DOLAR

32,5900

0.29%
EURO

34,7675

0.03%
ALTIN(gr)

2.491,73

0,30%
BİST 100

9524.59

0,30%
TL Birkaç Saatte Yüzde 8’den Fazla Değer Kaybetti

TL Birkaç Saatte Yüzde 8’den Fazla Değer Kaybetti

ABONE OL
13:38 - 23/11/2021 13:38
TL Birkaç Saatte Yüzde 8’den Fazla Değer Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türk lirasının Amerikan doları karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Dün piyasa kapanışında 11,38 olan Dolar/TL kuru, bugün öğleden önce 12,47’yi gördükten sonra 12,30’larda seyrediyor.

Şu ana kadar Türk lirasının Amerikan doları karşısında gün içindeki değer kaybı yüzde 8’e ulaştı.

Uzmanlar, dolardaki bu artışta Cumhur İttifakı liderlerinin son iki günde yaptığı faiz indirimini savunan görüşlerin rolü olduğu görüşünde.

Bugün Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grubunda yaptığı konuşmaya başladığında 11,86 olan Dolar/TL kuru, konuşma sırasında 12,65’i gördü.

Bahçeli: “Türkiye, faiz kamburundan kurtulmalıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün kabine toplantısı sonrası yaptığı ekonomik kurtuluş savaşı söylemine destek veren Bahçeli, Türkiye’nin faiz lobisi ve IMF politikalarıyla daha fazla mesafe alamayacağını vurguladı.

MHP lideri, “Türkiye, faiz kamburundan kurtulmalıdır. Faiz, uzun vadede üretim sistemine büyük hasarlar vermektedir. Ülkemiz şu anda dünyada faiz oranının yüksekliği açısından ilk on ülkeden biri, Avrupa’nın da zirvesindedir. Faiz geleceğimizden çalmaktadır. Bize göre hükümetin izlediği ekonomi politikası doğrudur, bunun üzerinden polemik yaratmak, bittik, tükendik, yandık, mahvolduk demek felaket tellallığıdır, kötü niyetliliktir. Akıntıya karşı kürek çekmek, neoliberal iktisat akımının alışkanlıklarıyla, milletimize karamsarlık servis etmek vatan sevgisiyle bağdaşmayan bir sorumsuzluktur. Geldiğimiz bu aşamada, yeni yönetim sistemi kapsamında Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunu mutlak surette tartışmaya açmak hem demokrasinin hem de milli iradenin gereğidir. IMF ve faiz lobisinin oyunlarıyla daha fazla mesafe alamayacağımız ortadadır. Davul, hükümetin boynundayken, tokmağın başkalarının elinde olması kabul edilemez bir çarpıklıktır” dedi.

Erdoğan: “Tuzakları bozacağız, erken seçim yok”

Bahçeli’nin konuşmasının ardından 12,20’lere çekilen dolar kuru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmayla yeniden 12,40’lar seviyesine tırmandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, erken seçim taleplerini geri çevirerek Türkiye’nin zamanında seçime gideceğini dile getirdi.

MHP Lideri Bahçeli ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan, “Bundan 10 yıl önce, 2023 hedeflerimizi ilan ettiğimizde seçim yılı 2024’tü. Hala erken seçim, erken seçim. Ya olmayacak erken seçim, Haziran 2023. Bunlar kiminle yürüdüklerinin farkında değiller, geçti o. Onlar tarih oldu. Öyle 15-20 ayda bir seçim yapmak, bunlar ilkel kabilelerin işidir. Biz, modern bir yapının, modern bir dünyanın şu anda uygulamalarını ortaya koyan bir partiyiz ve Cumhur İttifakı’yız. Şimdi var gücümüzle mücadelemizi vereceğiz, tuzakları bozacağız. Hedeflerimize de ulaşacağız. Bölgesinin ve dünyanın siyasette sözü dinlenen, üretimiyle, ihracatıyla, ekonomisi güçlü, sosyal etkisi güçlü Türkiye’ye iki asırdır hiç olmadığı kadar yakınız. Sizler bu büyük hedefin kendi şehirlerinizdeki uçbeyleri olarak geleceğe de istikamet verecek yerlerde duruyorsunuz” dedi.

Prof. Kozanoğlu: “İnsanların dövize yönelmekten başka çaresi yok. Ekonominin ciddi bir krizle karşılaşacağını düşünüyorum”

VOA Türkçe’nin görüşlerine başvurduğu Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Hayri Kozanoğlu, Türkiye’nin en geç baharda çok ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağı görüşünde.

Prof. Kozanoğlu, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun son iki toplantısında gittiği faiz indirimlerinin sorunları büyüttüğünü söylüyor. Kozanoğlu, “Merkez Bankası daha doğrusu Saray, inatla faizleri bir kez daha indirerek felakete davetiye çıkardı. Yakında reel faiz eksi 10’a kadar gelecek. İnsanlara dövize yönelmekten başka çare kalmayacak. Enflasyonun patlamasıyla raflarda bazı ürünler bulunamayacak. Yatırımlar tamamen duracak, işsizlik artacak. Türkiye ekonomisi görüldüğü kadarıyla bir felakete sürükleniyor. Özellikle yoksul kesimler açısından çok zor bir kış geçecek. Ben bahara kadar ekonominin ciddi bir krizle karşılaşacağını düşünüyorum. Üstelik bu sefer suçlanacak dış güçler de bulunamayacak” dedi.

VOA tarafından geçilen TL Birkaç Saatte Yüzde 8’den Fazla Değer Kaybetti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. TL Birkaç Saatte Yüzde 8’den Fazla Değer Kaybetti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan TL Birkaç Saatte Yüzde 8’den Fazla Değer Kaybetti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Böyle Bir İktisat Politikası Dünyada Yok.
    Bu İmam Hatipli Tayyip Erdoğan’a Has Bir Politika.
    Bunu Dörtbin Yıl Önce Firavun, Bindörtyüz Yıl Önce Ebu Cehil’in Uygulamasıydı.
    Ne Oldu? Hiç Birinden Eser Kalmadı.
    Zira Allah Diyorki; ‘’Nitekim, birçok memleket vardı ki, o memleket (halkı) zulmetmekte iken, biz onları helâk ettik. Şimdi o ülkelerde duvarlar, (çökmüş) tavanların üzerine yıkılmıştır. Nice kullanılmaz hale gelmiş kuyular ve (ıssız kalmış) ulu saraylar vardır.’’
    (Hac Suresi 45)

    Yanıtla
    +0
    -0