Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor

Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor

ABONE OL
13:29 - 15/03/2024 13:29
Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Rusya’da, Vladimir Putin’in koltuğunu altı yıl daha korumasına kesin gözüyle bakılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi başladı.

Halk, Pazar gününe kadar oy kullanabilecek. Ülkede 2018’deki son cumhurbaşkanlığı seçimine katılım oranı yüzde 68 olmuştu.

İşgal altındaki Ukrayna’nın Rusya tarafından “yeni bölgeler” olarak adlandırılan kesimlerinde de sandıklar kuruldu.

Seçimde Putin’in üç rakibi var. Ancak bu isimler, Rus liderin politikalarını alenen destekleyen göstermelik adaylar.

Oy pusulasında Putin’le birlikte yer alan Nikolai Kharitonov, Komünist Parti’yi temsil ediyor. Diğer iki aday ise milliyetçi LDPR’den Leonid Slutsky ve liberal, iş dünyası yanlısı bir parti olan New People’dan Vladislav Davankov.

Farklı siyasi duruşlarına rağmen üç aday da Kremlin’in politikalarını destekliyor ve hiçbirinin iktidara karşı şansı bulunmuyor.

Putin’e destek yüksek

Ukrayna’da devam savaşın gölgesinde yapılan seçimde, ülkenin 24 yıllık lideri Vladimir Putin’e destek yüksek.

Reuters’a konuşan 46 yaşındaki Lyudmila Petrova isimli seçmen, “Putin’i destekliyorum ve elbette ona oy vereceğim” diyor ve “Putin, dizlerinin üzerine çökmüş ülkeyi ayağa kaldırdı. Rusya Batı’yı ve Ukrayna’yı yenecektir. Rusya’yı asla yenemezsiniz” diye ekliyor.

Batı 71 yaşındaki Putin’i “çılgın bir lider” olarak tanımlasa da, ülkede yapılan kamuoyu yoklamaları Rusya-Ukrayna savaşının Putin’in popülaritesini pekiştirdiğine işaret ediyor.

Kremlin’e yakın bir kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, “Putin’in rakibi yok. O tamamen farklı bir seviyede. Batı, yaptırımları ve Rusya’yı karalamasıyla Rus elitinin ve nüfusun büyük bir bölümünün Putin etrafında birleşmesine yardımcı olarak çok ciddi bir hata yaptı” diyor.

Bir başka üst düzey Rus kaynak ise, Putin’in liderlik başarısında sağlam fiziği ve iyi sağlığının da etkili olduğuna ve bir halefinin bulunmadığına dikkat çekiyor.

Rus anket kuruluşlarından Levada Centre’a göre Putin’e destek Ukrayna’nın işgalinden kısa bir süre önce yüzde 71 iken şu anda yüzde 86’ya yükseldi. Rus lidere destek 2008’de Gürcistan’la yapılan savaş ve 2014’te Kırım’ın ilhakı sırasında da artmıştı.

Michel’den sosyal medya paylaşımı

Vladimir Putin, Aralık ayındaki bir askeri ödül töreninde Rus halkına beşinci kez cumhurbaşkanlığına aday olacağını söylemişti.

Sovyet lideri Josef Stalin’den bu yana Kremlin’de en uzun görev yapan lider Putin, Rus anayasasının getirdiği iki dönem sınırı nedeniyle dört yıllık başbakanlık dönemi dışında 2000 yılından bu yana ülkenin Cumhurbaşkanı.

Putin iktidarı boyunca birçok muhalif lider hapsedildi. Son olarak hapiste bulunan muhalif lider Aleksey Navalni ölmüştü.

Bu arada Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in Rusya’daki seçim sonuçlanmadan yaptığı bir sosyal medya paylaşımı dikkat çekti. Michel paylaşımında, “Vladimir Putin’i bugün başlayan seçimlerde elde ettiği ezici zaferden dolayı tebrik etmek istiyorum. Muhalefet yok. Özgürlük yok. Seçenek yok” ifadelerini kullandı.

VOA tarafından geçilen Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Putin’in kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.