DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Serbest Ticaret Anlaşması’nın onaylanması Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkiler?

Serbest Ticaret Anlaşması’nın onaylanması Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkiler?

ABONE OL
21:54 - 14/12/2023 21:54
Serbest Ticaret Anlaşması’nın onaylanması Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkiler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye ile Ukrayna’nın 2011 yılından beri üzerinde konuştuğu Serbest Ticaret Anlaşması (STA) en son Ukrayna-Rusya savaşının da çıkmasıyla bir türlü hayata geçirilebilmiş değil.

Türkiye’nin bir önceki Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’nin yerine bu göreve atanan Mustafa Levent Bilgen’le görüşen Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Serbest Ticaret Anlaşması’na (STA) da değindi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, “Verimli bir ilk toplantıdan fazlası. Ukrayna ve Türkiye işletmeleri arasındaki işbirliğinin genişletilmesinin imkanları ile gelecekte onaylanacak Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını tartıştık” dedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, STA için tarih verdi: “2024 başında onaylanabilir”

Svyrydenko dün de Reuters’a yaptığı açıklamada 2024 yılı başında anlaşmanın Ukrayna tarafından onaylanabileceğini söyledi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, “Serbest ticaret anlaşması lojistik sorunları çözüme kavuşturacak, savaş koşullarında Ukrayna ticaretinin gelişimine katkı sağlayacak ve aynı zamanda Türkiye’deki ortaklarımız için Ukrayna’da yeni fırsatların önünü açacak” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Şubat 2022’de Kiev’e yaptığı ziyarette evsahibi Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenski ile birlikte altına imza koyduğu STA’nın yürürlüğe girmesi için iki ülkenin parlamentolarında onaylanması gerekiyor. Ancak ne Türkiye ne de Ukrayna henüz anlaşmayı parlamento genel kurullarına götürmedi.

Ruşen Çetin: “Bu anlaşma onaylanırsa iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri muhakkak geliştirir”

Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin devam eden savaşa rağmen geliştiğini söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, kendilerinin bu konuda net bir işaret almadıklarını söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Çetin, “Bu anlaşma onaylanırsa iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri muhakkak geliştirir. Ancak şu anda meclislerde onaylama olacağına dair bir durum göremiyoruz. Türkiye ve Ukrayna meclisleri onayladıktan peyderpey yürürlüğe girecektir. Bazı kalemlerde yürürlüğe girmesi zaman alıyor. Ticari ilişkileri geliştirir ama nasıl ve ne zaman uygulanacağı önemli. Tarımla olan kısmı sonradan yürürlüğe girecek. Tabii şu var. Bu savaştan dolayı AB bir anda belli ürünlerde gümrükleri sıfırladı. Bizden gittiği zaman STA olmadığı için belli bir gümrük alıyorlar. Sıfır gümrükle gelse ticaret ciddi şekilde artar” dedi.

Türkiye’nin Ukrayna’nın dış ticaretindeki ağırlığı büyüyor

Türkiye’nin Ukrayna’nın dış ticaretindeki rolü savaşla birlikte arttı. 2020 yılında Ukrayna, Türkiye’ye 2,6 milyar dolar ihracat yaparken ithalatı 2,1 milyar dolar seviyesindeydi.

Ukrayna’nın dış ticaret hacmi 2022’de bir önceki yıla göre 141 milyar dolardan 99 milyar dolara gerilerken Türkiye-Ukrayna dış ticaret hacmi 6 milyar dolara çıktı. Geçtiğimiz yıl Ukrayna’ya 3 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştiren Türkiye yüzde 6 pazar payıyla Çin (yüzde 17), Polonya (yüzde 10) ve Almanya’nın (yüzde 8) ardından dördüncü sırada yer aldı.

Yine 2022’de Türkiye’nin Ukrayna’dan yaptığı ihracat da 3 milyar dolar seviyesindeydi. Polonya’ya 7 milyar dolar, Romanya’ya 4 milyar dolar dışsatım yapan Ukrayna’nın üçüncü büyük ihracat pazarı Türkiye oldu.

“Dış ticaret büyüyor, somut yatırımlarda fazla ilerleme yok”

Dış ticaretin bu yıl daha da arttığını söyleyen DEİK Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, Türk müteşebbislerinin Ukrayna’daki yatırım planlarının Filistin meselesinin gölgesinde kalsa da devam eden savaş nedeniyle hızlı bir ilerleme içinde olmadığını belirtti.

Çetin, “2023 beklentimiz 4,5 milyar dolar ihracat yapmak, buna karşılık 4,2 milyar da ithalat olması. Dış ticaret aslında önceki yıllarda Ukrayna lehindeydi. Tabii bir de bavul ticareti var. Ama o Ukrayna’daki gümrük düzenlemeleri ile azaldı ama en az 500 milyon dolar olduğunu tahmin edebiliriz. Somut yatırımlarda pek fazla ilerleme yok. Çünkü Dombas, Dontesk, Lugansk’ta çatışmalar var ama Filistin’de yaşananlar nedeniyle Ukrayna’daki savaş neredeyse unutuldu. Savaş yatırımlar üzerinde ciddi risk oluşturuyor” dedi.

Aydın Sezer: “STA’nın yatırımlar üzerinde etkisi yok, Rusya da rahatsız olmaz”

Önceki yıllarda Kahire ve Moskova Büyükelçilikleri’nde Ticaret Müşaviri olarak görev yapmış olan Aydın Sezer, Ukrayna ile AB arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girdiğini, Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği söylüyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Sezer, “STA’nın Türkiye açısından anlamı ve önemi şu; Türkiye toprakları tarım ürünleri hariç AB’nin gümrük sahası sayılıyor. Burada geçerli olan gümrük kanunu, AB gümrük kanunu. Bu yerli ve mili değil. 1996’dan beri biz bu yetkiyi AB’ye terk ettik. Mesela biz Rusya ile STA imzalayamayız çünkü AB’nin yok. Bunun yatırımlar üzerinden de doğrudan bir etkisi yok. Bundan Rusya’nın rahatsız olması da mümkün değil” dedi.

VOA tarafından geçilen Serbest Ticaret Anlaşması’nın onaylanması Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkiler? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Serbest Ticaret Anlaşması’nın onaylanması Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkiler? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Serbest Ticaret Anlaşması’nın onaylanması Ukrayna ve Türkiye arasındaki ticareti nasıl etkiler? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.