Trump'tan TikTok ve WeChat'le İş Yapmayı Yasaklayan Kararname

Trump'tan TikTok ve WeChat'le İş Yapmayı Yasaklayan Kararname

ABONE OL
11:10 - 07/08/2020 11:10
Trump'tan TikTok ve WeChat'le İş Yapmayı Yasaklayan Kararname
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli iki mobil uygulama üreticisi firmayla iş yapmaya yönelik yasak getiren bir kararı imzaladı.

Söz konusu kararname uyarınca, Amerikan şirketlerinin video paylaşım sitesi Tiktok uygulamasının üreticisi ByteDance şirketi ve mobil mesaj uygulaması WeChat’in üreticisi Tencent şirketleriyle iş yapmaları yasaklanmış oldu. Söz konusu kararname 45 gün içerisinde yürürlüğe girecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, günlük basın brifinginde ABD’nin kararnamesine ilişkin kısa bir değerlendirmede bulundu ve bu karara tamamen karşı olduklarını söyledi. Wenbin, Çin hükümetinin Çinli firmaların hakkını savunacağını da dile getirdi.

Uzmanlar, Başkan Trump’ın anayasal olarak bu şekilde bir yasak getirip getiremeyeceğinin net olmadığını belirtiyorlar.

Söz konusu karar, her iki uygulamanın da ABD’li kullanıcıların şahsi bilgilerini toplayıp, bunları Çin istihbarat kurumlarıyla paylaşıp paylaşmadığı tartışmalarının ardından alındı.

Her iki firma da kullanıcı bilgilerini, Çin hükümetiyle paylaşmadıklarını söylüyor.

Siber güvenlik uzmanları, TikTok uygulamasında kişisel verilerle ilgili henüz tespit edilmiş bir açık olmadığını dile getiriyorlar.

Öte yandan Çin hükümetinin, Başkan Trump’ın imzaladığı bu kararnameye misillemede bulunması bekleniyor. Dün de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, online mobil uygulama mağazalarının, Çinli şirketlerin uygulamalarını güvenlik gerekçesiyle ABD’de satmasına izin vermeyeceklerini söylemişti.

ABD Senatosu da dün federal çalışanların, hükümet tarafından kendilerine tahsis edilen cihazlara TikTok uygulamasını indirmesini yasaklayan bir kararı kabul etti.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.