TARİHTEN DERS ÇIKARMAYANLAR

ABONE OL
11:26 - 23/10/2020 11:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ermenistan, Sovyetler Birliği dağılınca bağımsızlığını kazandı 1990’da. Bağımsızlığını kazanır kazanmaz komşusu Azerbaycan’a saldırıp Dağlık Karabağ’ı işgal etti. 26 Şubat 1992’de Hocalı’da seksen üçü çocuk, yüz altısı kadın, altı yüz on üç Azerbaycan Türk’ünü katletti. Bu katliam, uygar(!) dünyanın gözünün önünde yapıldı.

Ermenistan, birçok ülkenin, Birleşmiş Milletler Örgütünün karşı çıkmasına karşın Karabağ’daki işgalini sürdürdü. Fırsat buldukça komşusu Azerbaycan’a saldırdı.

Azerbaycan, zamanla ordusunu kurdu. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarını değerlendirerek varsıllaştı. Bu varsıllaşma, ordusunun oluşmasına, eğitimine de yansıdı. Barışçı yollarla kurtarılması olanaksız olan Karabağ, ancak silahla kurtarılabilirdi. Bunun için yıllardır hazırlandı Bakü yönetimi.

Ermenistan, son yıllarda özellikle ABD ve Fransa’da yaşayan Ermenilerin kışkırtmalarıyla Avrasya’ya karşıt bir konumlanmayı yeğledi. Atlantik eksenine girmesiyle Kafkasya’da bazı kışkırtmalar uygun duruma geldi. Böylece komşularından giderek soyutlandı. Verimsiz topraklar üzerindeki bu devletin halkı gittikçe yoksullaştı. Birçok Ermeni, ülkelerini terk ederek ülkemizde kaçak işçi oldu. Emperyalist projelerden rol kapmaya çalışan ülke yöneticileri, yurttaşlarının yoksullaşmasına çözüm bulamadı.

Azerbaycan ve Türkiye ile düşman olan bir Ermenistan’ın bu coğrafyada yaşaması çok zor. Oysa emperyalizmin kendilerine dayattığı komşulara saldırma görevini reddetse hem barış içinde yaşayacak hem de halkına iş, aş bulacak.

Bir ay önce Ermenistan, Azerbaycan’a saldırdı. Sınır çatışmaları çıktı. Her iki taraftan yaşamını yitirenler oldu. Ermeniler, 27 Eylül 2020 sabahı yeniden saldırdı Azerbaycan köylerine. Bu kez Azeri Türkleri, önce saldırıyı savuşturup sonrasında saldırya geçti. Öyle görülüyor ki bu çatışmalar Karabağ kurtarılana dek sürecek.

Ermenistan’ın durup dururken Kafkasya’da kışkırtmaya girmesinin nedeni Türkiye’ye yeni bir cephe açarak emperyalist kuşatmayı genişletmek. Azerbaycan, Rusya, Türkiye’nin oluşturduğu enerji hatlarını engellemek. Kim adına? ABD ve büyük emperyalist tekeller adına…

Peki, Azeri-Ermeni çatışmasında Rusya’nın tavrı ne olacak? Ermenistan’ın bu saldırısı Rusya’nın ekonomik çıkarlarına yönelik olduğu için Ermenilerin destek görmesi olanaksız. Azerbaycan’ın Karabağ’ı kurtarma saldırısında Rusya’nın yeşil ışığının payı kesinlikle vardır.

I.Dünya Savaşı sırasında Ermeniler Osmanlıyı emperyalistlerin kışkırtmalarıyla arkadan vurdu. Tanımlanamaz acılar yaşandı. Bir süre sonra emperyalistler, Ermenileri ortada bıraktı. Bu kışkırtmadan en büyük zararı Ermeniler ve Türkler gördü. Bu tarihsel dersi iyi anlamamış olacaklar ki yüz yıl sonra emperyalizmin aynı tuzağına düştüler yine. Yine onları kışkırtan emperyalistler, onları yüz üstü bırakacak.

Keşke Ermenistan, tarihten gerekli dersleri alsaydı da emperyalist kışkırtmalara kanmasaydı. Yüz yıl önceki acıları yeniden yaşanmasının nedeni, tarihin verdiği dersleri anlamamaktır.

Adil Hacıömeroğlu

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.