Rusya’dan ABD ile Mahkum Takasına Yeşil Işık

Rusya’dan ABD ile Mahkum Takasına Yeşil Işık

ABONE OL
20:25 - 05/08/2022 20:25
Rusya’dan ABD ile Mahkum Takasına Yeşil Işık
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerikalı basketbolcu Brittney Griner’ın uyuşturucu madde bulundurma suçundan dün Moskova’da 9 yıl hapis cezasına çarptırılmasından sonra bugün açıklama yaptı.

Lavrov, Rusya’nın ABD ile kapalı kapılar ardında mahkum takası konusunu ele almaya hazır olduğunu söyledi.

Lavrov, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’ın olası mahkum takasını ele almak için kullanılması gereken diplomatik kanal konusunda daha önce anlaştıklarını söyledi.

Lavrov, Güneydoğu Asya Birliği Ülkeleri (ASEAN) toplantılarına katılmak üzere gittiği Kamboçya’da yaptığı açıklamada, “Bu meseleyi görüşmeye hazırız” dedi; ancak görüşmelerin Cumhurbaşkanı Putin ve Başkan Biden’ın üzerinde anlaştığı kanal çerçevesinde yapılması şartını gündeme getirdi.

Lavrov, “Eğer Amerikalılar bir kez daha kamu diplomasisine başvurmaya karar verirse bu onların bileceği iş, hatta bu onların sorunu da diyebilirim” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un kurulu diplomatik kanallar üzerinden Moskova’yla iletişime geçmek için hazır olduğunu söyledi ve 9 yıllık hapis cezasının Griner’a yapılan haksızlıkları daha da arttırdığını söyledi.

“Megafon diplomasisi” uyarısı

Mahkum takası konusunda sessiz kalan Kremlin, meselenin medyada ele alınması durumunda takasın hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini vurguluyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Amerikalılar bu hatayı zaten yaptı; bu meseleleri çözmek için birdenbire megafon diplomasisine başvurmaya karar verdiler. Bu meseleler böyle çözülmez” dedi.
Peskov, Rus yargısının Griner’a verdiği hapis cezası kararı hakkında yorum yapmayı reddetti. Griner’ın affedilmesi olasılığı bulunup bulunmadığı sorusuna, af sürecinin Rus yasalarınca belirlendiğini söyledi.

Griner hakkında Başkan Joe Biden’ın “kabul edilemez” olarak nitelediği hüküm, 31 yaşındaki basketbol yıldızı ile ABD’de 25 yıl hapis cezasını çeken Rus silah kaçakçısı Rus Viktor Bout’u kapsayan bir takasın önünü açabilir.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Griner’ın Rusya’da 9 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından, ABD’nin Rusya’ya ciddi bir teklifte bulunduğunu söyledi.

Teklifi kabul etmeleri çağrısı yapan Kirby, “Teklifi haftalar önce, ilk yaptığımızda kabul etmeleri lazımdı” şeklinde konuştu.

Kirby, ABD’nin Rusya’ya önerdiği teklifin ayrıntılarını açıklamadı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynakların Reuters haber ajansına verdikleri bilgiye göre Washington, Amerika’da tutuklu olan Rus silah kaçakçıcı Viktor Bout’a karşılık Griner ve Paul Wheelan’ın serbest bırakılması teklifinde bulunmuştu.

Reuters’a bilgi veren bir kaynağa göre Rusya, tutuklu takasına Almanya’da tutuklu olan Vadim Krasikov’u da dahil etmeye çalışmıştı.

2019 yılında Berlin’de Çeçen savaşçı Zelimham Khangoşvili’yi öldürmek suçundan Aralık ayında hüküm giyen Krasikov, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

VOA tarafından geçilen Rusya’dan ABD ile Mahkum Takasına Yeşil Işık haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rusya’dan ABD ile Mahkum Takasına Yeşil Işık haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rusya’dan ABD ile Mahkum Takasına Yeşil Işık haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.