Türk Emekliler hakları konusunda bilgilendirildi

Türk Emekliler hakları konusunda bilgilendirildi

ABONE OL
18:28 - 21/11/2023 18:28
Türk Emekliler hakları konusunda bilgilendirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’ nın Köln kentinin Chorweiler semtinde Almanya’nın köklü Vakıflarından, göçmenlere yakınlığıyla tanınan Friedrich-Ebert-Vakfı (Friedrich-Ebert-Stiftung, FES) tarafından Türk kökenli emeklilere yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Friedrich-Ebert Vakfının kendi çalışmalarını Türk kökenli göçmenlere daha çok taşımak, tanıtmak ve onları kitlesel grup olarak kazanmak çerçevesinde Elif Dartan’ ın Proje Koordinatörlüğünde ve Sosyal Danışman Mehmet Tanlı ile birlikte çalıştığı, yürüttüğü bu Proje kapsamında birçok Türk kökenlilerin kahvehanelerine, restoranlarına, derneklerine ve medya kuruluşlarına gidilip konuşmak, bilgilenmek istedikleri konularda görüşleri alındı, fikirleri soruldu.

Proje kapsamında Emekliler Lokalinde gerçekleşen etkinliğe çoğunluğu emeklilerden oluşan 40’a yakın yurttaşımız katıldı.

Alman Emeklilik Dairesinden emekli, tanınmış Emeklilik Danışmanı-Uzmanı Özbek Taciroğlu’ nun konuşmacı olarak katıldığı toplantının ilk bölümünde emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili genel bilgiler verildi. Verilen aradan sonra başlayan ikinci bölümde ise katılımcılar tarafından ‘’ Almanya’ da nasıl emekli olunur, çifte emeklilik, çifte vergilendirme, devletler arasındaki otomatik bilgi paylaşımı, çifte vatandaşlık yasası, Almanya dışında kalma süresi gibi’’ yöneltilen emeklilikle ilgili sorular tek tek Özbek Taciroğlu tarafından yanıtlandı.
Toplantıyı değerlendiren Proje Koordinatörü Elif Dartan ‘’Çok verimli ve katılımlı bir toplantı oldu, Emekli ve emekliliği yaklaşmış insanlarımız toplantıdan çok memnun kaldılar. Şu ana kadar farklı yerlerde konuştuğumuz toplumun farklı kesimlerden insanların sorunlarını, taleplerini tespit ettik bu tip Bilgilendirme toplantılarımız farklı konularla alanlarında uzmanlaşmış konuşmacılarla Köln’ nün farklı semtlerinde devam edecektir’’ dedi. Lokal sorumlusu Eşref Suman ise toplantıya katılanların hepsinin memnun kaldığını ve kendisine ve düzenleyenlere teşekkür ettiğini önemle vurguladı.

Alman devleti Emekliyi enflasyona ezdirmemeye çalışıyor

Emeklilik Danışmanı Taciroğlu Türk kökenli Emeklilerde ortalama Emekli maaşının 850-900 Euro civarında olduğunu söylerken Alman devletinin de Emekliyi farklı mali desteklerle, haklarla enflasyona ezdirmemeye çalıştığını söyledi.

Almanya’ da 21 milyon emekli var

Alman Emeklilik sigortası verilerine göre 2022’deki emekli sayısı Almanya’ da 21 milyon 260 kişiymiş ve bunların yaklaşık 4,1 milyonu kendi emekli maaşlarını ve ölüm aylığı alan kişilerden oluşuyormuş. Keza tüm emeklilerin yüzde 73,0’ı Batı Almanya’da, yüzde 19,5’i Doğu Almanya’da ve yüzde 7,5’i ise yurtdışında, başka bir ülkede yaşamaktaymış.
Almanya’ nın yaklaşık 83 milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu düşünecek olursak, nüfusun yaklaşık dörtte birinin emekli maaşı aldığı anlamına gelmektedir.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.