Tüberkülozun erken teşhisinde önemli buluş

Tüberkülozun erken teşhisinde önemli buluş

ABONE OL
22:11 - 06/10/2020 22:11
Tüberkülozun erken teşhisinde önemli buluş
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, tüberküloz hastalığının erken tanısında önemli bir buluşa imza attığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Akdeniz Üniversitesi Verem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban yaptığı açıklamada, tüberkülozun, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık ve hala çözülemeyen önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Dünyada en ölümcül 10’uncu hastalık olan ve halk arasında verem olarak da bilinen tüberkülozun günümüzde de sorun olmaya devam ettiğini ifade eden Çoban, şunları kaydetti.

‘’Mikobakterilerin Üretilmesi ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Test Edilmesinde Yeni Bir Besiyeri” çalışmayla tüberküloz hastalığında tanının erken konabilmesi için daha uygun maliyete, kısa sürede ve doğru sonuç alınabilen bir besiyeri (Tüberküloz basilinin üremesini ve çoğalmasını sağlayan ortam) geliştirdik.’’

Tüberküloz hastalarının öksürmesi ile havaya yaydıkları damlacıkların sağlıklı kişiler tarafından solunum yoluyla alındığını, böylece hastalığın toplum içerisinde yayıldığını anlatan Prof. Dr. Çoban, ‘’Toplum sağlığı açısından en önemli kontrol mekanizması, hastalığın tanısı ve ilaç duyarlılıklarının erken tespit edilip buna göre hastaların izole edilerek tedavilerinin yapılmasıdır’’ dedi.

Daha Uygun Maliyet ve Kısa Sürede Doğru Sonuç

Mikrobiyal etkenin geç ve güç üremesi sorunundan yola çıktıklarını anlatan Prof. Dr. Çoban, şöyle devam etti.

‘’Tanının erken konabilmesi için hızlı üremesini sağlayacak ortamlara ihtiyaç vardır. Günümüzde mevcut besiyerleri ve otomatize sistemlerin özellikle maliyetler açısından dezavantajları vardır. Tüberküloz hastalığının özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak görülmesi dikkate alındığında tanıda kullanılacak besiyerleri ve otomatize sistemlerin de ucuz olması gerekliliği kaçınılmazdır. Bu buluş ile daha uygun maliyete, kısa sürede ve doğru sonuç alınabilen bir besiyerin geliştirilmesini sağladık. Tüberküloz basilinin üremesini ve çoğalmasını sağlayan ortamın (besiyerinin) sıvı (AYC.2.1 broth) ve katı (AYC.2.2 agar) formülasyonları vardır. Yakın zamanda bu besiyerlerini içeren, tüberküloz laboratuvarlarının rutin duyarlılık testleri için kullanıma hazır bir duyarlılık kiti tamamlanmış olacaktır.’’

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban, “Mikobakterilerin Üretilmesi ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Test Edilmesinde Yeni Bir Besiyeri” çalışmasıyla 5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’20) Altın Madalyaya layık görüldü.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.