“Rus Petrolü Piyasalara Ulaşamayabilir”

“Rus Petrolü Piyasalara Ulaşamayabilir”

ABONE OL
21:57 - 16/03/2022 21:57
“Rus Petrolü Piyasalara Ulaşamayabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Uluslararası Enerji Dairesi (IEA), Çarşamba günkü açıklamasında, Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkisinin hissedilmeye başlanması ve alıcıların beklemeye geçmesiyle günde 3 milyon varil Rus petrolü ve petrol ürünlerinin Nisan ayı başından itibaren piyasalara erişemeyebileceği uyarısında bulundu.

Merkezi Paris’te bulunan IEA, emtia fiyatlarındaki yükselmenin ve Rusya’ya yönelik yaptırımların, “küresel ekonomik büyümeyi baskılamasının” ve enflasyonu etkilemesinin beklendiğini kaydetti. IEA, petrol piyasasındaki belirsizlik ve arz noksanlığı açısından karanlık bir tablo ortaya koydu.

IEA’nın petrol piyasasına ilişkin ilk aylık raporu, Rusya hariç çoğu sanayileşmiş 31 ülkeyi içeriyor. Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgali sonrasında Brent petrolün varil başına fiyatı kısa süreliğine 140 dolara yaklaşmıştı.

IEA, aylık raporunda, “Rus petrolünün toplam ihracatında günde 2 milyon 500 bin varil azalma görüyoruz. Bunun günde bir buçuk milyon varili ham petrol, bir milyon varili petrol ürünleri” dedi.

Buna ek olarak IEA, Rus iç piyasasında da petrol ürünelerine olan talebin azalacağı öngörüsünde bulundu.

Rusya günde 7 ila 8 milyon varil ham petrol ve petrol ürünleri ihraç ediyor.

IEA, küresel petrol talebini de 2022’nin ikinci çeyreğinden dördüncü çeyreğine kadar günde 1 milyon 300 bin varil azalttı. Daire, tüm yıl için tahminini günde 950 bin varil azaltarak, 2 milyon 100 bin varile indirdi.

Bu tahminler, petrole olan talebin üç yıl üst üste pandemi öncesi seviyenin altında seyredeceği anlamına geliyor. Daire, 2022 yılında petrole olan talebin pandemi öncesi seviyeye erişeceğini tahmin etmişti.

Ukrayna krizi, petrol üretimi kapasitesindeki düşüşü daha da hızlandırdı. OPEC+ üreticilerinin başında gelen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin üretimi tam kapasiteye çıkarmaması nedeniyle IEA, Amerika, Kanada ve diğer ülkelerin yapacağı üretimin küresel arz noksanlığını telafi etmesini beklemiyor.

IEA’ya göre küresel piyasalara, 2022’nin ikinci çeyreğinde günde 700 bin varil daha az petrol sürülecek.

Ocak ayında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkelerinin petrol rezervi seviyesi, 2014 yılı Nisan ayından beri en düşük seviyeye geriledi.

VOA tarafından geçilen “Rus Petrolü Piyasalara Ulaşamayabilir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Rus Petrolü Piyasalara Ulaşamayabilir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Rus Petrolü Piyasalara Ulaşamayabilir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.