DOLAR

32,6021

0.39%
EURO

34,8276

0.24%
ALTIN(gr)

2.490,06

0,24%
BİST 100

9465.52

0,24%
Seçim Kanunu Kabul Edildi

Seçim Kanunu Kabul Edildi

ABONE OL
22:39 - 31/03/2022 22:39
Seçim Kanunu Kabul Edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

AKP ve MHP’nin bir buçuk yıldan fazla süredir üzerinde çalıştıkları seçim kanununda değişiklik teklifi TBMM’de kabul edildi. 12 Eylül darbesi sonrası yapılan değişiklikle yüzde 10 olarak belirlenen seçim barajı, 39 yıl sonra teklifle yeniden yüzde 7’ye indiriliyor. Teklifin yasalaşmasının erken seçim olasılığını azaltması bekleniyor.

AKP ve MHP milletvekillerinin 14 Mart’ta ortaklaşa sunduğu teklifte yer alan değişikliklerden biri de seçim çevrelerinde milletvekili dağılımı hakkında. 2018’de yapılan düzenlemeyle, milletvekili paylaşımı ittifakın aldığı oy üzerinden yapılıyordu. Gelecek seçimlerin en erken bir yıl sonra yapılması halindeyse, partilerin aldığı oylar artık milletvekili sayısını belirleyecek.

TBMM’de parti grubu oluşturulmasını sağlamak için siyasi partiler arasında milletvekili transferlerini engellemek amacıyla, seçime katılma şartları arasından “TBMM’de parti grubu olması” şartının kaldırılması da öngörülüyor.

Teklifin iktidar grubunun meclisteki çoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda yasalaşması bekleniyordu. Reuters haber ajansına göre teklifin geçmesiyle destek oranı son yılların en düşük seviyesine inen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, erken seçim çağrılarını erteleyebilir.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinin 2023 yılının Haziran ayında yapılması planlanıyor. AKP ve MHP seçimlerin bu tarihten önce yapılmayacağını sık sık yineledi.

Ancak teklifin geçmesinden önce bazı uzmanlar, ekonomik kriz, düşük faiz oranları nedeniyle artan enflasyon ve Ukrayna savaşı arasında Erdoğan’ın anketlerdeki düşüş kötüleşmeden önce seçimleri yapmayı isteyebileceği görüşündeydi.

Son olarak Şubat ayında DEVA Partisi, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’nden oluşan altı muhalefet partisi biraraya gelerek Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduklarını açıklamıştı.

Uzmanlar barajın düşürülmesinin muhalefeti bölmeyi ve daha küçük partileri, muhalefet ittifakından ayrılmaya teşvik ederek iktidar partilerinin daha fazla sandalye kazanmasını sağlamayı amaçladığını söylüyor.

Reuters’a göre AKP’ye destek 2018’deki yüzde 42,6 seviyesinden yüzde 31’e düştü. Son anketler MHP’ye desteğin de yüzde 11,1’den yüzde 7’ye düştüğünü gösteriyor.

VOA tarafından geçilen Seçim Kanunu Kabul Edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Seçim Kanunu Kabul Edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Seçim Kanunu Kabul Edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.