Turabi Çelebi: ‘Geleceğin turizm trendleri’

Turabi Çelebi: ‘Geleceğin turizm trendleri’

ABONE OL
10:17 - 27/10/2021 10:17
Turabi Çelebi: ‘Geleceğin turizm trendleri’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Arkadaşlarım, Son Mühürde turizmle ilgili yazı yazmamı önerdiklerinde biraz telaşlandım. Geleceğin turizm trendleri hakkında yazmaya karar verdim.

Türkiye turizmi, doksanlı yılların başından bu güne baş döndürücü bir hızla büyüdü. Güzel günler de kötü günler de gördük. İyi işler de yaptık, hatalar da yaptık. Bu süreçte turizm sektöründe çok fazla gelişme ve değişiklikler oldu.

Covid salgını dünya turizmini yerle bir etti. Hepimiz şimdi ne yapacağız dedik.

Geleceğin turizm trendlerinden söz ederken bu değişiklikleri birlikte ele alalım.

Gelecekte, ister konaklama, ister seyahat, yeme içme ne tür bir işletme olursa olsun güvenlik ve hijyen standartları turizmin olmazsa olmazıdır.

Artık mevzuatımıza Güvenli Turizm Sertifikası girdi. Covid turizm sektöründe hizmet standartlarını yükseltti, yaratıcılığı ve özeni arttırdı.

Bazı ülkelerin Covid önlemlerine bağlı seyahat kısıtlamaları, turizm sektörünün iç piyasaya daha fazla odaklanmasına neden oldu.

Teknolojik gelişmeler, internet, sanal zeka, nesnelerin interneti, satış, pazarlama ve tanıtım, yöntemlerini tamamen değiştirdi. Otellerde akıllı odalar, insanları fotoğraflarından, sesinden tanıma teknolojileri, devreye girdi. Misafirle en az temas kurularak bir çok işlem ve hizmet yapılabilir hale geldi. Temassız ödemeler çok arttı. Robotlar misafirlere bilgi vermede, kullanılmaya başlandı.

Tanıtımda sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojik yöntemler kullanılmaya başlandı. İnternet ve teknoloji tanıtımda misafire ulaşılabilirliği kolaylaştırdı ve hızlandırdı.

Misafir memnuniyeti ve deneyimi, sürdürülebilirlik açısından işletmelerin en önemli performans göstergesi haline geldi. İnternet ortamında misafir yorumları rezervasyon kararlarında en etkili referans oldu.

Yeni nesiller, seyahat tercihlerini işletmelerin çevreye saygılı olmasına, etik ve sürdürülebilir değerlere verdiği öneme göre yapmaktadırlar.

Tek başına seyahat eden insanlar artmaktadır. Geleceğin turistleri temalı ve küçük otelleri yüksek kapasiteli otellere tercih etmektedirler.

Yerel deneyimler turistler için daha fazla önemsenecektir. Yerel beslenme kültürü, festivaller, sanat, sağlıklı ve organik beslenme turizmin en önemli temaları olacaktır.

Kıyı şeridi otelciliğinin dışında kırsal turizm, köy turizmi, tarım turizmi, kış turizmi, karavan ve kamping turizmi, spa ve termal turizm, sağlık turizmi, doğa, yürüyüş, bisiklet, dağcılık, spor turizmi, gastronomi ve kültür turizmi türlerine daha fazla talep olacaktır.

Ülkemiz turizminin rekabet avantajını koruyabilmemiz için bundan sonra turizmde ne yaparsak yapalım, en iyisini yapmamız gerekiyor. En iyi ürünleri geliştirmeliyiz. Geleceğin standartlarını uygulamak için en iyilerle çalışmamız, en iyileri yetiştirmemiz gerekiyor.

Ülkemiz ekonomisinin üçüncü büyük sektörü olan turizm sektörünün daha da gelişebilmesi için geleceğin turizm trendlerine göre pozisyon almalıyız.

Geleceğin turizminde hatalara daha az tolerans gösterilecektir

Turizmin yerel ekonomilerin gelişmesinde de, etkilediği çeşitli yan sektörlerin gelişimi ve istihdam artışı sağladığı için büyük katkısı vardır. Yerel yönetimlerin bundan sonra turizm sektörünü daha fazla dikkate almaları şarttır. (Son Mühür) Resim: © Tourexpi

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.