Turist kalitesi artarsa turizm geliri de 8.8 milyar dolar daha artacak

Turist kalitesi artarsa turizm geliri de 8.8 milyar dolar daha artacak

ABONE OL
22:59 - 31/01/2021 22:59
Turist kalitesi artarsa turizm geliri de 8.8 milyar dolar daha artacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Turist kalitesi ve sayısının artırılması halinde turizm gelirlerine ek olarak 8.8 milyar dolar, istihdamda ise 600 bin kişinin daha artabileceği belirtildi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) fahri üyesi Prof. Dr. Ümit Özlale, ANSİAD’ın düzenlediği online toplantıya katıldı. Toplantıda, “Türkiye ve Antalya’daki Ekonomik Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusunda bilgi verdi.

Türkiye ekonomisinin borçlanarak büyüdüğünü belirten Prof. Dr. Özlale, Türkiye’nin dış borcunun milli gelire oranının 2001 krizinden daha yüksek seviyede olduğunu söyledi. Özlale, şunları kaydetti.

‘’Ekonomi, istihdam sağlamadan büyüyor. Son 4 yılda özel sektör net istihdam sağlayamamış, kamunun toplam istihdamdaki payı yüzde 19’dan yüzde 26’ya yükselmiş. Türkiye ekonomisi borçlanarak büyüyor. Mülteci istihdamı artmış durumda. Böyle bir ekonomiyle büyüyoruz, istihdam sağlıyoruz, ilerliyoruz diyemezsiniz.”

Antalya’nın Türkiye’nin en yaşanabilir kenti olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özlale, Antalya’da 5 bin 326 doktora, 29 bin 524 yüksek lisans ve 341 bin üniversite mezunu kişi olduğuna dikkat çekti.

Tarım ve turizm politikalarının yanlış yönetildiğini, bunun sonucunda Türkiye ortalamasına inen bir gelir durumu olduğunu anlatan Özlale, şöyle konuştu.

‘’Antalya dünyanın en çok ziyaret edilen 6’ncı destinasyon olmasına rağmen 1,245 milyar dolarlık turizm gelirinin yalnızca yüzde 2,3’ünü alabiliyor. 2019’da Türkiye 51 milyon ziyaretçi ağırlamış. Bunun 14.5 milyonu Antalya’ya gelmiş. Fakat Antalya’nın turizm gelirinden aldığı pay çok küçük kaldı. Antalya’ya gelen turist sayısını 23,5 milyona çıkarırsak, 600 bin ek istihdam, 5,8 milyar dolar ek turizm geliri olacak.’’

Kişi başı turizm gelirinin 790 dolara çıkarılmasıyla bunun Antalya ekonomisine 1,8 milyar dolar ek turizm geliri olacağını anlatan Prof. Dr. Ümit Özlale ‘’Antalya’ya gelen turist sayısını 23,5 milyona çıkarıp turist kalitesini de artırırsak il ekonomisine 600 bin ek istihdam, 8,8 milyar dolar ek turizm geliri olacak.”

Örtüaltı tarımın yüzde 38’inin Antalya’da yapıldığını anlatan Özlale, “Tarım sektöründe Türkiye’de üretilen avokadonun yüzde 81’i, çarliston biberin yüzde 74’ü, adaçayının yüzde 72’si, mantarın yüzde 53’ü, domatesin yüzde 29’u Antalya’da üretiliyor. Buna rağmen mevcut durumda Antalya’daki verim artışı potansiyelinin altında. Antalya’da katma değeri yüksek ürün çeşitlemesine ve kalite artışına gitmek gerekiyor’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.