Turizm şoförlerinin ücretleri çok düşük

Turizm şoförlerinin ücretleri çok düşük

ABONE OL
21:05 - 27/08/2019 21:05
Turizm şoförlerinin ücretleri çok düşük
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son dönemde turist taşıyan araçların sık sık kazalara yol açmasının nedenlerinin başında şoförlerin tam anlamıyla istirahat edemediğinden kaynaklandığı belirtildi.

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yeniçıktı muhabirimize yaptığı açıklamada, son dönemlerde turist taşıyan araçların karıştığı kaza nedenleri hakkında bilgi verdi.

Kazalarda hemen şoförlere yüklenildiğini ve şoförlerin suçlandığını ifade eden Yeniçıktı, kazalara neden olan etkenlerin ortaya çıkarılması ve giderilmesi gerektiğini söyledi.

Kazaların öncelikle şoförden değil işveren ya da işveren temsilcisinden kaynaklanabileceğini anlatan Yeniçıktı, şunları kaydetti.

”Yasal olarak şoför en fazla 8 saat çalışması ve 1-1,5 saat de dinlenmesi gerekir. Turizmde çalışan şoför arkadaşların sürücü yardımcısı yok. Bu nedenle araç bakım ve temizliğini şoförler yapıyor. Zaman bulur ise de kendi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Turist taşıyan şoförlerin istirahat edecek yerleri yok. Otobüslerinde dinlenmeye çalışıyorlar. Uykusunu tam alamıyor, temizliğini de tam yapamıyor. Hijyen açısından da sağlıklı ortamlarda bulunamıyor.”

ÜCRETLER ÇOK DÜŞÜK VE FAZLA MESAİLERİNİ ALAMIYORLAR

Turist taşıyan şoförlerin en büyük sorunlarının başında ücret düşüklüğü olduğunu anlatan Ali Rıza Yeniçıktı, kazalara yol açan nedenleri de şöyle sıraladı.

”Turist taşıyan şoförler tam istirahat edemiyor. İkincisi ücretleri çok düşük ve fazla mesailerini alamıyor. Haftalık izinlerini kullanamıyor. Ailenin ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için de psikolojik bozukluk yaşıyorlar. Bunlarda kazaların nedenleri arasında yer alıyor.”

Sorunlarını yetkililere iletmek istediklerin de de işveren ve temsilcilerinin şoförleri dinlemediğinden yakınan Ali Rıza Yeniçıktı, ”Şoförlerimiz de işini kaybetmemek için ister istemez boyun eğiyor. Dernek olarak sorunları çözmek için hem işverenleri hem de turizm şoförlerini bir araya getirerek çözmek istiyoruz” dedi.

Turizm şoförlerinin kayıt altına alınmasını isteyen Yeniçıktı, şoförler derneğe üye olmaya davet etti. Yeniçıktı, dernek olarak birlik ve beraberliğin sağlanması halinde kış dönemlerinde turizm şoförlerine ilk yardım, trafikte güvenli sürüş, halkla ilişkiler ve yabancı dil eğitimi vermek istediklerini kaydetti.

3 BİNDEN FAZLA TURİZM ŞOFÖRÜ VAR

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Başkanı Ali Rıza Yeniçıktı, ekmeğini sadece turizmden kazanan 3 binden fazla şoför olduğunu, yaz dönemlerinde ise bu sayının başka illerden gelenlerle birlikte de arttığına dikkat çekti.

Turizm şoförlerinin çoğunun asgari ücret düzeyinde ücret aldığını bir kısmının da 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında değiştiğini anlatan Yeniçıktı, hak edişlerin verilmediğinden yakındı. Yeniçıktı, şunları söyledi.

”Önceden haftalık turlara çıkıldığında şoförlere işveren tarafından hak edişler veriliyordu. Bu uygulamadan vazgeçildi. Bahşişlere rehberler ve transferciler ortak çıkıyor. Şoförlere bahşiş vermek istemiyorlar.”

ŞOFÖR-SÜRÜCÜ AYRIMI YAPILMALI

Geçmiş dönemlerde otobüslerde muavinlerin çalıştığını anlatan Yeniçıktı, ”Eskiden şoför çekirdekten yetişiyordu. Şimdi ehliyetini alan herkes şoför. Yasal olarak Şoför-Sürücü ayrımı mutlaka yapılmalı. Ekmeğini şoförlükten kazanan çalışanlara şoför sıfatı verilmeli” dedi.

Turizm şoförlerinin sorunlarını çözmek için hiçbir kurumla karşı karşıya gelmek istemediklerini dile getiren Ali Rıza Yeniçıktı, yaşanan trafik kazalarında turizm firmalarının yüksek oranda turistlere tazminat ödemek zorunda kaldıklarını sözlerine ekledi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.