Tropik Meyve Üretim Merkezi kurulacak

Tropik Meyve Üretim Merkezi kurulacak

ABONE OL
23:30 - 05/10/2021 23:30
Tropik Meyve Üretim Merkezi kurulacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) destekleriyle Antalya ve ilçelerinde katma değeri yüksek çeşitli tropik meyvelerin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi kurulacak.

Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi kurulması amacıyla Akdeniz Üniversitesi, BAKA ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) iş birliği ile protokol imza töreni düzenlendi.

A.Ü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, uygulamaya geçirilecek proje ile başta Kumluca Meslek Yüksek Okulu (MYO) öğrencileri olmak üzere bölge üreticisine ve çiftçisine çok şeyler katacağını söyledi. Kumluca MYO yerleşkesinde modern sera kurulacağını ifade eden Prof. Dr. Toker, ‘’Burada son teknoloji kullanılarak serada tropik meyvelerin üretimi gerçekleştirilecek ve öğrencilerimiz de tropik meyve üretimi konusunda deneyim kazanacaklar. Merkezde çoğaltılacak olan tropik meyve fidanları bölge üreticilerine uygun fiyatla verilecek, ayrıca üretim sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi amacıyla da eğitim faaliyetleri düzenlenecek” dedi.

Tropik meyve ihracatı artacak

Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Hamide Gübbük de hem üretici hem de ülke ekonomisi açısından büyük bir öneme sahip olan tropik meyve üretiminin, coğrafi yapısı ve ikliminin uygun olması sayesinde Kumluca başta olmak üzere tüm Batı Antalya’da artacak olması proje ekibi olarak kendilerini çok heyecanlandırdığını kaydetti. Prof. Dr. Gübbük, şunları kaydetti.

‘’Örtüaltı üretimi konusunda başı çeken Kumluca’da projenin hayata geçmesiyle katma değeri yüksek tropik meyvelerin üretimine de öncülük edebilecek ve ülkemiz tarımsal ihracat rakamlarını artırmada büyük katkısı olacak. Tropik meyve ihracatı artacak.’’

BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler de, Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle çiftçilere büyük avantajlar sağlanacağını ve üretimde yeni bir heyecan katacağını kaydetti. Güler, şöyle devam etti.

‘’Bu proje ile Batı Antalya’nın tarımsal ürün çeşitlerinin, dünya piyasalarında rekabet avantajı düşük olan ürünlerden, katma değeri yüksek tropik meyvelerle değiştirilmesi hedefleniyor. Gerçekleşecek proje ile Kumluca, Demre, Kaş ve Finike ilçelerinin bulunduğu bölgede tarımsal ürün deseninin pitaya, passiflora, guava, papaya, plantain türlerindeki bitkilerle genişletilmesini amaçlıyoruz. İlerleyen dönemlerde ise longan, litchi, mango, karambola, çerimoya, black sapote, mamey sapote, sapodilla gibi yeni tropik ürünler bölgeye kazandırılacak.”

İmza törenine Kumluca MYO Müdürü Doç. Dr. İlker Sönmez, Proje ekibi üyeleri Öğr. Gör. Lokman Altınkaya, Öğr. Gör. Recep Balkıç, KUTSO Başkanı Murat H. Günay, Kumluca Gıda Tarım ve Orman Müdürü İsa Akşit ve Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çetin de katıldı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.