“Salgın 150 Milyon Kişiyi Sefalete Sürükleyebilir”

“Salgın 150 Milyon Kişiyi Sefalete Sürükleyebilir”

ABONE OL
22:48 - 08/10/2020 22:48
“Salgın 150 Milyon Kişiyi Sefalete Sürükleyebilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

”Corona virüsü salgını 2021 yılına kadar 150 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa sürükleyebilir.” Uyarı Dünya Bankası’nın yayımladığı raporda yer alıyor. Yoksulluk ve Paylaşılan Refah Raporu iki yılda bir yayımlanıyor ve 20 yılı aşkın süredir ilk kez yoksulluğun küresel çapta artmasının beklendiği vurgulandı.

Güney Afrika’nın yoksul bölgelerinden Pretorya’ya Dünya Gıda Programı tarafından gönderilen erzaklar.

Aşırı yoksul tanımında hangi gelir grubu yer alıyor? ​

Salgının 88 ila 115 milyon kişiyi aşırı yoksulluğa itebileceği belirtilen rapora göre ekonomik daralmanın boyutlarına bağlı olarak bu sayı 2021’e kadar 150 milyona yükselebilir. Dünya Bankası’na göre günde 1,9 dolardan (yaklaşık 15 TL) az parayla yaşamak zorunda kalanlar aşırı yoksul olarak tanımlanıyor. Bu da 2020’de dünya nüfusunun yüzde 9,1’i ila yüzde 9,4’ünün aşırı yoksulluğa sürükleneceği anlamına geliyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti gıda konusunda dış yardıma muhtaç ülkelerden

Oysa Dünya Bankası salgın öncesinde dünyada yoksulluk oranının bu yıl yüzde 7,9’a düşmesini bekliyordu.

Dünya Bankası Başkanı: “Corona sonrası farklı bir ekonomiye hazırlanın”

Dünya Bankası Başkanı David Malpass’in rapora ilişkin yaptığı açıklamada pandemi ve küresel gerilemenin dünya nüfusunun 1,4’ünden fazlasının aşırı yoksulluğa sürüklenmesine neden olabileceğini belirtti. Malpass, bu seyri tersine çevirmek için ülkelerin yeni iş ve sektörleri sermaye, işgücü, vasıf ve yeniliklerle destekleyerek, Corona sonrası farklı bir ekonomiye hazırlanmaları gerektiğini ifade etti.

“Yoksullaşan her 10 kişiden 8’i orta gelirli ülkelerden”

Raporda yeni yoksulların çoğunun hali hazırda yüksek yoksulluk oranına sahip ülkelerde yaşadığı da belirtiliyor. Orta gelirli bazı ülkelerde ise ciddi sayıda kişinin yoksulluk sınırının altına düşeceği bildiriliyor. Yoksul kategorisine girecek kişilerin yüzde 82’sinin orta gelirli ülkelerde yaşayan insanlar olabileceğine işaret ediliyor. Yani yoksulluk sınırı altına giren her 10 kişiden 8’inin orta gelirli ülkelerde yaşayanlar arasında olacağı vurgulanıyor.

Orta gelirli ülkeler kategorisinde yer alan Peru ekonomisi salgından büyük darbe aldı.

Sadece kırsal değil şehirlerde yaşayanlar da yoksullaşacak

2030’a kadar küresel yoksulluk oranının yaklaşık yüzde 7 olarak tahmin edildiği raporda, yoksullaşmanın genelde kırsal kesimde yaşayan kişileri etkilerken, salgınların, çatışma ve iklim değişikliğinin etkisiyle gelen gelir kaybının şehirlerde yaşayan çok sayıda insanı da yoksullaştıracağı belirtiliyor.

Hindistan Corona virüsü vaka sayısı 6 milyonu aştı.

Dünyada 20 yıldır ilk kez yoksullukta küresel artış

Yoksulluk verileri Corona salgını sonrası oluşan yeni tablodan önce de yavaş bir ilerleme seyrindeydi. 2015 ile 2017 yılları arasında dünyada 52 milyon kişi yoksulluk sınırından kurtulsa da, yıllık düzelme oranı yüzde 0,5’in altında kalmıştı. 1990 ile 2015 arasında küresel yolsullukta düzelme yıllık yüzde 1 oranında gerçekleşiyordu. Son 20 yılın ilk artışı 2017 yılında yaşanan küresel mali krizle körüklendi.

Dünya Bankası’nın yoksulluk sınırı, düşük ve orta gelirli ülkelerde günlük harcama 3,20 (yaklaşık 25 TL ) yüksek orta gelirli ülkelerde 5,50 (yaklaşık 44 TL) dolar olarak belirtiliyor.

En yoksullar en sert etkilenecek

Dünya Bankası raporunda ‘paylaşılan refah’, yani bir ülke nüfusunun en yoksul yüzde 40’ının gelirindeki artış da Corona salgınından darbe almış görünüyor. Küresel paylaşılan refahın 2019-2021 yılları arasında durgunlaşacağı, hatta daralacağı tahmin ediliyor. Ancak pandeminin ekonomik faaliyetlerde yarattığı yavaşlama etkisinin en yoksul kesimde sert şekilde yaşanacağı öngörülüyor. Bu durumun tersine dönmesi için gerekli ekonomik ve siyasi adımlar atılmazsa salgının çok daha büyük gelir eşitsizliği dalgaları yaratarak zaten zor durumda olan grupları gelecekteki şoklara karşı savunmasız hale getirebileceği vurgulanıyor.

İklim değişikliği ve çatışmalar gibi tehditlerin gölgesindeki yoksul bölgelerde salgının orantısız etkilerine dikkat çekilen raporda, yoksulluğun azalması için ve yıllarca kaydedilen ilerlemenin yok olmaması için kolektif eylem çağrısında bulunuluyor.

VOA tarafından geçilen “Salgın 150 Milyon Kişiyi Sefalete Sürükleyebilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Salgın 150 Milyon Kişiyi Sefalete Sürükleyebilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Salgın 150 Milyon Kişiyi Sefalete Sürükleyebilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.