TÜRK KIYIMINI KUTLAYAN CUMHURBAŞKANI

ABONE OL
23:33 - 28/03/2023 23:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yunanlılar, Osmanlıdan bağımsızlıklarını kazanmak için 17 Mart 1821 günü Mora’da ayaklandılar. 25 Mart’ta Osmanlı güçleriyle savaş başladı. 23 Eylül’de Tripoliçe’yi ele geçirdiler. Kenti işgal eden Yunan çeteler, burada yaşayan on beş bine yakın sivil Türk ve Yahudi’yle yine on bine yakın Osmanlı askerini katletti.

Yunanlıların ayaklanmasına Avrupa’nın büyük devletleri İngiltere, Fransa ve Rusya tam destek verdi. Osmanlı Devleti, 1828-29’da Rusya ile yaptığı savaşta yenildi. Ardından imzalanan Edirne Anlaşması ile Yunanistan’ın bağımsızlığı tanındı. Böylece Yunanistan, bağımsız bir devlet oldu.

Yunanlılar, hep büyük devletlerin desteğini alarak Osmanlı’dan sürekli toprak kazandı. Kazandığı topraklarda yaşayan Türklerin mallarına mülklerine el koyup acımasız kıyımlara giriştiler.

Yunanlılarla Osmanlı Devleti arasında başlayan çatışmaların başlangıcı olan 25 Mart’ı bağımsızlık günü ilan ettiler. Bugüne dek Türkiye’yi yönetenler bu günü kutlamadılar. Yunanlılar da bizim ulusal günlerimizle ilgili bugüne dek bir kutlama iletisi yayımlamadılar.

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, bu yılki Yunan Bağımsızlık gününü kutladı. 25 Mart’ta Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e bir kutlama iletisi gönderdi. Ayrıca Atina Büyükelçiliğimiz de bir kutlama yayımladı. Bu kutlamalar karşısında Yunan yöneticiler bile şaşırdı. Cumhurbaşkanının bu iletisi, geleneksel Türk politikasına karşıt bir durum.

Osmanlıya toz kondurmayan bir cumhurbaşkanının Müslüman Türklerin kıyıma uğratıldığı bir günü kutlaması anlaşılır gibi değil. Bu, Yunanistan’a ve dolayısıyla da ABD’ye şirin görünme, göz kırpma siyaseti.

Sözlerim sakın yanlış anlaşılmasın. Türk-Yunan dostluğunu sonuna dek savunmaktayım. İki ülkenin sağlam temeller üzerinde kurulacak dostluğu, Ege ve Doğu Akdeniz’e barış getirir. Kalıcı bir barış da iki ülke ilişkilerine ABD’nin ve diğer emperyalistlerin burnunu sokmalarını engeller.

Kalıcı dostluk; ulusal çıkarlardan ödün vererek, tarihsel gerçekleri sumen altı ederek, karşı tarafın saldırganlıklarını görmezden gelerek kurulamaz.

Yunanistan’da onlarca ABD üssü, silahı varken dostluk kurmak çok zor. Çünkü o üslerin, silahların hedefi Türkiye. Yunanistan, ülkemizle dost olmak ve barış içinde yaşamak istiyorsa öncelikle topraklarında bulunan ABD askeri varlığına son vermeli. Bu, onların dostluk konusunda iyi niyetini gösterir o zaman. Zaten gündemde bir Türk-Yunan çatışması yok! Olası olan, Türk-ABD çatışması. Çünkü Amerika bunca üssü niye kursun oraya? Bunca silahı Yunanistan torağına neden yığsın?

Erdoğan’ın 25 Mart kutlaması, açılım dönemindeki şaşkın siyasetine benzemekte. Saldırgana ödünler vererek sorunları ortadan kaldıracağını düşünmekte. Açılımın serin yelleri eserken PKK; Türk ordusuna karşı hendekler kazdı, silahlı yığınaklar yapıp kurtarılmış bölgeler kurdu. Bu da yüzlerce şehide mal oldu ülkemize. Ayrıca yıkılan kentler de cabası… Tarihten ders almayan yöneticiler yüzünden ulus ağır bedeller öder. Bu gerçek unutulmaya!

Adil Hacıömeroğlu

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (1)
    • Yunus Uslu

      Adil bey, siz bir aktif basin mensubu olarak, bu makaleyi yazmadan once Disisleri bakanligina ulasip bilgi isteseydiniz bu konuda, daha anlamli ve yararli bir makale okuyor olurmuyduk diye dusunuyorum. Selamlarimla,

      Yanıtla
      +0
      -0