SINIRLARIMIZ VE SINIR KOYMA

ABONE OL
00:57 - 19/05/2022 00:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Sınır kelimesi denince aklımıza, kişilerin kendisi için sahip oldukları alanları koruması, çizmesi olarak tanımlayabiliriz.

Sınırlarımızı belirlemek için önce kendi ihtiyaçlarımızı ve hislerimizi anlamamız gerekiyor, bunlar bizim farkındalığımızı ve kendimize duyduğumuz şefkati göstermenin bir yoludur.

Diğer bir anlamı ise kendi yolumu tercih ediyorum kendimi önemsiyorum demektir. Sınırlarımız bizlere sağlıklı bir kişisel alan duygusu yaratmak için vardır. İnsanların belirlediği sınırlar fiziksel veya duygusal sınırlar olabilir. Fiziksel sınırlarımız somuttur.

Örneğin küçük bir çocuğu bakkala yolladığımız da eğer birisi sana şeker verirse senin elini tutarsa herhangi bir yere çağırırsa gitme diyoruz dikkatli olmasını tembih ediyoruz, bedeninin yalnızca kendisine ait olduğunu ve kimsenin sen izin vermeden bedeninin herhangi bir yerine dokunmaması gerektiğini anlatırız. Bedenin yalnızca sana ait diyerek bu fiziksel sınırlarımızı çocuklarımıza öğretiyoruz. Bunun diğer adı da kişisel alan diyebiliyoruz. Kişisel alan deyince örneğin, iki kolumuzu yana açtığımızda ve kendi etrafımızda döndüğümüzde çizdiğimiz dairenin alanı demektir.

Bu alana Bizler izin vermediğimiz sürece kimse giremez biz buraya Sadece tanıdığımız ve sevdiğimiz kişileri ailemizi ve yakınlarımızı istediğimiz doğrultusunda dahil ederiz. Buradaki önemli nokta çocuklarımıza küçük yaşta bu sınırları koymayı öğrete bilmektir. Duygusal sınırlar ise örneğin, çocuklarımıza başkalarını zarar verici şeyleri söylemenin uygun olmadığını öğretmek duygusal bir sınırdır. Alay etmek de bir insanın duygusal sınırlarını açmanın başka bir örneğidir, sınır koymak neden önemlidir? Sınırlar bizlere nelerden sorumlu olduğumuzu gösterdiği gibi nelerden sorumlu olmadığımızı da gösteriyor kendisine iyi geliştirmiş bir insan nerede ve nasıl sınır koyacağını çok iyi bilen bir insandır ve bu nedenle çok daha sağlıklı karar verebilir kendi hayatlarına kimin ve ne ölçüde katılacağını belirlemelerine yardımcı olur. Sınırlar Ayrıca insanların diğerlerinin arasında açık bir ayrım yaratarak kendi kişiliğini oluşturmasına fayda sağlar Evimizde çocuklarımıza sınırları öğretmenin en güzel yolu anne babanın sağlıklı sınırlar belirlemesi ile olur. Çünkü çocuklar anne ve babanın birer aynasıdır.

Çocuklar Evin içinde hangi davranışları görüyorsa, bu gördüğü davranışları karşısındaki kişilere yansıtıyor. Örneğin, çocuğumuzun elinden kumandayı zorla çekmek, onu zorla banyoya götürmek gibi hareketler, çocuklarımızın sağlıksız ilişki kurmalarına neden olacaktır. Yine bir örnek verecek olursak, çocuğumuzla alışverişe gittiğimiz de ona hayır demesini kabul ettirmemiz gerekiyor. Böylece çocuğumuz sınırı ve saygıyı öğrenebilir. Eğer bu sınırı öğrenmediğinde okul ya da toplumda arkadaşlarının sınırlarını zorlamış olacaktır. Çocuklarımıza sağlıklı sınırlara sahip olmak için yetiştirmeliyiz ve böylece çocuklarımızın kendilerine karşı saygıları ve özgüvenleri artmış olacaktır.

Sınırlarımızı belirlemek konusunda tutarlı davranmamız çok önemlidir. Çocuklarımız bu konuda hassasiyetimizi gördükleri ve bu konuyu ne kadar ciddiye aldığımızı anlarsa sınırlarımıza karşı duyarlı olmayı öğrenirler.

Sınırlarımızın eksikliği bizleri her zaman saygısızlığı davet eder, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına göre yaşamak bizleri çok yorabilir sınırlarımızı koymazsak, etrafımızdaki insanların stresini kendi üstümüzde hissedebiliriz ve bu da bizim psikolojimiz için çok kötü bir durum olabilir. Eğer sınır koymazsak etrafınızdakiler bizlere limitimiz yokmuş gibi davranırlar Böylece bütün enerjimiz boşa harcanmış olacağız. Sınırlarımızı koyarsak, kendimize ve yakınlarımıza harcayacak daha çok enerjimiz olacak birlerine karşı duyduğumuz sevgi ve sınıf doğru orantılı olmalıdır. İnsanlarla mesafeli olmak iyidir çünkü gereksiz pişmanlıklar yaşamazsınız.

Meydan okumalarımızı sınır koymayalım sınırlarımıza meydan okuyalım. Sınırları belirsiz bir hayat neredeyse asla hayır demektir. Kendi işlerinizden önce kalan herkesin hislerini düşünmektir insanların sürekli olarak memnun etme alışkanlığı aşırı ve yorucudur, sağlığınıza zarar verebilir. Bu yüzden herkesin bazı sınırlara ihtiyacı vardır bu sınırlar bizlere farkındalığımızı arttıracaktır. Enerjimizi yükseltecektir.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.