DOLAR

32,4958

-0.15%
EURO

34,9482

0.27%
ALTIN(gr)

2.435,06

0,50%
BİST 100

0,50%
Turizmde 7 aylık gelir kaybı 11 milyar dolar     

Turizmde 7 aylık gelir kaybı 11 milyar dolar     

ABONE OL
21:48 - 22/09/2020 21:48
Turizmde 7 aylık gelir kaybı 11 milyar dolar     
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
 ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Antalya ciro kaybı yaşamamış sektöre destek verilmesini istemiyor.

Antalya iş dünyası pandemi etkisiyle turizmde yaşanan krizin tüm sektörleri etkilediği, bazı sektörlerde ciro kayıplarının yüzde 60-70’li bulduğu, bu nedenle turizm gelir kaybının 11 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısında pandemiden dolayı turizm sektöründe yaşanan krizin tüm sektörleri etkilediğine dikkat çekildi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ATSO Başkanı Davut Çetin, önümüzdeki ayların vergi, prim ödemeleri ayları olduğunu belirterek, ‘’Ciroları artan sektörler ödeme yapabilir, ama işyerleri kapanmış, kapasitesi düşmüş işletmelerin ödeme gücü düzelmedi. İl ve sektör bazında seçici destek verilmeli ve Antalya için destekler 2021 yılı sonuna kadar devam ettirilmelidir. Cirosunu yüzde 60-70 kaybeden sektör varken, ciro kaybı yaşamamış sektöre destek verilmemelidir’’ dedi.

Turizmde 7 aylık gelir kaybı 11 milyar dolar

Türkiye genelinde Antalya’nın en fazla kayıtlı istihdam kaybeden il olduğunu ifade eden Çetin, dünyada pandemiden en fazla etkilenen sektörlerin havayolu taşımacılığı ile turizm olduğuna dikkat çekti. Çetin, şöyle devam etti.

‘’ Türkiye’de pandemiden ekonomik olarak en fazla etkilenen il Antalya’dır. Haziran ayı kayıtlı aktif ücretli sayısı Türkiye genelinde 295 bin düşerken bunun 148 bini, yani yarısı Antalya’dır. Antalya en fazla kayıtlı istihdam kaybeden ildir. 13 Eylül itibariyle ziyaretçi sayımız 2 milyon olmuştur ve geçen yıla göre yüzde 83 düşüş söz konusudur. Rusya pazarında da düşüş oranı yine yüzde 83’dür. Turizmdeki düşüş, bütün ekonomiyi etkiliyor. Turizm gelirinde 7 aylık kayıp yaklaşık 11 milyar dolardır. Şu dönemde cari açık artışının ve döviz sıkıntısının bir sebebi de budur.’’

V tipi büyüme, W tipi büyümeye dönebilir

Ekonomide Haziran sonrası toparlanmanın başladığını anlatan Çetin,  Antalya’nın 25-30 milyar lira civarında kredi kullandığını, bu sayede krizin etkilerinin bir nebze azaldığını kaydetti. Çetin, şunları kaydetti.

‘’Antalya’da yaklaşık 140 bin çalışan için kısa çalışma ödeneği alındı. Bugüne kadar kısa çalışma için İşsizlik fonundan toplam 18 milyar ödendi, Antalya buradan 800 milyon lira civarında ödeme aldı. Merkez Bankası hatalar yaptı. Kredi ve faiz konusunda aşırı gaza bastı. Kredi alıp altına yatıran olmuştur. Hem faize hem dövize müdahale edilmiş, Merkez Bankası rezervi 7 ayda 33 milyar dolar azalmıştır. Bunun sonucunda hem faiz hem döviz kuru artmıştır. V tipi büyüme, W tipi büyümeye dönebilir, çünkü döviz artınca bizde samanın fiyatı bile artıyor. Kişi başı gelirde 8 bin dolara doğru iniyoruz.’’

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey toplantısında ilçenin sorunlarını anlattı.

Turizmde yaşanan sıkıntının büyük boyutlara ulaştığını belirten Boztaş, ‘’Diğer turizm bölgelerinde yerli turist ağırlandığı için bizim bölgemiz kadar etkilenme olmadı. Manavgat-Side turizm bölgesi ise yabancı ağırlıklı turist misafir ettiği için pandemi ile ortaya çıkan kriz ve ekonomik sıkıntıyı en çok yaşayan turizm bölgesi oldu’’ dedi.

Sadece turizm bölgelerine yönelik özel ‘turizm destek paketi’ açıklanmasını talep ettiklerini ifade eden Boztaş, taleplerini şöyle sıraladı.

‘’KGF teminatlı Turizm bölgelerine has bir kredi paketinin acilen çıkartılması ve krediye erişimin Kolaylaştırılmalı. Mayıs 2021’den itibaren başlamak üzere tüm ödemelerinin ötelenmeli, Vergi ve sicil affı getirilmeli. Kısa çalışma ve işsizlik ödeneğinin 2021 yılı mayıs ayına kadar uzatılmalı. Kira ödemelerinde devlet desteği verilmeli.’’

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.