DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Thodex CEO’sunun Türkiye’ye Getirilmesi Bekleniyor

Thodex CEO’sunun Türkiye’ye Getirilmesi Bekleniyor

ABONE OL
23:48 - 30/08/2022 23:48
Thodex CEO’sunun Türkiye’ye Getirilmesi Bekleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de bugüne kadar yaşanan en büyük kripto para vurgununu gerçekleştirdiği iddia edilen Thodex kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer’in Arnavutluk’ta yakalanmasının yankıları sürüyor.

İçişleri Bakanlığı, uzun süredir Interpol’ün kırmızı bülteni ile aranan firari kripto para şirketi sahibinin kısa süre içinde Türkiye’ye iade edilmesi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu.

Dördüncü duruşma 23 Eylül’de görülecek

En az 2 bin 27 kişiyi mağdur ettiği öne sürülen ve 21 Nisan 2021’de İstanbul Havalimanı’ndan yurtdışına çıkan Faruk Fatih Özer hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı re’sen soruşturma başlatmıştı.

İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 24 Nisan 2021 kararıyla Faruk Fatih Özer’in, İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin ise 29 Nisan 2021 kararıyla soruşturmada adı geçen 15 sanığın mal varlıklarına el konulmuştu.

Altısı tutuklu 21 sanıklı Thodex davası, 5 Mayıs’ta İstanbul Anadolu Adliyesi 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. İddianamede 21 sanık hakkında ‘‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme’’, ‘‘bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’’, ve ‘‘suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’’ suçlarından toplam 12 bin 164 yıldan 40 bin 564’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Davanın 23 Eylül’de yapılacak dördüncü duruşmasına firari sanık Faruk Fatih Özer’in getirilmesi bekleniyor.

Avukat Kılıç: ‘‘150 ila 180 milyon dolarlık kayıp para var’’

2 bin 27 müştekinin bulunduğu davanın avukatlarından biri olan Oğuz Evren Kılıç. Faruk Fatih Özer’le ilgili ilk şikayetin kendisine yapıldığını söyleyen Kılıç, yargılamanın asıl gelecek duruşmayla başlayacağını ve mağdurların sorularını yanıtlayacak bir muhatabın davaya katılacağını dile söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kılıç, ‘‘Aslında hadise müvekkilimin de aralarında yer aldığı birçok Thodex kullanıcısının 20 Nisan günü sabahleyin Thodex’in internet sitesine ulaşamamasıyla birlikte başladı. Müvekkil bana ulaşınca suç duyurusunda bulunmaya gittik. Savcıya ifade verdikten sonra kendisine siber suçlardan bir arkadaşın yardımcı olması halinde Özer’in yurtdışına çıkıp çıkmadığını anlayabileceğimizi söyledim ve bu sayede İstanbul Havalimanı’ndan bir gün önce çıktığını gösteren görüntülere ulaşıldı. Ben olayın ardından bir gazeteciye verdiğim röportajda ‘borsada 2 milyar dolara yakın bir para dönüyor’ dedim. Bu ‘Özer, 2 milyar dolara dolandırdı’ diye yansıdı. Halbuki yargılama aşamasında ortaya çıkan meblağ, kayıp para 150 ila 180 milyon dolar arasında. Şu an dosyada 2 bin 27 şikayetçi var. Ama bu sayının daha da artması bekleniyor’’ dedi.

‘‘Türkiye, kripto para yatırımcı karlılığında en büyük altıncı ülke’’

Türkiye’deki kripto para borsası beklentilerin üzerinde büyüdü. Geçen Mayıs ayında yayınlanan bir araştırmaya göre ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Çin’den sonra dünyanın en büyük kripto yatırımcı karını elde eden ülke Türkiye.

Fransa ve Rusya gibi devlerin üzerinde yer alan Türkiye, kripto para yatırımcı karlılığında dünyanın en büyük altıncı ülkesi.

Avukat Oğuz Evren Kılıç, ‘‘Türkiye kripto parada dünyanın lider ülkelerinden biri. 10 lira ile 10 milyon lira arasında kripto para yatırımcılığı yapan en az 10 milyon insan olduğu tahmin ediliyor. Thodex, Türkiye piyasasında yüzde 10’un altında bir büyüklüğe sahipti. İlk şok geçtikten sonra kripto para yatırımcıları işlerine devam ettiler. Ancak ben Fatih Faruk Özer’in gelmesinden sonra bu yargılamanın çok hızlı biteceğini düşünmüyorum. Çünkü çok teknik süreçlerden geçiyoruz. Mağdurların her biri için ayrı ayrı incelemeler yapılacak. Bilirkişi incelemeleri de uzun sürecek. Bir de bu sürecin yüksek yargı boyutları var ve yargılamanın en az üç yıl süreceğini düşünüyorum’’ diye konuştu.

CHP’li Ağbaba’dan tepki

Thodex CEO’sunun Türkiye’den kaçması sonrası özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile fotoğrafının çıkması siyaset dünyasının da dikkatini çekti.

Her ne kadar İçişleri Bakanı Soylu, Faruk Fatih Özer’le şahsi tanışıklığı olmadığı açıklaması yapsa da muhalefet, Özer üzerinden iktidar partilerini sıkıştırmayı sürdürüyor.

Bugün bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Süleyman Soylu ile Faruk Fatih Özer’i birarada gösteren fotoğrafı kamuoyunun dikkatine sundu.

Ağbaba, ‘‘Arnavutluk polisi milyarlarca dolar vurgun yapan Thodex’in kurucusu Fatih Özer’i yakalamış. Umarım bağlantılarını araştırmazlar, altından neler çıkacağını herkes biliyor’ ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Thodex CEO’sunun Türkiye’ye Getirilmesi Bekleniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Thodex CEO’sunun Türkiye’ye Getirilmesi Bekleniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Thodex CEO’sunun Türkiye’ye Getirilmesi Bekleniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.