Tarihi Kaleiçi limanı mendireğinde çökme tehlikesi

Tarihi Kaleiçi limanı mendireğinde çökme tehlikesi

ABONE OL
23:14 - 02/05/2021 23:14
Tarihi Kaleiçi limanı mendireğinde çökme tehlikesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’nın en az 2 bin yıllık geçmişi olan Bergama Krallığı, Roma dönemi, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan tarihi Kaleiçi limanı mendireği çökme tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

Dört medeniyetin izlerini taşıyan 1960 yılında mendirek ve iskeleleri yapılan halen turistlere hizmet veren 46 günlük gezi ve 35 balıkçı teknesi bulunan tarihi Kaleiçi yat limanı en son 1984 yılında bakım ve onarım gördü.

Halen Antalya Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında bulunan ve tarihe tanıklık eden Kaleiçi limanında 1984 yılında Güney Antalya Restorasyon Projesi kapsamında bakım ve onarım yapıldı ve dönemin Turizm Oscarı sayılan ‘’Golden Apple’’ ödülü kazandı.

Ancak bu yıldan sonra herhangi bakım ve onarım yapılmayan Kaleiçi Limanı mendireğinin bir bölümü zaman içinde dalgaların şiddetiyle açıldı ve kayalar döküldü. Önlem alınmaması halinde mendireğin çökme tehlikesi olduğu belirtildi.

TURMEPA Deniz Temiz Derneği Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, Antalya Kaleiçi Yat Limanı mendireğinin değişik güçte oluşan dalga (deniz) kuvvetlerinin yıkıcı etkisi ile yıprandığını ve zayıfladığını, iskelenin temel destek taş tahkimatlarının oyulduğunu belirtti. Ünlü şunları kaydetti.

‘’Eğer önlem alınmaz ise sonuç vahim olur. (İskelede çökme olur, farklı oturmalar olur. vb.) kısa vadede, acil önlem olarak, zayıflamış kısımların bir an önce istifli taş tahkimat ile desteklenmesi gerekir.

Uzun vadede ise bir inceleme komisyonu kurulup, oluşan tahribatın boyutuna göre enjeksiyon dahil, tüm teknik uygulamalarının faydalı olacağı kanaatindeyim. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Anıtlar Kurulu da limanın onarımı konusunda sorumlu kuruluşlar olarak düşünüyorum.

Hazineden Antalya Büyükşehir Belediye kiralayıp Kooperatif işlettiği ve 3. derece sit alanı olduğu için Anıtlar kurulundan da izin alınarak veya doğrudan Anıtlar kurulu üstlenerek onarımı yapılmalıdır.’’

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü — Antalya Büyükşehir Belediyesi- Kaleiçi Yat Limanı Kooperatifinin birlikte hareket ederek tamir, bakım ve tadilat projesi ile birlikte kaynak kullanımı için Kaleiçi Yat Limanı Mendireğinin düzenlenmesi amacıyla Turizm Bakanlığına başvuru yapılması gerektiğini ifade eden Ünlü, ‘’Buranın onarılması için, işletmeci Antalya Büyükşehir Belediyesi meclis veya encümen kararını alıp talepte bulunarak, Yüksek Anıtlar kurulundan veya Turizm Bakanlığından onarım izini alarak veya kendileri onarım ihalesi açmaları sonuç odaklı olacaktır’’ dedi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.