Sırbistan’da seçim protestoları sürüyor

Sırbistan’da seçim protestoları sürüyor

ABONE OL
10:54 - 26/12/2023 10:54
Sırbistan’da seçim protestoları sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sırbistan’da bu ay yapılan ve uluslararası gözlemcilerin adil yapılmadığı tespitinde bulunduğu seçimlerle ilgili protestolar sürüyor.

Haftasonu başlayan protestolar dün akşam da devam etti. Başkent Belgrad’ın merkezindeki seçim komisyonu binası önünde toplanan binlerce protestocular, seçimin tekrarlanmasını istedi.

Belgrad polisi haftasonu yapılan ve çatışmalara dönüşen protestolarda 38 kişinin gözaltına alındığını ve sekiz polisin yaralandığını açıkladı.

Polis idaresi başkanı Ivica Ivkovic düzenlediği basın toplantısında, yaralanan sekiz polisten ikisinin durumunun ciddi olduğunu söyleyerek, “Huzur ve düzeni korumak için çalışmaya devam edeceğiz ve protestolarla ilgili olarak daha fazla tutuklama görmeyi bekliyoruz” dedi.

Kremlin: “Üçüncü tarafların girişimleri var”

Kremlin’den de yakın müttefiki Sırbistan’daki protestolarla ilgili açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Yurtdışı da dahil olmak üzere üçüncü güçler tarafından Belgrad’da bu tür huzursuzlukları kışkırtmak için süreçler ve girişimler var. Yönetiminin hukukun üstünlüğünü sağlayacağından şüphemiz yok” dedi.

Muhalefet partileri polisi aşırı güç kullanmakla suçlarken, bazı sosyal paylaşım sitelerinde polislerin belediye binası yakınlarındaki sokaklarda bazı protestocuları dövdüklerini gösteren görüntüler paylaşıldı.

Görevden ayrılan Başbakan Ana Brnabic, muhalefetin planladığı faaliyetler hakkında bilgi verdiği için Rus gizli servisine teşekkür etti. İktidardaki Sırp İlerleme Partisi’nden (SNS) Brnabic Sırp televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu açıklamam Batı’da popüler olmayacak” dedi.

Sırbistan’da seçim sonuçlarına itiraz eden protestocular dün akşam da yürüyüş yaptı.

Avrupa Birliği’ne aday olan Sırbistan, Batılı ülkelerin Rusya’ya yaptırım uygulanması yönündeki baskılarına direniyor.

Uluslararası bir seçim izleme heyeti, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in partisi SNS’nin medya yanlılığı, oy satın alma gibi usulsüzlükler yoluyla seçimde haksız avantaj elde ettiğini tespitinde bulunmuştu.

Devlet seçim komisyonu sonuçlarına göre popülist iktidardaki Sırp İlerleme Partisi (SNS) 17 Aralık seçimlerinde oyların yüzde 46,72’sini aldı.

Şiddete Karşı Sırbistan Partisi yüzde 23,56 oyla ikinci, Sırbistan Sosyalist Partisi ise yüzde 6,56 oyla üçüncü parti oldu.

VOA tarafından geçilen Sırbistan’da seçim protestoları sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Sırbistan’da seçim protestoları sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Sırbistan’da seçim protestoları sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.