Trump 'Yüzyılın Planı'nı açıkladı: 'Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail'in olacak'

Trump 'Yüzyılın Planı'nı açıkladı: 'Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail'in olacak'

ABONE OL
19:38 - 28/01/2020 19:38
Trump 'Yüzyılın Planı'nı açıkladı: 'Kudüs bölünmemiş bir şekilde İsrail'in olacak'
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında ‘Yüzyılın Anlaşması’ planını açıkladı. Trump yeni bir harita çizeceklerini belirterek bunun İsrail ve Filistin için bir ‘kazan-kazan’ anlaşması olduğunu öne sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısında “Yüzyılın Anlaşması” adını verdiği Ortadoğu planını açıkladı.

Filistin’in başından beri reddettiği plan ABD ve İsrail tarafından Beyaz Saray’da açıklandı.

Trump’ın plana göre “Kudüs’ün bölünmemiş bir şekilde İsrail’in egemenliğine gireceği”ni söyledikten sonra, “Gelecekte başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti kurulacağı”ndan söz etmesi dikkat çekti.

Çizilecek yeni haritada “Filistin topraklarının iki katına çıkarılacağı”nı öne süren Trump bu toprakların hangi topraklar olacağına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Trump planla birlikte Filistin’e 50 milyar dolarlık yeni yatırım yapılacağını iddia etti ve plan “eğer iyi işlerse” 1 milyon Filistinliye istihdam sağlanacağını ileri sürdü.

ABD Başkanı, Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin tanınacağını söyledi.

“Ben İsrail için çok şey yaptım” diyen Trump “Filistinliler için de çok şey yapmam lazım, yoksa adil olmazdı” diye konuştu.

Trump plana göre “Kudüs’ün bölünmemiş bir şekilde İsrail’in egemenliğine gireceğini” söyledi. Trump “İsrail devletinin güvenliği hiçbir şekilde tehlikeye girmeyecek” dedi.

KAVRAMSAL BİR HARİTA ÇİZİLECEK

İsrail’in ilk kez bir kavramsal bir harita açıklanmasına izin verdiğini söyleyen Trump, bunun için Netanyahu’ya teşekkür ettiğini belirtti.

Trump yeni bir harita çizeceklerini belirterek bunun İsrail ve Filistin için bir “kazan-kazan” anlaşması olduğunu öne sürdü.

“Detaylı net bir harita için komisyon kuracağız” diyen Trump, “Gelecekte bir Filistin devleti kurulmasının şartları arasında terörü reddetmesi vardır” ifadesine yer verdiği açıklamasında İsrail için çok şey yaptığını, bunlar arasında en önemlisinin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmek olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Trump oluşturacakları harita için “Filistin’i iki katına çıkaracak, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinde ABD büyükelçilik açacak” dedi. Trump “Sayın Abbas’a mektup gönderdim ve kendisine Filistinlilere tahsis edilen toprağın onlar için 4 yıl açık tutulacağını söyledim” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a seslenen Trump “Barış yolunu seçerseniz ABD ve diğer ülkeler size destek olmak için orada olacak” diye konuştu. Trump “Hamas’ı yasaklayacak yasalar çıkarılacak” dedi.

Trump sözkonusu planı destekledikleri için Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de teşekkür ettiği konuşmasında ABD’nin İsrail ile ilişkisinin “hiç bu kadar iyi olmadığını” söyledi.

FİLİSTİN’DEN TEPKİLER

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı planın ayrıntılarını açıklamasından kısa süre önce Filistin Devlet Başkanı Abbas ile Hamas lideri İsmail Haniyye telefonda görüştü. Görüşmede iki tarafında da Filistin davasını tasfiye etmeyi amaçlayan planı reddettikleri ve bu plana karşı koymak için koordinasyonu sürdürme konusunda anlaştıkları belirtildi.

Hamas’tan yapılan ilk açıklamada sözkonusu plan “saçmalık” olarak nitelendi.

Öte yandan Trump’ın planı açıkladığı sırada Batı Şeria ve Gazze’de protesto gösterileri düzenlendi. WAFA’nın haberine göre Ramallah, Cenin, Nablus ve Gazze’de yüzlerce Filistinli ABD planına karşı sokağa çıkarken, önümüzdeki günlerde daha büyük gösterilerin yapılması bekleniyor.

 

İsrail parlamentosundaki Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku Başkanı Eymen Avde de Trump’ın sözde barış planını “iki devletli çözümü tasfiye etme planı” olarak niteledi. İsrail’in Kanal 12 televizyonuna göre, Ortak Arap Listesi Bloku Başkanı Avde, İsrail Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Filistin halkının başkenti Kudüs olan bağımsız bir devletten başka bir çözümü kabul etmeyeceğini vurguladı. Ortak Arap Listesi Bloku üyesi Milletvekili Yusuf Cebbarin de Mecliste yaptığı konuşmada, Trump’a “Trump, Likud partisinin (İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun partisi) Beyaz Saray şube başkanıdır” ifadesiyle tepki gösterdi.

soL haber portalı tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.