”Tahılın Taşınması İçin Genel Prensiplerde Anlaşıldı”

”Tahılın Taşınması İçin Genel Prensiplerde Anlaşıldı”

ABONE OL
19:33 - 18/07/2022 19:33
”Tahılın Taşınması İçin Genel Prensiplerde Anlaşıldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında bekleyen tahılın sevkiyatını görüşmek için bu hafta biraraya gelmelerinin beklendiğini bildirdi.

Akar, “Tahıl ve gıda maddelerinin taşınması için bir plan üzerinde, genel prensipler üzerinde anlaşmaya varıldı. Bunun somut uygulama planına dönüşmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bu hafta içinde bununla ilgili bir toplantı yapılması muhtemel. Bu kapsamda İstanbul’da bir harekat merkezinin kurulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrolların yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlar söz konusu” açıklamasında bulundu.

Akar geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM’nin tahıl ihracatı için koridor oluşturulması konusunda bir anlaşmayı bu hafta imzalayacaklarını belirtmişti. Ancak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres savaşın sona erdirilmesi için barış görüşmelerinin başlamasına hala uzun bir yol olduğu uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bu hafta Rusya’nın Odesa ve diğer yerlerdeki Ukrayna limanlarını açması için bir anlaşmaya varılmasını umduğunu kaydetti.

Brüksel’de gazetecilere açıklamalarda bulunan Borrell, Rusya’nın

Ukrayna’nın tahıl ihracatına izin vermemesinin uluslararası toplumun Rusya’nın gıdayı insan hayatını düşünmeden bir silah olarak kullandığı yorumunu yapmasına neden olacağını belirtti.

Borrell, ”Bu diplomatik bir oyun değil. Bu birçok insan için ölüm kalım meselesi” dedi.

ABD Dışişleri Bakanları toplanıyor

AB Dışişleri Bakanları Brüksel’de biraraya gelerek askeri destek dahil Ukrayna’ya daha fazla yardımın yanı sıra Rusya’ya karşı mevcut yaptırımların uygulanmasını iyileştirme ve Rusya’dan altın satın alınmasını yasaklama önerisini görüşecek.

Borrell, Rusya’nın Avrupa’nın Rus doğalgaz kaynaklarına olan bağımlılığını kullandığını ancak AB liderlerinin bu konudaki olası sorunlarla mücadele için planlar hazırladığını ve Ukrayna’yı desteklemekten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Borrell, AB üyelerinin Rusya’ya yaptırımları uygulama konusunda sabırlı ve dirayetli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Borrell, AB bakanlarının Ukrayna’daki durum hakkında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’dan bilgi alacaklarını da ekledi.

Kuleba, yazdığı Twitter mesajıyla AB dışişleri bakanlarını daha fazla askeri yardım sağlamaya, Rus enerjisine ambargo uygulamaya ve Rus petrol fiyatlarına bir üst sınır koymaya davet etti.

Kuleba ayrıca Avrupa’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlık suçlarını cezalandıracak bir mahkeme kurulması için desteğini de istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bugün Wahington’da Ukrayna’nın First Lady’si Olena Zelenska’yı ağırlaması bekleniyor.

Ukrayna’da ise ordu Slovyansk ve Harkiv bölgeleri de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda Rus bombardımanının devam ettiğini bildirdi.

Ukrayna ordusu, Rusya’nın esas hedefi olan Donetsk bölgesinde Hrihorivka yakınlarında bir saldırı gerçekleştirmeye hazırlandığını söyledi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun cephedeki kuvvetlerini güçlendirmek ve Rus kayıplarını telafi etmek için özel askeri şirket Wagner’i kullandığını belirtti.

VOA tarafından geçilen ”Tahılın Taşınması İçin Genel Prensiplerde Anlaşıldı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Tahılın Taşınması İçin Genel Prensiplerde Anlaşıldı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Tahılın Taşınması İçin Genel Prensiplerde Anlaşıldı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.