TARİHİ BİLKENT DEKLERASYONU

ABONE OL
14:19 - 28/02/2022 14:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

.  Bugün 28 Şubat 2022 ve altı siyasi parti birlikte bir görüş ve istemler bildirgesi sunacaklar.

.  Türkiye’yi taşımak istedikleri çok daha iyi bir sistemi kendi aralarında görüştükten sonra ortak bir oturumda basına ve halka sunuyorlar.

. DEMOKRASİ SÖZCÜĞÜNÜ öne çıkarıp, yönetimsel değişikliklere kökten değişiklikler getirmeyi dile getiren ALTI SİYASİ PARTİ bir girişim ile düşünce ve ilkelerini topluma, yurttaşlara sunuyor.

. Uzun yıllardır ilk kez ortaya çıkan bu tür cesur bir girişim Türkiye CUMHURİYETİ için bir aydınlık, bir umut olabilir.

. Çok ilkeli ve disiplinli bir çalışma yürüteceklerini düşündüğüm bu girişimin kadrosunda donanımlı, deneyimli ve değerli kişilerin olduğunu da zamanla daha iyi göreceğiz.

. Resmen kayıtlı siyasi partilerin şu anki sayısının 120 kadar olduğunu düşündüğümüzde siyasi partilerin şeması da kendini gösterir.

. Merkez ve merkez sağ olarak değerlendirilebilecek bu 6 siyasi partiye belki de zamanla sol eğilimli, emekçiden yana olduklarını belirten partiler de katılabilir mi?

. Etnik kimlik ve dinsel kimlik üzerinden siyaset yapmak durumunda olan partilerin ise zaten bu girişime katılmayacakları da çok açıktır.

. Bu girişimin içerisinde bulunan liderlerin ve kadroların önceki dönemlerde çizdikleri siyasi yol ve birlikte oldukları katılımlar ise doğal olarak arka planda hep bir endişe ve eleştiri taşıyacaktır.

. Bu noktada doğal olarak tek, tek siyasetçilerin yapısı ve genel çizgileri, geçmişleri… çok önemli gözüküyor olsa bile yine de kişiyi çok fazla derinlemesine eleştirirken genel girişimi ve akımı gözden kaçırmamalıyız.

. Bizler birer siyaset bilimci olmak zorunda değiliz. Bu nedenle de çok fazla kişi bilgileri üzerinde yoğunlaşıp, ana tabloyu kaçırmamalıyız.

. “Çoğulcu parlamenter demokratik sistem” istemi için yola çıkmış olarak tanımlanabilecek bu girişime çok daha dikkat çekmek ve olumlu girişimler gösterdikleri alanlarda destek vermek gerekir.

. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş mücadelesini ve de kuruluş ilkelerini, başarı girişimlerini, toplumsal ve ekonomik atılımlarını Atatürk devrimlerini bugün yeniden düşünüp, algılamak için bir fırsat ve görev olarak üstlenmemiz gerekecektir.

. Özellikle son bir haftanın küresel ve yakın çevremiz üzerindeki askeri ve siyasi dalgalanmaları biz çok açık olarak bir kez daha göstermiştir ki Türkiye Cumhuriyeti gerek iç, gerekse de dış politikalarda barıştan yana, bağımsızlıktan yana ciddi bir devlet olmak durumunda olmalıdır.

. Çağdaş bir refah toplumu olmak, bilimden ve teknolojiden en iyi payları almak ve katkıda bulunmak istediğimiz kadar evrensel düzeyde ve nitelikte bir hukuk devleti olmayı da istemek zorundayız.

. Şu an görüşmeler devam ediyor ve de altı lider ortak bir bildiriye imzalarını atacaklar.

. Ben bir uzman, ve bir siyasetçi olmadan, biraz da bir yurttaş gibi bu yazımı “sadece” çok kısa bir değerlendirme olarak hazırladım.

. Çok güçlü ve bilgili, yetkin kişiler zaten bu girişi üzerinde çok geniş ve derinlemesine değerlendirmelerde bulunacak ve izlemeye de devam edeceklerdir.

.  Bizler bir anlamda sıradan yurttaşlar olarak kendi toplumumuza ve ülkemize sahip çıkıp, barışçıl, huzur dolu bir gelecek umutlarımızı hep taze tutacağız.

.  Belki çok az şeyler biliyor olsak bile, her zaman için gerek insanlığa, gerekse de kendi insanlarımıza yararlı olmağa ve onlara umut vermeğe, belki de çok çalışıp, aklımızı da çok iyi kullanmağa özen göstereceğiz.

.  Özellikle de son birkaç yılın sıkıntılı ve endişe dolu olduğunu düşündüğümüzde artık daha sağlıklı ve de huzurlu günler dilemek isteyeceğiz.

Öğretmen Gönen ÇIBIKCI

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.