Türk Tiyatrosunun Önemli İsmi Yıldız Kenter Hayatını Kaybetti

Türk Tiyatrosunun Önemli İsmi Yıldız Kenter Hayatını Kaybetti

ABONE OL
20:36 - 17/11/2019 20:36
Türk Tiyatrosunun Önemli İsmi Yıldız Kenter Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Tiyatronun duayenlerinden Yıldız Kenter 91 yaşında hayatını kaybetti. Kenter akciğer rahatsızlığı nedeniyle Amerikan Hastanesi’nde yoğun bakım servisinde tedavi görüyordu. 37 yıldır sahne hocalığı yapan Profesör Kenter, aynı zamanda devlet sanatçısı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in iyi niyet elçilerindendi.

11 Ekim 1928 doğumlu Yıldız Kenter ailenin beşinci ve en küçük çocuğuydu. Kenter, Dışişleri Bakanlığı’nda diplomat olan babası Ahmet Naci Bey ile ailesi gezici bir tiyatro kumpanyası işleten İngiliz Olga Cynthia’nın kızı olarak İstanbul, Çamlıca’da dünyaya geldi.

Ankara Devlet Konservatuarı mezunu Yıldız Kenter konservatuarın yüksek bölümünü sınıf atlayarak tamamladı. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 11 yıl görev yapmasının ardından Rockefeller bursu kazanarak American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da çalışmalar yaptı. Daha sonra Ankara devlet konservatuarına eğitmen olarak atandı. Türkiye’nin önde gelen özel tiyatro topluluklarından Kent oyuncularını kardeşi Müşvik Kenter ve eşi Şükran Güngör’le birlikte kurdu.

1956 yılından itibaren Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde başkanlık ve hocalık yaptı.

Yurt dışında çok çeşitli ülkelerde tiyatro üzerine çalışmalar yaptı, Türkçe ve İngilizce oyunlar sergiledi. Aralarında yerli ve yabancı yazarların da olduğu yüz kadar oyun sahneye koydu ve 100 kadar oyunda oynadı.

1964 ve 1966’da rol aldığı sinema filmleriyle Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü aldı. 1984 yılında Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince “Adalaide Ristori” ödülüne layık görülen sanatçı 1989’da Korsika-Bastia Film Festivali’nde “Hanım” filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü aldı.

Kenter, 1991 Uluslararası Lions Kulübü The Melvin Jones Ödülü, iki kez Ulvi Uraz “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülü, üç kez Avni Dilligil “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülü, 1994’te “Konken Partisi” oyunundaki Fonsla rolü ile “Olağanüstü Yorum” ödülünü aldı.

Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüz yılın en başarılı yüz kadınından biri olarak seçilen Kenter 1995’te Kültür Bakanlığı tarafından Tiyatro Sanatına katkılarından dolayı onur ödülüne layık görüldü.

1995’te “Mevlana Kardeşlik ve Barış” ödülü alan sanatçı, 1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı 1997’de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ödüllendirilen sanatçı 1998’de Ankara Sanat Kurumu tarafından “Yılın Kadın Sanatçısı” ödülüne, 1998’de 2. Afife Tiyatro Ödülleri tarafından Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’ne, 1998’de Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü’ne, 1999 “Martı” adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle Afife Tiyatro Ödülleri tarafından En İyi Kadın Oyuncu ödülüne ve

2012’de Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2. Medya Ödülleri tarafından onur ödülüne layık görüldü.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.