SEÇİMLERDE 2+2=4 EDER Mİ?

ABONE OL
13:52 - 02/02/2023 13:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Matematik yaşamın her alanında geçerli bir bilim. Ancak hesabı doğru yaparsan, denklemi gerçeklere uygun kurarsan doğru sonuçlar alırsın.

Zaman zaman seçimlerde güç kazanmak için partiler arasında ittifaklar yapılır. Kimi kez bu ittifaklar, beklenenden başarılı olur. Yani 2+2=5 eder. Kimi zaman da başarısızlık söz konusudur. Yani 2+2=3 eder. Seçimin gerçekleri, matematiğin işlem gücünü zorlar, kişiyi yanıltır. Bu nedenle ittifak yaparken doğru izlenceler oluşturulmalı. Ayrıca halkın gereksinmelerine yanıt verip vermediği ölçülüp tartılmalı.

20 Ekim 1991 Genel Seçimlerinde ittifaklar konusunda ilginç veriler söz konusu. Necmettin Erbakan’ın Refah Partisi ile Alparslan Türkeş’in Milliyetçi Çalışma Partisi önceki seçimlerde seçim barajının aşamamıştı. Ancak iki partinin oyları, her seçimde artmaktaydı. TBMM’ye girmek için RP, MÇP ve Aykut Edibali’nin IDP’si ittifak kurdular. Böylece 1991 seçiminde ittifak sayesinde %16,87 oranında oy alarak bu üç parti de TBMM’ye girdi. Bir önceki seçimde bu üç partinin aldıkları oy oranlarının toplamına bakıldığında başarı çok büyüktü. Üç partinin de ortak paydası milliyetçi-muhafazakârlıktı. Ortak yönlerin güçlü olması, başarıyı getiren asıl etken.

1991 Genel Seçimlerinde ikinci ittifak, SHP ile HEP arasında yapıldı. İki yıl önce yapılan yerel seçimlerde SHP, il genel meclisinde %28,71 oy oranıyla birinci parti olmuştu. Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere otuz dokuz ilin belediye başkanlığını kazandı Erdal İnönü liderliğindeki parti.

Bölücü örgüt PKK’nın siyasal uzantısı olan HEP, bir türlü seçim barajına yaklaşamıyordu. HEP’i TBMM’ye sokmak için SHP harekete geçti. HEP’li adaylar, SHP listelerine girdi. İki yıl önceki yerel seçimlerde birinci olan SHP, 1991 seçimlerinde DYP ve ANAP’ın ardından %20.75 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı. SHP’nin HEP’le yaptığı ittifak halk tarafından onaylanmadı ve büyük bir yenilgi yaşandı. Bunda az da olsa belediyelerdeki başarısızlıkların payı vardı. Ancak yenilginin asıl nedeni, bölücü örgütün siyasal uzantısıyla yapılan işbirliğiydi. Bu durumu daha iyi açıklamak için bu seçimde SHP, Artvin’den Kocaeli’ye dek uzanan Karadeniz sahil şeridinde milletvekili çıkaramadı. Özellikle geleneksel olarak CHP’nin kaleleri, oy depoları olan Karadeniz ve İç Anadolu illeri bir daha kazanılmamak üzere yitirilmişti.

2023 Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimleri için altılı masa kuruldu. Bu ittifakın öncüsü CHP… Masada oturan partilerin ortak paydası, tarihsel olarak yok! Ortak bir izlence oluşturulmamış. Ülke sorunlarına çözüm önerileri hazırlanmamış. Bölücü örgütün siyasal uzantısı HDP ile dirsek teması söz konusu. Neredeyse onun izlencesi, görüşleri egemen altılı masaya.

Altılı masaya oturan partiler, ellerine kâğıt kalem almış hesap yapmaktalar. Partilerin sormacalarda çıkan oy oranlarını toplayıp çıkarmaktalar. Böylece kendilerini umutlandıran rakamlara ulaşmaktalar. Oysa yaşam rakamlardan ibaret değil. Bazı ittifakların getirisi olduğu gibi, götürüsü de olur. Bunu düşünmüyorlar bile. Sanki partilere oy veren seçmenler kurşun asker… Liderler “Oy ver!” diyecekler, onlar da mührü basacaklar onların dediği yere.

Sözüm, tüm siyasetçileredir. Seçmen sizin kurşun askeriniz değil. Siz, istediniz diye istemediği bir ittifaka, partiye oy vermez. Her kişinin kendine göre bir usu, görüşü, nedenleri ve değerlendirmesi vardır. Belki her şeyi yapabilirsiniz, ancak insan aklına gem vuramazsınız.

Siyasetçiler tarihten ders çıkarmalı, özelikle de CHP. 2019 seçim sarhoşluğu ayaklarınızı yerden kesmesin. 1989 yerel seçimlerinde kazanılan utkuyla ardından gelen 1991 hezimetini unutmamak gerek.

Adil Hacıömeroğlu

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.