Rus muhalif lider Navalni Kutup Bölgesi’nde bir hapishaneye götürüldü

Rus muhalif lider Navalni Kutup Bölgesi’nde bir hapishaneye götürüldü

ABONE OL
23:31 - 25/12/2023 23:31
Rus muhalif lider Navalni Kutup Bölgesi’nde bir hapishaneye götürüldü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Tutuklu bulunan Rus muhalefetinin önde gelen ismi Aleksey Navalni’nin Rusya’nın kuzeyindeki Kutup Bölgesi’nde bir hapishaneye nakledildiği bildirildi. Navalni ile iletişim iki haftadan uzun süre önce kesilmişti.

Sözcüsü Kira Yarmiş, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Navalni’nin Yamal-Nenets bölgesindeki Kharp’ta bulunan ve “Kutup Kurdu” olarak anılan IK-3 hapishanesinde bulunduğunun saptandığını söyledi.

Yarmiş, avukatının Navalni ile Pazartesi günü görüşebildiğini ve Navalni’nin “iyi” olduğunu belirtti.

En ağır suçlardan hüküm giyen tutukluların bulunduğu hapishane, Moskova’nın 1900 kilometre kuzeydoğusunda ve Kutup Halkası’nın 60 kilometre içinde yer alıyor.

Kış şartlarının çok ağır olduğu bilinen bölgede önümüzdeki hafta hava sıcaklığının eksi 28 dereceye düşmesi bekleniyor.

Moskovski Komsolmolets gazetesine göre IK-3 hapishanesi, Sovyetler Birliği döneminin GULAG sistemi içinde 1960 yılında inşa edilmişti.

Navalni’nin danışmanlarından Leonid Volkov, hapishanedeki tutuklularla iletişimin zor olduğunu kaydetti.

47 yaşındaki Navalni’nin bir süredir Rus hapishane sistemi içinde şartların en ağır olduğu bir “özel rejim kolonisine” nakledilmesini bekleyen yakın çevresi, muhalif liderin 6 Aralık’tan beri avukatları tarafından görülemediğini kaydetmiş ve akıbeti hakkında kaygı duyulduğunu ifade etmişti.

Navalni’nin avukatlarından Ivan Jdanov, “Aleksey’in akıbetinden endişelenen ve durum hakkında yazmaktan hiç yorulmayan destekçilerimize, aktivistlere, gazetecilere ve medyaya çok teşekkürler” dedi.

Avukat Ivan Jdanov, destekçilerinin Navalni’nin nerede olduğu hakkında bilgi edinmek için 618 dilekçe gönderdiğini de ekledi.

Rusya’nın Kuzey Kutup Bölgesi’ndeki hapishaneye nakledilmeden önce Moskova’nın 235 kilometre doğusundaki bir başka hapishanede tutulan Navalni, Rus siyasi elit tabakasına bir tehdit olarak algılandığı için hapsedildiğini söylüyor. Navalni, tutuklu olduğu için seçimlere giremiyor.

Batı’da yapılan laboratuvar testlerinin zehirlenme girişimine maruz kaldığını ortaya koyduğu Navalni, 2021 yılında, tedavi gördüğü Almanya’dan kendi isteğiyle Rusya’ya dönmüş ve muhaliflerin takdirini toplamıştı.

Navalni, 2020 yılı Ağustos ayında Sibirya’da zehirlendiğini söylemiş, Kremlin ise Navalni’yi öldürme girişiminde bulunduğu iddiasını reddederek, kendisine sinir sistemini etkileyen bir zehir verildiği iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt olmadığını kaydetmişti.

Destekçileri, Navalni’nin bir gün hapishaneden çıkarak Rusya’nın lideri olacağına inanıyor. Ancak Navalni’nin Rusya içinde ne kadar popüler olduğu bilinmiyor.

Rus makamları, Navalni ve destekçilerinin ABD Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) ile bağlantılı olan ve Rusya’yı istikrarsızlaştırmaya çalışan aşırılık yanlıları olarak tanımlıyor.

Navalni’nin Rusya’da başlattığı hareketin yasaklanması, çok sayıda destekçisinin yurtdışına kaçmasına neden olmuştu.

Navalni, geçen ay bulunduğu hapishanedeki tutukluların ağız ve diş sağlığının çok kötü durumda olduğunu kaydetmiş ve bundan “Kötü beslenme, katı gıda yoksunluğu, (en ucuz olan) aşırı tatlı yiyecekler, aşırı demli çay, sigara tüketimi ve diş bakımı hizmetlerinden tamamen yoksun olmalarının” sorumlu olduğunu söylemişti.

VOA tarafından geçilen Rus muhalif lider Navalni Kutup Bölgesi’nde bir hapishaneye götürüldü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus muhalif lider Navalni Kutup Bölgesi’nde bir hapishaneye götürüldü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus muhalif lider Navalni Kutup Bölgesi’nde bir hapishaneye götürüldü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.