Emmanuel Macron Çin’i Eleştirdi

Emmanuel Macron Çin’i Eleştirdi

ABONE OL
12:08 - 17/04/2020 12:08
Emmanuel Macron Çin’i Eleştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünyada bir taraftan Corona virüsü ile mücadele devam ederken diğer taraftan da salgın hastalıklar karşısında, ortak korkulara eşlik eden büyük alışkanlıklar yani “suçlu arayışı” da başladı.

ABD ve İngiltere’nin ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Çin’in, Corona virüsü yönetimini eleştiren açıklamalarda bulundu. Macron, “Çin’in salgını yönetmesi konusunda kesinlikle bizim bilmediğimiz şeyler oldu” dedi.

İngiliz Financal Times gazetesine röportaj veren Macron, Londra ve Washington hükümetlerinin ardından, Çin yönetiminin Corona virüsü politikasında şüpheli noktalar olduğunu açıkladı. Macron, “Krizin Çin tarafından çok daha iyi yönetildiğine dair bir naif düşünceye sahip değiliz. Herşeyi bilmiyoruz. Wuhan’da, Ocak ayında, sağlık çalışanları, henüz Corona virüsü tanımı yapılmadan hükümeti uyardı” dedi.

Gazetenin “Kriz otoriter ülkelerde daha mı iyi yönetildi?” sorusunu da yanıtlayan Macron, “Krize ilişkin bilgilerin şeffaf bir şekilde açıklandığı demokratik ülkelerde bilgiler açık olduğu için tartışma da oldu. Halbuki demokratik olmayan rejimlerde hem bilgi hem de bunu ifade edebilme imkanı tümüyle kontrol altında. Şeffaflık, serbest bilgi akışı, daha etkin mücadele edebilmek için önemli bir fırsattır” dedi.

Washington ve Londra’dan eleştiri

Macron’dan bir gün önce, İngiltere hükümeti de, Pekin yönetimini, “Virüsün nasıl ortaya çıktığı ve neden daha önce önlem alınmadığı sorularını yanıtlamak zorunda olduğu” konusunda uyardı. Aynı gün ABD Başkanı Donald Trump da, Çin’i salgının ciddiyetini dünyadan saklamakla suçladı ve Çin’i destekleyen politikalar izlemekle suçladığı Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) ABD’nin mali katkısını askıya aldığını açıkladı.

Putin’den Çin’e destek, Çin’den birlik çağrısı

Çinli mevkidaşı Xi Jinping’le görüşen Rus lider Vladimir Putin, “Pekin’e yönelik suçlamaların mücadeleyi güçlendirmeyeceğini, tam ters etki yapacağını” dile getirdi.

Perşembe akşamı Washington ve Londra’nın eleştirileri üzerine, “Bizim amacımız insanların hayatını ve dünya sağlık güvenliğini korumak, başkaları tarafından övülmek değil” açıklaması yapan Pekin yönetimi, eleştirilere Paris’in de katılması üzerine “Corona virüsü ile mücadelede birlik olma” çağrısı yaptı.

 

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.