Taraflar İran Nükleer Anlaşmasının Korunmasını İstiyor

Taraflar İran Nükleer Anlaşmasının Korunmasını İstiyor

ABONE OL
15:35 - 02/09/2020 15:35
Taraflar İran Nükleer Anlaşmasının Korunmasını İstiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili olarak toplanan Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu, anlaşmanın korunmasından yana tavır ortaya koydu.

İran, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya’nın dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde katıldığı toplantıya başkanlık eden Avrupa Birliği Dış İlişkiler Dairesi Genel Sekreteri Helga Schmid, katılımcıların anlaşmanın korunması konusunda görüş birliği içerisinde olduğunu belirtti. Schmid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Tüm katılımcılar anlaşmanın korunmasının önemi konusundaki tavırlarını teyit ettiler ve mevcut zorluklara rağmen anlaşmanın tam olarak uygulanmasının yolunun bulunması konusunda görüş birliğine vardılar” dedi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada da ABD’nin 2018 yılında tek taraflı olarak çekilmesiyle birlikte artık anlaşmanın tarafı kabul edilmeyeceği teyit edildi. Ancak buna karşın ABD’nin İran’a yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının yeniden yürürlüğe alınması talebinin de kabul edilemeyeceği belirtildi.

İran hükümeti de daha önce ABD dışındaki ülkelerin anlaşmada kendisine vadedilen ekonomik yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde anlaşma kurallarına uymayacağını açıklamıştı.

Toplantının ardından gazetecilere bir açıklama yapan Çin temsilcisi Fu Cong, İran’a anlaşmadan kaynaklanan tüm yükümlülükleri yerine getirme çağrısında bulundu. Cong, bununla birlikte İran’ın ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca İran’ın geçen hafta Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi denetçilerine iki ayrı tesiste inceleme yapma izin vermesinin memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.