TÜRK İZCİLİĞİ ÖRGÜTLENİYOR

ABONE OL
21:47 - 02/10/2021 21:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Önce 200 izci Lideri bir araya gelerek TİLDER İzci Liderleri Derneğini kurdular.

Sonra Türkiye’nin değişik illerindeki  8 asil, 4 aday izci dernekleri  ile sürdürülen Federasyonlaşma çalışması tamamlandı.

Şimdi diğer federasyonlar ile bir çatı altında toplanıp Konfederasyon olma aşamasındalar.

Ayrıca yürütülen bir deniz izci federasyonu ve kız izciler federasyonu çalışması da devam ediyor.

Tıpkı 1955 yılında Türkiye’de kurulan ilk okul dışı birlik olan TÜRKİYE İZCİLER BİRLİĞİ gibi.

İyi ama, ne oldu da işler bu noktaya geldi?

***

Çünkü Türkiye’de okullarda kurulu olan izci oymakları ve Milli Eğitim Bakanlığı izcilik teşkilatı lağvedildi.

Bir anda 150 bin izci ve 12 bin civarındaki İzci öğretmeni Gençlik ve Sporun resmi federasyonuna üye olmaya zorlandı.

Çünkü T.C. Milli Eğitim Bakanlığının bugüne kadar verdiği izci liderliği sertifikaları, iyi hizmet ve uzun hizmet nişanları, eğitimci sıfatları geçersiz sayıldı.

Devletin yaptırdığı İzcilik tesisleri kullanım dışı bırakıldı. Köy okullarının kapanmasından sonra pek çok ilde kamp ve eğitim yeri olarak kullanılmakta olan izci evleri boşaltıldı. Sahipsiz kaldı.

Resmi federasyon kağıt üstündeki sayılar, tarikat ve cemaat destekli, camiler oymağımız olsun projesi ile izciliği dini bir yapıya büründürdü.

Hesap tutmadı. Milli eğitim kökenli izci liderleri ve izciler bu oldu bitti’yi kabul etmediler.

Okul dışında, sivil toplum örgütü olarak dernekleşmeye, giderek bölgesel noktalarda federasyonlaşmaya, resmi federasyonun üyesi olduğu dünya birliği dışında bağımsız dünya teşkilatlarına üye olmaya başladılar. Kampları, kursları, izcilik çalışmaları bu teşkilatların kurallarına göre sürdürüldü.

Şimdi ise, resmi federasyon bir anda geri adım atarak Milli Eğitim Bakanlığında izciliğin yeniden örgütlenmesi için kurslar açmaya, yeni öğretmenleri izci lideri yapmaya başladı. Faaliyetler okullarda yeniden başlayacak ancak lider ve izciler resmi federasyona üye olmak zorunda olacaklar.

Ancak, kulüp olmadıkları için federasyon seçimlerinde oy kullanamayacaklar. Pek çok öğretmen ek ders ücreti almak için bu tercihe ve seçme-seçilme hakkının verilmemesine sıcak bakıyor.

Bu işe emek vermiş olan binlerce izci lideri öğretmenin ve halen aktif olarak diğer federasyon ve derneklerde faaliyet gösterenlerin resmi federasyonun genel kuruluna katılma, seçme ve seçilme hakkı yok.

Anlayacağınız, mevcut yapı kendini emniyete almış durumda.

Zaten Türkiye’de izciliğin tek çatı altında toplanması da istenmiyor. Çünkü gençler, otokratik rejimlerde büyük bir tehlike olarak görülüyor.

Ancak güzel olanı yeni federasyonlar kurarak izciliğe devam edenlerin çoğu ya emekli, ya da devlet memuru olmadıkları için rahatlar. Her hangi bir idari baskı ya da yaptırım ile karşılaşmıyorlar.

İşin güzel olmayan tarafı bu insanların birikimleri yok sayılarak çocuk ve gençlere tam yararlı olacak çağda iken oyun dışı kaldılar.

İzcilik; kurumsal olarak bütün Dünya’da önem verilen bir gençlik teşkilatı. Küçük yaştan itibaren çocuk ve gençlere iyi insan ve iyi vatandaş olma yolunda formasyon kazandırıyor.  Doğayı seven, ağacı, çiçeği, böceği, insanı incitmeyen bir ahlak yapışı oluşturmayı hedefliyor. Milli birliği, vatan sevgisini, kamp ve açık hava etkinlikleri ile zorluklara göğüs germeyi öğretiyor.

Dolayısı ile ülkede dürüst insan yetişmesini istemeyenler, fuhuş çeteleri, uyuşturucu baronları, vatanı bölmek isteyen yerli ve yabancı odaklar, bunlardan beslenen çeşitli kurum ve kuruluşlar böyle bir yapının başarılı olmasını istemiyorlar.

Durum böyle olunca sadece aidat almayı garantilemeye çalışan uluslararası teşkilat ’ta Türkiye’yi Arapların üyesi olduğu bölgeye doğru itiyor.

Hele kız izciliğimizin dünya genelinde adı bile anılmıyor.

Tek ümit beslenenler yeni kurulan dernek ve federasyonlar. Bütün izcilere yetmeseler bile ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar.

Hadi bakalım. Yeni kurulan federasyon ve derneklere başarılar dileyelim. Onlara destek olalım. Sonuçta yaptıkları her şey çocuk ve gençlerin mutluluğu için.

Her yerde bir çoban ateşi yakmak için…

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Tüm Yorumlar (3)
    • Turan

      Gülerek okudum ne karın ağrınız varmış .

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Şaban Erdoğan

      Kalemine sağlık liderim

      Yanıtla
      +0
      -0
    • Bahadır

      Emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Hadi hayırlısı. Başarılar diliyorum.

      Yanıtla
      +0
      -0