“Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir”

“Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir”

ABONE OL
16:07 - 08/01/2025 16:07
“Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’ye uyguladığı bazı yaptırımların “hızla kaldırılabileceğini” açıkladı. Barrot, “Yeni rejime açık çek vermiyoruz. İlerlemelere göre aşama aşama değerlendireceğiz” dedi.

Barrot, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte düzenledikleri Şam ziyaretini ve Suriye’nin yeni lideri Ahmed el-Şara ile yaptıkları görüşmeyi France Inter Radyosu’na değerlendirdi.

Fransız Bakan, Şam’da “bağımsız bir Suriye umudu” ile “azınlıkların endişesini” aynı anda gözlemlediklerini belirterek, Suriye’nin toparlanabilmesi için yeni rejime “koşullu destek” vereceklerini, bu yolda Esad rejimine uygulanan ambargoların bazılarının kaldırılabileceğini söyledi.

Barrot, “Beşar Esat’ı ve rejimin cellatlarını hedef alan yaptırımlar var. Bu yaptırımların kaldırılması gibi bir niyetin olmadığı açık. Ancak bugün insani yardıma erişimi engelleyen, ülkenin toparlanmasını engelleyen, başka sorunlar yaratan ambargolar var ve bunlar hızla ortadan kaldırılabilir” dedi.

“Açık çek vermiyoruz”

Suriye’ye en çok mali destek veren kurum olan AB’nin ambargoları kaldırmasının “bir açık çek” olarak algılanmaması gerektiğini kaydeden Barrot, şöyle devam etti:

“Bu geçiş yetkililerini eylemlerine göre değerlendireceğiz. Bugün onları Suriye’nin geleceğini birlikte yeniden inşa edecek tüm topluluklara saygı duymaya çağırıyoruz. Şam’daki temaslarımızda iki konudaki özel ısrarımızı ilettik. Birincisi yeni toplumun kadınları da kapsaması. İkincisi ise yeniden İslamcı terörün ortaya çıkmasına izin verilmemesi. Atılan adımları izleyeceğiz. Temasta kalacağız. Suriye’nin başarmasını istiyoruz ve bunu Suriye halkının tüm bileşenlerinin yapmasını istiyoruz. Suriye halkının geleceği, Suriye halkının elinde.”

“Baerbock elinin sıkılmayacağı konusunda bilgilendirilmişti”

Bakan Barrot, Şara’nın Alman kadın bakan Baerbock’un elini sıkmaması hakkındaki soruya da şu karşılığı verdi:

“Görüşmenin konusu bu değildi. Bakan gitmeden önce zaten bu konuda bilgilendirilmişti. Kadınların toplum içindeki yerine ilişkin taleplerimizi ilettik ve konuda olumlu sonuç aldık. Ama dediğim gibi açık çek vermiş değiliz. Bu konudaki tüm taahhütlerin de takipçisi olacağız.”

Elon Musk ve dış müdahale tartışmaları

Jean-Noël Barrot, AB Komisyonu’nu “AB ülkelerine yapılan dış müdahaleye karşı çok kararlı” durmaya da çağırdı. Sosyal medya platformu X’in sahibi ve Trump yönetiminin önemli isimlerinden Elon Musk’ın bazı Avrupa ülkelerinin içişlerine müdahale eden açıklamalarının sorulması üzerine Barrot, üye devletlerin kendilerini özellikle Elon Musk’un Avrupa kamuoyundaki tartışmalara müdahalesine karşı “en büyük kararlılıkla” korumasını istedi.

“Grönland AB bölgesidir”

Barrot, “AB Komisyonu kamusal alanlarımızı korumak için çıkardığımız yasaları en katı şekilde uygulamalı. Uygulamazsa da bunu yapabilme kapasitesini üye devletlere geri vermeyi kabul etmek zorunda. Artık uyanmamız lazım” diye konuştu.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın Grönland’ın ABD’ye katılmasına ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine de Barrot, Danimarka’ya ait özerk bir bölge olan Grönland’ın “Avrupa Birliği’nin bir bölgesi” olduğunu vurguladı.

Fransız Bakan, “AB’nin dünyadaki herhangi bir ulusun kendi egemenlik sınırlarına saldırmasına izin vermesi söz konusu olamaz” dedi.

VOA tarafından geçilen “Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP