak olduğu toplantı Mart ayında yapılacak” dedi.

Meyer-Landrut, sonuç bildirgesinin, AB’nin Türkiye’ye ve Türkiye ile olan ilişkilere atfetmekte olduğu stratejik önemi gösterdiği yorumunu yaptı.

VOA tarafından geçilen “Türkiye AB’ye Karşı Maalesef Tek Taraflı Adımlar Atmıştır” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Türkiye AB’ye Karşı Maalesef Tek Taraflı Adımlar Atmıştır” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Türkiye AB’ye Karşı Maalesef Tek Taraflı Adımlar Atmıştır” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.