DOLAR

32,3429

0.27%
EURO

35,1426

0%
ALTIN(gr)

2.308,07

1,36%
BİST 100

9079.97

1,36%
Thomas Cook`un iflası turizmde dijitalleşme nedeniyle yaşanan değişimdir

Thomas Cook`un iflası turizmde dijitalleşme nedeniyle yaşanan değişimdir

ABONE OL
23:44 - 24/09/2019 23:44
Thomas Cook`un iflası turizmde dijitalleşme nedeniyle yaşanan değişimdir
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ATSO) Başkanı Davut Çetin, Dünyanın en büyük turizm şirketi Thomas Cook’un iflasının nedenlerinden birinin de dijitalleşme nedeniyle turizm sektöründe yaşanan değişim olduğunu belirtti.

 

ATSO eylül ayı meclis toplantısında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Dünya, Türkiye ve Antalya ekonomisiyle ilgili bilgiler verdi.

 

Antalya’nın eylül ayını 13 milyon yabancı turist sayısını geçerek tamamladığını belirten Çetin, dünya turizm sektörünü derinden etkileyen Thomas Cook şirketinin iflasını değerlendirdi. Davut Çetin, şöyle devam etti.

 

”Thomas Cook şirketinin iflas açıklaması uluslararası çapta önemli bir olaydır. Sezon sonuna yaklaşılması nedeniyle sektörümüze etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız olaya hemen müdahale etmiş ve sektöre destek olunacağını açıklamıştır. Bu olaydan yaşanacak kayıpların tazmin edileceğini ümit ediyoruz. Sayın Bakanın da ifade ettiği gibi, İngiltere pazarı bizim için önemlidir ve bütün otellerimiz bu konuda gereken hassasiyeti göstermelidir.

 

Thomas Cook olayının bir nedeni turizmde dijitalleşme nedeniyle yaşanan değişimdir. Ülke olarak dijital turizme, pazarlardaki değişmeye, tur operatörlerinin durumuna dikkat etmeliyiz.”

 

TÜRK-ARAP TİCARET ODALARI BİRLİĞİ

 

Bu ay hem Türkiye hem de Antalya için önemli bir etkinlik düzenlendiğini anımsatan Çetin, ”Bu Türk-Arap Ticaret Odaları Birliği toplantısıydı. Odalar Birliğimiz bu önemli toplantıyı Antalya’da yaptı. Rifat Hisarcıklıoğlu başkanımızın önemli bir hizmeti uluslararası alanda Türk özel sektörünü başarıyla temsil etmesidir. Odalar ve Borsalar Birliğimiz bu tür uluslararası organizasyonlarla ticaret diplomasisi yapmaktır. Siyasi ilişkilerimizin çok iyi olmadığı bazı ülkelerle ilişkilerimiz ticaret diplomasisi sayesinde devam etmektedir” dedi.

 

Mısır, Ürdün, Irak, Katar, Cezayir, Körfez Ülkelerinden Ticaret ve Sanayi Odaları Birliklerinin Başkanlarının toplantı nedeniyle ATSO’yu da ziyaret ettiğini vurgulayan Çetin, şunları kaydetti.

 

”Arap ülkeleri Türkiye’nin ihracatında, müteahhitlik hizmetlerinde, turizmde, konut satışlarımızda önemli bir pay almaktadırlar. Bu nedenle odamızda yaptığımız toplantıda bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi konuştuk. Biz zaten URGE gruplarımızda bazı ülkeleri hedef almıştık, bu çalışmaları yoğunlaştıracağız. Turizmde Antalya Arap ülkeleri için çok çekici olmayabilir, fakat Isparta, Burdur, Korkuteli, Elmalı gibi bölgelerimizde turizmde de ortak adımlar atılabilir.”

 

ŞENLİKLER SÜRECEK, TURİZMCİLER KATKI VERECEK

 

Eylül ayında akşamları kent ticaretinin canlanması ve turist hareketinin artması nedeniyle ”Sokakta Şenlik Var” etkinlikleri düzenlediklerini ve olumlu dönüşler aldıklarını anlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, bu tür etkinlikleri gelecek yıl da daha da geniş alana yayacaklarını söyledi.  Çetin, şöyle devam etti.

 

”Kent merkezimizde sosyal ve kültürel hayatı canlı tutmak, günlük hayatı eğlenceli hale getirmek turizm ve ticaret için gereklidir. Bu konuyu yıllarca konuşup durduk. Bu yıl nasıl Saklıkent’te Beyazdan Maviye etkinliğiyle bir adım attıysak, bu şenlikle de bir adım attık. İlk deneyim olmasına rağmen çok güzel geri dönüşler aldığımızı görüyoruz. Özellikle kortejler çok ilgi gördü. Gelecek yıl turizmcilerimiz de katkı verecekler, belediyelerimizle birlikte kapsamını genişleterek devam edeceğiz. Hatta ilçelerimize ve kent merkezinde ticaretin yoğun olduğu noktalara yayabiliriz. ”

 

”Sokakta Şenlik Var” etkinliğinin sosyal medyada yansımasının son derece olumlu olduğuna dikkat çeken Çetin, ”Bu etkinlikler devamlı olursa zamanla bir kültür oluşacaktır. Bugünlerde Kepez ve Muratpaşa belediyelerinin de festivalleri var. Bunları ortak bir programla mümkün olduğu kadar devamlı hale getirmeliyiz. Özellikle milli ve dini bayramlarda ve yılbaşında da etkinlikler olmalıdır” dedi.

