Sivil Toplumdan Çağrı: "Yoksul Ülkelerin Borçları Hafifletilsin"

Sivil Toplumdan Çağrı: "Yoksul Ülkelerin Borçları Hafifletilsin"

ABONE OL
11:10 - 09/04/2020 11:10
Sivil Toplumdan Çağrı: "Yoksul Ülkelerin Borçları Hafifletilsin"
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Corona virüsü salgınının ekonomiye vurduğu darbe nedeniyle 140’dan fazla sivil toplum grubu ve vakıf, IMF, Dünya Bankası ve G20 ülkelerine çağrıda bulundu. Çağrıda, gelişmekte olan ülkelerin borçlarının hafifletilmesi talep edildi.

Merkezi İngiltere’de bulunan Jubilee Debt Campaign adlı sivil toplum hareketinin öncülüğünde G20 ülkeleri çalışma grubu toplantısı öncesinde yayınlanan çağrıda, 69 yoksul ülkenin özel firmalara olan borçları da dahil tüm borç ödemelerinin yıl sonuna kadar iptal edilmesi talebi yer aldı. Bu talebin 2020 yılı boyunca yerine getirilmesi halinde sözkonusu ülkeler, toplam 25 milyar dolar borçtan bir yıl boyunca muaf tutulmuş olacak.

Grubun hazırladığı çağrı mektubunda, G20 ülkelerinden acil durum kurallarını harekete geçirerek, yoksul ülkelere karşı özel kredi sağlayan kurumlar tarafından yasal işlem başlatılmasının önüne geçilmesi de talep edildi. Bu ülkelerin salgının etkisinin devam ettiği süreç boyunca tasarruf ya da kemer sıkma politikaları gibi zorlayıcı ekonomik koşullara maruz bırakılmaması da grubun talepleri arasında.

Jubilee Debt Campaing grubunun direktörü Sarah Jayne Clifton, konuyla ilgili olarak, “Gelişmekte olan ülkeler hiç beklenmedik bir ekonomik şok nedeniyle darbe aldı ve aynı zamanda da sağlık alanında acil durum içindeler,” ifadelerini kullandı.

Grubun taleplerinin bir kısmı IMF, Dünya Bankası ve bazı gelişmiş ülkeler tarafından halihazırda alınan kararlar arasında. IMF, acil finansal yardım mekanizmasını devreye sokarak 50 milyar dolar yardım sunmaya hazırlanıyor. Şu ana kadar 80’e yakın ülke IMF’nin bu yardımından yararlanmak için başvuruda bulundu.

Dünya Bankası da Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında 14 milyar dolar değerinde fonu onayladı.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.