Putin’den Ukrayna’nın Rus İşgali Altındaki Dört Bölgesinde Sıkıyönetim İlanı

Putin’den Ukrayna’nın Rus İşgali Altındaki Dört Bölgesinde Sıkıyönetim İlanı

ABONE OL
14:42 - 19/10/2022 14:42
Putin’den Ukrayna’nın Rus İşgali Altındaki Dört Bölgesinde Sıkıyönetim İlanı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Ukrayna’nın Rus işgali altındaki dört bölgesinde sıkıyönetim ilan ettiğini açıkladı. Bu bölgeler, geçen ay Moskova’nın kendi toprakları olduğunu iddia ettiği Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk.

Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin ayrıca hükümete, Moskova’nın Ukrayna’daki savaş çabalarını desteklemek üzere, Rusya’nın bölgeleriyle birlikte çalışmak üzere Başbakan Mihail Mişustin başkanlığında özel bir koordinasyon konseyi kurulması talimatını verdi.

Televizyonda yayınlanan açıklamalarında Putin, verdiği talimatların, Rusya’nın operasyonunu desteklemek üzere ekonominin, sanayinin ve üretimin istikrarını arttıracağını söyledi.

Vladimir Putin, “Rusya için güvenilir bir gelecek, halkımıza gelecek sağlamak için çok karmaşık, büyük ölçekli görevleri çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Savaşın yaklaşık sekizinci ayındaki bu adımlar, Putin’in Eylül ayının başından bu yana Ukrayna güçlerinin aldığı bir dizi büyük yenilgiye karşı attığı son adım oldu.

Bu adımlar, işgal altındaki dört bölgeden biri olan Herson’da Rusya’nın sivillere, Ukrayna’dan olası saldırı beklentisiyle bazı bölgeleri mümkün olan en kısa sürede terk etmelerini söylediği gün geldi.

Ukrayna’daki Rus güçlerinin komutanı General Sergey Surovikin, güneydeki Herson kentindeki “durumun zor olduğunu ve kent sakinlerinin tahliye edilmesi gerektiğini” söyledi.

Rus devlet televizyonuna konuşan Surovikin, Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) roketleri kullanan Ukrayna birliklerinin şehrin altyapısını ve konutlarını hedef aldığını iddia etti.

Surovikin, “Rus ordusu her şeyden önce Herson halkının güvenli şekilde tahliyesini sağlayacaktır” diyerek, tahliyenin Dinyeper nehrinin üzerindeki dört kasabada gerçekleşeceğini belirtti. Rusya, yapılan referandumun ardından Herson şehrini ilhak etmişti.

Mevcut durumu “gergin” olarak tanımlayan General Surovikin, “Herson bölgesinde durum oldukça zor. Düşman kasıtlı olarak altyapı ve konutları vuruyor” ifadelerini kullandı.

Herson bölgesindeki Rus güçleri, Ukrayna güçleri tarafından son birkaç hafta içinde 20-30 kilometre geri püskürtüldü.

Ukrayna’nın yine güneyindeki Zaporijya’da da Rus güçlerinin zayıflatılmaya çalışıldığı bildiriliyor.

Rus yetkili Vladimir Rogov, Ukrayna güçlerinin Zaporijya nükleer enerji santralının çalışanlarının çoğunun yaşadığı Rusya’nın kontrolundaki Enerhodar’a yönelik gece bombardımanını yoğunlaştırdığını söyledi.

Telegram mesajlaşma uygulamasında yaptığı açıklamada Rogov, topçu ateşinin Enerhodar’ın dış mahallelerini vurduğunu ve termik santral çevresinde 10 saldırı gerçekleştiğini kaydetti.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Rafael Grossi, Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santralı olan Zaporijya tesisinin etrafında bir güvenlik koruma bölgesi oluşturulması için yürütülen müzakereler kapsamında yakında, yeniden Ukrayna’yı ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Zaporijya santralı, Rusya’nın ilhak ettiğini ilan ettiği ancak sadece kısmen işgal ettiği dört Ukrayna bölgesinden birinde yer alıyor.

Ukrayna ordusu ise bugün yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin son 24 saat içinde Kiev ve Zaporijya dahil olmak üzere birçok bölgede seyir ve uçaksavar güdümlü füzelerle saldırılar düzenlediğini kaydetti.

Açıklamada, “Ayrıca işgalciler 14 adet İran yapımı Şahid-136 insansız hava aracı kullandı ve bunlardan 10’u düşürüldü” denildi.

VOA tarafından geçilen Putin’den Ukrayna’nın Rus İşgali Altındaki Dört Bölgesinde Sıkıyönetim İlanı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Putin’den Ukrayna’nın Rus İşgali Altındaki Dört Bölgesinde Sıkıyönetim İlanı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Putin’den Ukrayna’nın Rus İşgali Altındaki Dört Bölgesinde Sıkıyönetim İlanı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.