Senatör Katja Kipping: Berlin’in siz göçmenlere ihtiyacı var

Senatör Katja Kipping: Berlin’in siz göçmenlere ihtiyacı var

ABONE OL
13:15 - 30/01/2024 13:15
Senatör Katja Kipping: Berlin’in siz göçmenlere ihtiyacı var
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BWK’nın yeni dönem meslek eğitimine hazırlık kursları başladı. Bir dönem önceki kursu başarıyla bitirenlere sertifika töreni ve yeni başlayan kursların tanıtım toplantısına katılan Berlin Eyalet Uyum, Sosyal İşler ve Çalışma Senatörü Katja Kipping, göçmen öğrencilere “Kendi adıma biraz egoistçe davranıyorum ama Berlin’in size ihtiyacı var.” dedi

Berlin Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi’nin (BWK) 2021/2022 eğitim dönemi kapanış diploma töreni ve 2022/2023 dönemi “Kamu Hizmeti için Eğitimi’ne Hazırlığı” (AVÖD) kurslarının açılış töreni 13 Ekim akşamı gerçekleştirildi.

 

 

BWK Müdürü Nihat Sorgeç’in ev sahipliğindeki etkinliğe Berlin Eyalet Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Senatörü Katja Kipping, Berlin Eyalet Adalet Senatörlüğü Müsteşarı PD Dr. İbrahim Kanalan, Berlin Eyalet Adalet Senatörlüğü temsilcileri, Berlin Emniyet Teşkilatı görevlileri, BWK eğitmenleri ile eski ve yeni öğrencileri katıldı.

 

BWK Müdürü Sorgeç, “Her yıl 8 ila 10 farklı ulustan insanlara hizmet veriyoruz.”

BWK Müdürü Sorgeç, açılış konuşmasında, Berlin’deki mahkemeler, hukuk büroları ve devlet dairelerine alınacak memurlar ile polis teşkilatına göçmen kökenli memur adayı yetiştirme hazırlık kurslarına  13 yıldır devam ettiklerini söyledi. Berlin veya Almanya doğumlu olsun olmasın, 16 ile 45 yaşı arasındaki mesleksiz göçmen kökenlileri polislik ve memurluk giriş sınavlarına hazırlayan BWK’nın, 6-8 ay süren meslek eğitimi öncesi hazırlık kursları programına katılan göçmen kökenli gençlerin, polis okulu, mahkeme ve kamu kuruluşları için açılan meslek eğitimi giriş sınavlarını kolaylıkla başardıklarını ve   2 yıldır bu hazırlık kurslarına Almanların da katılabildiklerini söyleyen Sorgeç, “Bu dönem 50-60 katılımcı bekliyorduk, ama maalesef sadece 34 katılımcıyı çekebildik. Bunun bizim için ekonomik sonuçları oldu, ama eğitime katılan 34 öğrencinin 25’inin göçmenlik geçmişi var. Elbette çoğunluğu Türk kökenli, ancak içlerinde Polonya, Suriye, Ukrayna, Kuzey Makedonya, Lübnan ve Pakistan kökenlilerde var. Yani her yıl köken ve ülke olarak yaklaşık 8 ila 10 farklı ulustan insanlara hizmet veriyoruz.” dedi.

 

Senatör Katja Kipping, “Berlin’in size ihtiyacı var.”

Berlin Eyalet Uyum, Çalışma ve Sosyal İşler Senatörü Katja Kipping, başta BWK Müdürü Nihat Sorgeç, sınıf öğretmeni David ve tüm eğitmenlere teşekkür ederken, okuldaki atmosferi çok beğendiğini söyledi. Konuşmasında Berlin eyaleti için bu projenin neden bu kadar önemli olduğuna değinen Kipping, “Böyle bir projenin yıllar önce başlatılması ve bugüne kadar başarıyla yürütülmesi 3 nedenle çok önemli. Ben bunlardan ikisine odaklanmak istiyorum. Birincisi, selefimden ve diğerlerinden bana devredilen göreve taşıdığım temel bir inançtır ki, başkent Berlin’e yansıyan çeşitliliğin ve yaşamların eyalet yönetimine de yansımasını istiyoruz. Berlin yönetimine yansıyan çeşitliliğin bir demokrasi meselesi olmasını istiyoruz. Ancak oldukça açık bir şekilde dışlamalar var. Bu engelleri ortadan kaldırmak gerekiyor ve bu kurslar bunu ortadan kaldırmak için bunlardan biri. İkincisi ise dürüst olmak gerekirse personel eksikliğimiz var.  Sizlere çok ihtiyacımız var. Evet, biraz egoistçe davranıyorum, ama sadece size yardım etmek için değil, birazda kendimizi de düşünerek, bu meslek ön eğitim kurslarını açtık; size ihtiyacımız var. Berlin’in size ihtiyacı var.” dedi.

Müsteşar İbrahim Kanalan, “Şimdiden başarılar dilerim.”