 

YENİYIL IŞIKLANDIRILMASI

 

Avrupa’da bazı şehirlerde yılbaşına yakın ışıklandırmaların büyük ilgi gördüğünü ve turist çektiğini ifade eden Çetin, Antalya’nın da ışıklandırılması konusunda şimdiden koordinasyon kurulmasını önerdi. Çetin, şöyle konuştu.

 

”Yılbaşı’na 3 ay kaldı, bu yıl da Aralık ayında yılbaşı ışıklandırmasını konuşmaya başlamayalım, şimdiden bir koordinasyon gurubu kurulsun ve hazırlık yapsın. Sayın Valimiz turizmi geliştirmek için bu konularda destek olmaktadır. Fakat elbette ki, asıl iş belediyelerimizindir.

 

Ayrıca Antalya’nın yıllık etkinlik programlarını önceden belirleyip birkaç dilde yayınlamalıyız. Antalya’nın 2020 etkinlik programı en azından tarihler ve genel hatlarıyla şimdiden belli olmalıdır. Bunu hem kendi vatandaşımız hem de Antalya’ya gelen yabancılar için yapmalıyız. Hatta acentelerle işbirliği yaparsak turizme de katkısı yüksek olur.”

 

ANTALYA’NIN DİGİTAL HARİTASINI OLUŞTURUYORUZ

 

Sobacılar (Demirciler Çarşısı) esnafının kendisini ziyaret ettiğini ve bölgenin yeniden canlanması konusunu konuştuklarını aktaran ATSO Başkanı Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü.

 

”Sobacılar Çarşısı, Antalya tarihinde önemi olan bir yerdir. Bakırcılık gibi geleneksel el sanatlarını yaşatmalı, desteklemeliyiz.  Fakat Antalya’da sobacılar çarşısının varlığını sadece bizim gibi bir kitle bilir, yerli ve yabancı turist bilmez, Günümüzde kenti, Demirciler Çarşısı gibi yerleri, bir caddeyi, tanıtmak ve duyurmak için en önemli araç internettir, sosyal medyadır. Bu gerçek ortadayken; halen bu konuya gerekli dikkati vermiyoruz.”

 

Halen Antalya’nın kapsamlı, güçlü, sürekli güncellenen, kurum ve kuruluşların içerik aktardığı bir web sayfası olmadığına dikkat çeken Çetin, şöyle devam eti.

 

”Bunun için Bakanlık, Valilik, belediyeler hep birlikte çalışmalıyız. Antalya Tanıtım A.Ş. gibi bir kuruma görev verilmelidir. Bunun bütçesi ve kadrosu oluşturulmalıdır ve bu web sayfası hızla hayata geçmelidir. Antalya Dijital Hafıza Haritası projesi kapsamında Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini, bu yerlerin hikayelerini dijital ortama aktarıyoruz ve mobil aplikasyonunu yapıyoruz. Bunun içinde Demirciler çarşısı, Yivli minare, Atatürk Evi, Zeytinpark, camilerimiz, plajlarımız, kadınlar plajı gibi 263 yer ile ilgili bilgiler yer alacak. Bu projeyle Antalyalı olduğu halde Antalya’yı tanımayana ve turistlere Antalya’nın tarihi değerlerini anlatmış olacağız. Maalesef bu internet ve dijitalleşme konusunu halen yeterince anlayamadık, anlatamadık. Artık perakende ticaret, restoran gibi birçok işletmenin geleceği dijitalleşmeye bağlıdır. Bu konuyu bıkmadan, usanmadan çalışacağız.”

 

ANTALYA’NIN GENİŞ MEYDANLARA VE YEŞİL ALANLARA İHTİYACI VAR

 

ATSO Meslek Komitelerinin çalışmaları hakkında da bilgi veren Davut Çetin, belediyelerin temalı sokak yapmaları konusunda öneriler geldiğini kaydetti.  Antalya’nın geniş ve yeşil meydanlara ihtiyacı olduğunu ifade eden Çetin, şöyle konuştu.

 

‘Komitelerimizden belediyelerin temalı sokaklar yapması gibi çeşitli öneriler de gelmektedir. Belediyelerimizden söz açılmışken iki güzel projeyi de burada dile getireyim. Kepez belediyesi Kent meydanı açılışı yapmıştır. Antalya’nın böyle meydanlara ve yeşil alanlara ihtiyacı vardır. Bir başka önemli proje eski stat yerindeki park projesidir. Bu projenin de tamamlanacağı açıklanmıştır. Bunlar güzel projelerdir. Ayrıca daha önce Yüzüncü Yıl caddesindeki park projesini de hatırlatmıştım. Bakanlığa ait arsanın Büyükşehir’e devri, 100. Yıl trafiğinin yeraltına alınması, üst kısmın yeşil alan yapılması önemli bir projedir.  Bu tür projeler hem Antalya’yı güzelleştirir hem de turizme ticarete katkı yapar.

 

AKS’DE RESİM SERGİSİ

 

ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO tarafından kente kazandırılan Antalya Kültür Sanat Merkezi’nde 27 Eylül Cuma günü Elvan Alpay, Tayfun Erdoğmuş ve Melek Mazıcı gibi ünlü sanatçıların dünyanın yok olma tehlikesine karşı daha güzel bir dünya öneren eserlerinin sergileneceğini belirterek Antalyalıları sergiyi ziyaret etmelerini istedi.

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.