Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi?

Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi?

ABONE OL
23:11 - 03/02/2023 23:11
Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rus Maliye Bakanlığı verileri, Rusya’nın en kazançlı ihracat kalemleri olan petrol ve doğalgaz gelirlerinin, Batı’nın yaptırımları nedeniyle Ocak ayında 2020 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Enerji satışlarından elde edilen aylık vergi ve gümrük geliri bir yılda yüzde 46 düştü. Bu rakam, küresel gösterge petrolü LCOc1’in fiyatı az değişirken, Ural petrolü URL-E’nin ortalama aylık fiyatındaki yüzde 42’lik düşüşü yansıtıyor.

Moskova, harcamalarını finanse etmek için petrol ve doğalgaz gelirine bağımlı. Geçen yıl bu gelir yaklaşık 165 milyar dolardı (11,6 trilyon ruble). Rusya, son olarak Ukrayna işgalinden kaynaklanan borç açığını kapatmak için uluslararası döviz rezervlerini satmak zorunda kaldı.

Ocak ayında bu rakam 6,05 milyar dolardı (425,5 milyar ruble).

Rus Maliye Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, petrol ve doğalgaz gelirlerindeki düşüşü telafi etmek için önümüzdeki ay boyunca günlük döviz satışlarını neredeyse üçe katlayarak günde 130 milyon dolara (8,9 milyar ruble) çıkaracağını söyledi.

Promsvyazbank uzmanları, Moskova borç açığını kapatmaya çalışırken bu satışların Mart ayında yaklaşık ikiye katlanabileceğini söylüyor.

Eskiden Rusya’nın temel enerji piyasasını oluşturan Batı, Ukrayna işgaline Rusya’ya üçüncü ülkelere satışları da kısıtlayan ve daha da artması beklenen benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulayarak karşılık verdi.

AB’nin Rus Petrolüne Ambargosu Başladı

Brüksel, Rusya’nın Avrupa Birliği’ne (AB) ham petrol satışlarının yüzde 90’ını oluşturan deniz yoluyla ithalatı engelledi ve AB üyeleri Rusya Ukrayna’yı işgal etmeden önce ithalatlarında Rus gazının payını yüzde 40’tan yüzde 15’in altına düşürdü.

Pazar günü dizel ve jet yakıtı dahil Rus rafine petrol ürünlerinin satın alınmasını önleyecek AB ambargosu yürürlüğe girecek. Bunun Moskova’ya ham petrol ambargosundan daha fazla zarar verebileceği sanılıyor. Anlaşmaya varılması halinde fiyat tavanı uygulamaları üçüncü ülkelere satışları daha da azaltabilir.

G-7 ülkelerinin dayattığı varil başına 60 dolarlık üst sınır dahil uluslararası kısıtlamalar, daha önce Brent’e benzer bir fiyattan işlem gören Rusya’nın Ural petrolünün şimdi ağır bir indirimle satıldığını gösteriyor.

AB Rus Petrolüne 60 Dolarlık Tavan Fiyatta Anlaştı

Maliye Bakanlığı, 2022 yılında Ocak ayındaki ortalama fiyatın yüzde 42 düşüşle varil başına 49,48 dolar olduğunu söyledi.

Moskova Kredi Bankası uzmanları, önümüzdeki aylarda Rus petrol fiyatları toparlanmadığı takdirde, bütçe açığının bu yıl 78 milyar dolara (5,5 trilyon ruble) ulaşabileceğini ve bunun GSYİH’nın yüzde 3,8’ine eşdeğer olduğunu söyledi.

Rusya’nın 2023 bütçesinde, GSYİH’nın yüzde 2’si kadar bir açık öngörülüyor. Açığın beklenenden daha fazla büyümesi, daha fazla döviz satışına, harcamaların kısılmasına, daha fazla borçlanmaya veya vergilerin arttırılmasına yol açabilir.

Rusya’nın Kommersant gazetesi bugün, Kremlin’in bütçe açığının bir kısmını kapatmak için petrol ve doğalgaz şirketlerine uygulanan vergileri hesaplama yöntemini değiştirmeye çalıştığını yazdı.

Bugün Brent petrol yaklaşık 82 dolardan ve Ural petrolü yaklaşık 53,60 dolardan işlem gördü.

VOA tarafından geçilen Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Rus Ekonomisi Yaptırımlardan Nasıl Etkilendi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.