Ağustos ayında göreve başlayan Eyalet Adalet Senatörlüğü Müsteşarı PD Dr. İbrahim Kanalan, BWK’da bu yıl Eylül ayından bu yana, diğer şeylerin yanı sıra ofis iletişimi, kent ve toplum politikasının yanı sıra Almanca ve İngilizce alanlarında eğitim almaya başlayan gençlere başarılar diledi. Katılımcıların önemli bir bölümünün gelecekte polis olmak için eğitim almak istediğini gözlemlediğini belirten Müsteşar Kanalan, “Polis, Berlin kent toplumunu daha iyi temsil etmesinin yanı sıra, biz yargı mensuplarının da uzun süredir üzerinde çalıştığımız konuları hayata geçirme konusunda iyi bir iş çıkarmıştır. Hepinize şimdiden sonsuz başarılar diliyorum” dedi.

 

Wrobel, “İyi eğitim veriyoruz.”

Berlin Emniyet Teşkilatı adına konuşan Wrobel, BWK’nin iyi bir iş çıkarabileceğine inanarak burada çalışan herkesin bunu yürekten ve ruhla yaptığını belirtirken, kendilerine teşekkür etti. Wrobel,  “Ben buradan başarı ile çıkan ve bize gelen kursiyerlerimize çok iyi bir eğitim imkanı sunduğumuzu                ve buna büyük önem veren Polis Akademimizi anlatmaya geldim. Kursiyerlerimize gerçekten çok iyi  bir eğitim veriyoruz. Bu o kadar inanılmaz derecede önemli ki, genç polis memurları olarak zaten yanlarında bir şeyler getiriyorlar. Ne yazık ki, çoğu zaman birçok okulda eğitim ihtiyaç duyduğumuz şekilde verilmiyor. Bu nedenle eğitim kurumu aracılığıyla atılan bu adım inanılmaz derecede önemli. Bugün buraya sadece Polis Akademisi için değil, aynı zamanda polis memuru olmak isteyen herkesle birlikte polis memurluğu mesleği için de biraz tanıtım yapmak için gönderildim. Polis memurluğu mesleğiyle ilgilenen herkes için geldim, çünkü gerçekten sizlere sunacak çok şeyimiz var. Bir işveren olarak herkes için cazip olmayabiliriz, ama gerçekten görülmeye değer bir eğitimimiz var. Yeni işe başlayanlarımız için barınma açısından da iyi bir teklifim var. Harika bir lojman inşa ettik, ucuza yaşayabileceğiniz 168 dairemiz var, ehliyetinizi sübvanse ediyoruz ve her şeyden önce size harika bir   iş sunuyoruz” şeklinde konuştu.

 

 Nihat Sorgeç, “Biz bu insanları topluma kazandırmak istiyoruz.”

Toplantı sonrası kısa bir söyleşi yaptığım BWK Müdürü Nihat  Sorgeç, “Biz BWK olarak göçmen kökenli insanların topluma tamamıyla iştirak etmesi ve bu toplumun bir parçası olduğunu hissetmesi için eğitim yapması ve kendilerini göstermeleri gerektiğine inanıyoruz. Biz bu insanları topluma kazandırmak istiyoruz. Bu konuda yaklaşık 25 yıldır çok sayıda proje üretip, onların bu topluma iştirak edebilmeleri için neler yapılması gerektiğini anlatan türlü türlü çalışmalar yaptık, projeler üretip, çalışma gurupları kurduk. Bu guruplarda özellikle yabancı kökenli gençlerin önünü kesen, onlara fren olan engelleri ortadan kaldırmak için yaptığımız bu projeleri sonunda kabul ettirdik ve bu projenin kabul edilişinden 13-14 yıl sonra bunun ne kadar faydalı olduğunu ispat etmiş olduk.

 

Son yıllarda anlaşıldı ki göçmenler toplum dışında tutulamaz, Almanya’nın buna ihtiyacı var. Onların artık dışarda olmasına hepimizin karşı olması lazım. Bu, Almanya’nın ekonomisi ve geleceği için büyük bir zenginlik ve bir ihtiyaçtır. Ancak hala iş piyasasında yabancı kökenli gençlere yönelik bir ön yargı var. Bunun azalması için devletin her tarafında yabancı kökenli, ismi yabancı olan, görüntüsü Alman olmayan insanların görünmesi lazım. Göçmen kökenlilerin her yerde görünür hale gelmesi gerekir. Üst, orta ve alt düzeyde yabancı kökenli gençlerin de  görev alması ve çalışması lazım. Gördüğünüz gibi bu toplantıya katılan Berlin Eyalet Adalet Senatörlüğü Müsteşarı Türk kökenli ve bir hukuk profesörü arkadaşla tanıştık. Onlarda nitekim yabancı kökenli bir müsteşarı yanlarına almışlar. Ben buna çok sevindim ve çok duygulandım. Bugün buradaki gençlerimizin samimi bir şekilde BWK’nın onları nasıl yönlendirdiği, onları nasıl motive ettiğini anlatmaları da beni çok duygulandırdı.” açıklamasında bulundu.

ha-ber.com/Hüseyin İşlek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.