DOLAR

32,5038

0.08%
EURO

34,7826

-0.12%
ALTIN(gr)

2.496,26

0,50%
BİST 100

9693.46

0,50%
Rus tüketici de domatesi pahalı alıyor

Rus tüketici de domatesi pahalı alıyor

ABONE OL
23:13 - 27/02/2021 23:13
Rus tüketici de domatesi pahalı alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, kota nedeniyle Rus tüketicinin domatesi pahalı aldığını belirterek, Rusya’nın domatese konduğu  kotanın tamamen kaldırmasını istedi.

Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Mümessili Aydar Gashigullin ve Antalya Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Alexander Ryumkov, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’I ziyaret etti. Görüşmede Rusya’nın Türk domatesine koyduğu kota ile ticari ilişkiler ele alındı.

Rusya’nın Türkiye için olduğu kadar Antalya için de önemli bir ticaret partneri olduğunu belirten ATB başkanı Çandır, iki dost ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi. Çandır şunları kaydetti

‘’Serada en önemli pazarımız olan Rusya’nın son dönemde üretici ve ihracatçıyı üzdü. Antalya’nın Rusya’ya özellikle domates ve çiçek ihracatında sorunlar yaşandı. Kış döneminde Antalya domatesinin Rusya’ya ihracatı önemlidir.  Domatese uygulanan kota ticaretin önündeki en büyük engel. Kotalarla ticaretimizi geliştiremeyiz. Kotanın tamamen kaldırılmasından yanayız. Ülkeler kendi üreticisini korumak için üretimin yoğun olduğu dönemlerde gümrük vergisini devreye sokabilir. İki dost ülkenin ticaretinin önündeki engeller kaldırılmalı. Rusya, Antalya ve İzmir’den yapılan domates ihracatını zararlı nedeniyle tamamen yasakladı.’’

Rusların damak tadına layık ürünleri sunmak istediklerini ifade eden Ali Çandır, ‘’Ama yasaklarla, kotalarla bu engelleniyor. Rus tüketici de domatesi pahalıya alıyor bu da enflasyonu tetikliyor’’ dedi.

Domates meselesi Bakanların çözebileceği bir konu

Rusya Federasyonu Ticaret Mümessili Aydar Gashigullin de, iki dost ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi istediklerini söyledi. İki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılması için çalıştıklarını ifade eden Gashigullin, şöyle devam etti.

‘’Turizm ve müteahhitlik alanında Türkiye ile ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Domateste uygulanan kotanın Rusya’da kurulan seralardaki domates üretimi nedeniyle konulmuş olabilir. Domates meselesi Bakanların çözebileceği bir konu. Biz de ilgili yerlere sizin talep ve görüşlerinizi mutlaka ileteceğiz. Bu konular ikili görüşmelerle çözüme kavuşturulabilir.’’

Aydar Gashigullin, iki ülke arasında iletişim kanallarının geliştirilmesi için kültürel etkinliklerden, fuarlara birlikte organizasyonlar yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Başkan Çandır, Rus konuklarını Yöresel Ürünler Fuarına davet ederek ATB’nin 100.Yıl kitabını takdim etti.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.