Seralarda sağlıklı üretim için böcekli mücadele

Seralarda sağlıklı üretim için böcekli mücadele

ABONE OL
18:43 - 12/11/2020 18:43
Seralarda sağlıklı üretim için böcekli mücadele
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya’da zirai ilaç kullanımını önlemek ve sağlıklı gıda üretimini sağlamak amacıyla örtüaltı (Sera) üretim alanlarında böcekli mücadele çalışmalarına ağırlık verildi.

Konyaaltı ilçe Tarım ve Orman Müdürü Canan Otruş yaptığı açıklamada, ilçe genelinde seralarda entegre mücadele projesi başlattıklarını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destekle ‘’Aşağı Karaman Boynuzalanı Entegre Mücadele Projesi’’ başlatıldığını ifade eden Ortuş, proje ile yaklaşık 150 dekar alanda toplu ve koordineli entegre mücadele çalışmalarının açık alanda nar ve narenciye için faydalı böcek ve tuzak uygulamaları başlattıklarını anımsattı.

Örtüaltı (Sera) yetiştiricilik alanları için planlanan entegre mücadele uygulamalarının hız kesmeden devam ettiğini anlatan Canan Ortuş, şunları kaydetti.

‘’2020-2021 üretim sezonunda uygulanacak olan projenin yaz dönemindeki ilk etabında açık alan narenciye ve nar meyve bahçelerinde Unlu Bit (Planacoccus citri) zararlısı ile mücadele amacıyla Faydalı Böcek salımları yapılmıştı. Projenin kış dönemi ikinci adımında ise örtüaltı alanlarda Biyolojik Mücadele uygulamaları için seralara faydalı böcek (Nesidiocoris Tenuis) salımları yapıldı ve zararlı çıkışlarının takibi ile mücadele başlangıcının belirlenmesinde kullanılan delta tipi tuzak ve feromonlar ile yapışkan tuzaklar asılarak Biyoteknik Mücadele uygulamaları yapıldı.’’

Bölgede 100 dekar alanda portakal, nar, zeytin, 48 dekar alanda örtüaltı domates-patlıcan ve 2 dekar örtüaltı alanda Pithaya (Ejder Meyvesi) yetiştiriciliği yapıldığına dikkat çeken Ortuş, ‘’Entegre Mücadele, teknik talimatlara uygun Biyolojik-Biyoteknik Mücadele uygulamaları ile faydalı böcekler, biyoteknik tuzaklar, organik preparatlar ile her ürün için teknik talimatlara uygun yöntemler uygulanacak’’ dedi.

Canan Otruş, ‘’Aşağı Karaman Boynuzalanı Entegre Mücadele Projesi’’ ile toplu ve koordineli yapılan entegre mücadelenin başarılı olabileceğini üreticilere göstermek, doğayı ve doğadaki faydalıları korumak, üretici ve tüketici sağlığını korumak, gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak, gereksiz ilaç kullanımını en asgari seviyeye indirerek üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek, verimini arttırmak ve kaliteli ürün elde etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.